Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Λευκός καπνός» για τη νέα εποχή λαϊκών αγορών

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση εκπροσώπων των λαϊκών αγορών με τον υπουργό Ανάπτυξης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Σύμπνοια απόψεων διαφαίνεται για τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης στις Λαϊκές Αγορές. Χθες για το συγκεκριμένο θέμα είχαν συνάντηση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Παπαθανάσης, με τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Π. Σταμπουλίδη και τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΛΑ, Δ. Μουλιάτου.

Στο επίκεντρο βρέθηκε αποκλειστικά το νεότερο προσχέδιο του νέου νόμου που θα αναβαθμίσει και θα εκσυγχρονίσει το θεσμό των λαϊκών αγορών και το οποίο πρόκειται να βγει σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως «υπήρξε πολύ θετικό κλίμα και ταύτιση απόψεων ως προς τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου» και συμπλήρωσε πως από σήμερα θα ξεκινήσει και τη διαβούλευση με όλους τους υπόλοιπους φορείς ώστε να υπάρξει ετοιμότητα για την έναρξη της νομοθετικής διαδικασίας.

«Αντικείμενο της συνάντησής μας ήταν να δούμε και να συμφωνήσουμε τους βασικούς άξονες του νέου νομοσχεδίου που θα προτείνει προς ψήφιση, στη Βουλή, το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να περάσουν οι λαϊκές αγορές σε μία νέα εποχή», συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Όχι» σε πλειστηριασμό θέσεων – Δεκτές κατά πλειοψηφία οι προτάσεις της ΠΟΣΠΛΑ

laikes.jpg

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα είναι αυτή η νέα εποχή στις λαϊκές αγορές και για το τι θα ισχύσει τελικά με διατάξεις που κυκλοφόρησαν προ ημερών και προκάλεσαν έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των λαϊκών αγορών όπως πχ ο πλειστηριασμός θέσεων και η παραχώρηση σημείων πώλησης σε εταιρείες, ο Δημήτρης Μουλιάτος ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» πως «οι επίμαχες διατάξεις ήταν προτάσεις εκπροσώπων της γενικής γραμματείας του υπουργείου Ανάπτυξης, και όχι του υπουργού. Και σε προσωπική επικοινωνία που είχα με τον κ. Γεωργιάδη με είχε διαβεβαιώσει πως δεν ισχύουν και πως μαζί θα συζητούσαμε για να καταλήξουμε στα θέματα που μας απασχολούν σχετικά με την αναβάθμιση των λαϊκών αγορών. Προέκυψε αναστάτωση από το τίποτα».

Παράλληλα συμπλήρωσε πως στην χθεσινή τους συνάντηση ο υπουργός έκανε αποδεκτές τις περισσότερες προτάσεις της ΠΟΣΠΛΑ. Ενδεικτικά ο κ. Μουλιάτος ανέφερε πως «Ζητήματα όπως η μεταβίβαση των αδειών στα παιδιά μας, η επαγγελματικοποίηση του κλάδου, οι ψηφιακές άδειες, οι πρότυπες αγορές κλπ είναι μόνο λίγες από τις αλλαγές που έρχονται. Ο υπουργός είναι θετικός σε θέματα όπως η μεταβίβαση αδειών σε συγγενείς α’ και β’ βαθμού, δεν θα υπάρχει πλειστηριασμός των θέσεων. Η διαχείριση θα γίνεται από νομικό πρόσωπο που θα αναλαμβάνει για την Αττική από την Περιφέρεια Αττικής, για την Θεσσαλονίκη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ κάναμε πρόταση ανάλογα να ισχύσει το ίδιο μέτρο και για τις άλλες περιφέρειες. Παράλληλα θα φύγουν κάποια σημεία που έθιγαν τον κλάδο μας. Θα δημιουργηθεί ένα ευέλικτο σχήμα ώστε να υπάρχει νομιμότητα και διαφάνεια, και να μην μας κατηγορεί κανείς πως υπάρχει φοροδιαφυγή στις λαϊκές».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως μέσα στα επόμενα 24ωρα θα έχουν συνάντηση με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες ώστε να συζητήσουν για το προσχέδιο. «Εκτιμώ πως υπάρχει ταύτιση όλων των ομοσπονδιών με τις προτάσεις μας. Είμαστε αισιόδοξοι πως θα προχωρήσει σύντομα η όλη διαδικασία για να περάσουμε μετά στην διαβούλευση και έπειτα να γίνει η ψήφιση του νομοσχεδίου», σχολίασε.

Παπαθανάσης: «Λύσεις σε πολλά προβλήματα»

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μετά το πέρας της συνάντησης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που έρχεται να λύσει παθογένειες πολλών ετών, σε απόλυτη συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς. «Εκπονήθηκε ένα νεότερο σχέδιο νόμο που δίνει λύσεις σε πολλά προβλήματα. Άλλωστε η Πολιτεία στηρίζει τις λαϊκές αγορές που με τη σειρά τους στηρίζουν τους συμπολίτες μας».

Πατούλης: «Το ν/σχ θα αλλάξει προς το καλύτερο τις λαϊκές αγορές»

Σε δικές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης σημείωσε πως: «Είναι ανάγκη και προτεραιότητα να διασφαλιστεί πως οι Λαϊκές Αγορές θα προσφέρουν στους καταναλωτές ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα σε χαμηλές τιμές, σε συνθήκες απόλυτης νομιμότητας και διαφάνειας και φαίνεται πως το νομοσχέδιο, αυτό το κατοχυρώνει. Είμαι αισιόδοξος λοιπόν πως αυτό το νομοσχέδιο θα αλλάξει προς το καλύτερο τις λαϊκές αγορές, προς όφελος των εμπόρων αλλά και των καταναλωτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ