Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κλείνουν πριν… ανοίξουν τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη – Επίσημες ανακοινώσεις

«Βόμβα» από την Επιτροπή κρατά κλειστά τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα

Απόφαση «βόμβα» από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων μετά από τις ραγδαίες εξελίξεις που έλαβαν χώρα χθες αργά το βράδυ Παρασκευής. Ειδικότερα, η Επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως μετά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής. Εκεί τέθηκε το ζήτημα για το «χαλάρωμα» του lockdown – ή την αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων όπως την αποκαλεί η κυβέρνηση – ειδικά στις «πολύ» κόκκινες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, η Επιτροπή κατόπιν συνεδρίασης θρίλερ που συγκλήθηκε αργά το βράδυ αποφάσισε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα. Παράλληλα ζήτησαν στις συγκεκριμένες περιοχές να μην επιτραπούν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Στην έκτακτη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εισηγήσεις έχουν γίνει δεκτές από την κυβέρνηση και οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το πρωί του Σαββάτου.

Σημειώνεται πως στην υπόλοιπη Ελλάδα από τη Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγει το λιανικό εμπόριο και θα επιτρέπεται η πώληση εντός του καταστήματος με ραντεβού (click in shop) και η παραλαβή πάλι με ραντεβού (click away), με τη χρήση ειδικού κωδικού (13032) και με χρονικό περιορισμό (3 ώρες). Παράλληλα, πάντα στην υπόλοιπη Ελλάδα, ανοίγουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις για τα Σαββατοκύριακα.

Η επιδημιολογική εικόνα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη

Σημειώνεται πως χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε αναφέρει πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η επιδημιολογική εικόνα των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχει 738 ενεργά κρούσματα, από τα οποία το 87,91% είναι συμπτωματικά, ενώ από την διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί επιπλέον 1.771 στενές επαφές, από τις οποίες το 40,65% είναι με συμπτώματα. Όπως εξήγησε, υπάρχουν 1.458 ενεργά αλλά και πιθανά κρούσματα, δηλαδή άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν κλινικά συμπτώματα. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, την ίδια στιγμή, η κατάσταση στη διάθεση κλινών ΜΕΘ-COVID στην Κοζάνη είναι οριακή. Επιπλέον, κατά το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα στον Δήμο της Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 57,56%.

Επίσης, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 98,13% στον Δήμο Εορδαίας και κατά 92,1% στον Δήμο Σερβίων, ενώ χτες σε δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στην Σιάτιστα Κοζάνης, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 13,2%, το οποίο χαρακτήρισε «εξωπραγματικό».

Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, έχει αυτή την στιγμή 3.776 ενεργά κρούσματα, το 89,74% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 7.250 στενές επαφές, το 44,07% των οποίων είναι με συμπτώματα.

«Άρα στην Περιφερειακή Ενότητα υπάρχουν 6.971 ενεργά και εν δυνάμει πιθανά κρούσματα. Επιπρόσθετα, τα ενεργά κρούσματα στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο δεκαήμερο. Αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 38,73% στο Δήμο Δέλτα, 67,78% στο Δήμο Θερμαϊκού, 64,36% στο Δήμο Λαγκαδά, 43,95% στο Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου και 335% στο Δήμο Χαλκηδόνας» συνέχισε.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως έχει 1.062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2.124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. «Δηλαδή στην Αχαΐα υπάρχουν 1.889 ενεργά και πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ-COVID» πρόσθεσε.

Όπως συμπλήρωσε, «από την ημέρα που η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, μέχρι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται με αύξηση 46,89%, ενώ ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 11 Ιανουαρίου η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα έχει 1.062. Εάν στην παραπάνω εικόνα προσθέσουμε τα σημερινά στοιχεία και τρέχοντας τα στατιστικά μοντέλα, η κατάσταση μάς ανησυχεί ιδιαίτερα. Για αυτό και σε αυτές τις Περιφερειακές Ενότητες, δηλαδή τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, απευθύνουμε ισχυρότατη σύσταση και έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων στις επόμενες ώρες, τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Είναι αναγκαίο, είναι απαραίτητο προκειμένου να μη δούμε το χειρότερο δυνατό σενάριο να γίνεται πραγματικότητα».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι την Παρασκευή είχαμε 350 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, όπου η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ-COVID αγγίζει το 90%, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid στα Νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας για το μήνα Μάρτιο, αυξήθηκαν κατά 270,97%.

Παράλληλα, στην Αχαΐα κατεγράφησαν 141 νέα κρούσματα, με τις νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα Νοσοκομεία της Αχαΐας για το Μάρτιο, δηλαδή από την 1η Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου, να έχουν αυξηθεί κατά 164,29%. «Και στην Κοζάνη, τα νέα κρούσματα είναι 94 και ο αριθμός των ασθενών με Covid που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και απλές κλίνες στο Νοσοκομείο Κοζάνης για το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου μέχρι και εχθές, παρουσιάζει αύξηση κατά 221,43%. Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών δεν επιτρέπει να διακινδυνεύσουμε την παραμικρή επιδημιολογική επιβάρυνση και κάνουμε έκκληση, παράκληση για αυστηρότατη εφαρμογή των μέτρων προστασίας» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ