Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μετά το Πάσχα το άνοιγμα καφέ, μπαρ, εστιατορίων - Πότε «ανοίγει» η επιδότηση

mitropoleos-karoloy-ntil

Στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι μέχρι τις 10 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα - Ποια έξοδα θα καλύπτει το πρόγραμμα επιδότησης για τα καταστήματα εστίασης

Σημάδια χαλάρωσης από χθες Σάββατο για το lockdown αρχικά με την απελευθέρωση του SMS 6 για διαδημοτικές μετακινήσεις (μόνο τα σαββατοκύριακα προς το παρόν). Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα αφού αυτά θα κρίνουν και τα επόμενα βήματα χαλάρωσης αρχικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου (το οποίο δεν θα ισχύσει από Δευτέρα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη) ενώ στη συνέχεια σειρά παίρνουν τα σχολεία και τελευταία η εστίαση.

Ο κορωνοϊός, λοιπόν, κρίνει τα πάντα και η εστίαση δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορωνοϊού.

«Στόχος είναι όταν ανοίξει η εστίαση – και εκτίμηση μου είναι ότι θα ανοίξει μετά το Πάσχα λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα- να έχουν προφτάσει οι επιχειρήσεις να αγοράσουν τις πρώτες ύλες και να μην έχουν πρόβλημα στο κεφάλαιο κίνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Τα σενάρια για χαλάρωση του lockdown στην εστίαση

Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι είχαν τεθεί δύο κυρίως σενάρια στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης του lockdown.

Το πρώτο αφορούσε σε άνοιγμα της εστίασης στις 26 Απριλίου ωστόσο δεν είναι το πιθανότερο. Και το δεύτερο, που επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, για άνοιγμα μετά το Πάσχα.

Στη δεύτερη περίπτωση, θα είναι δεδομένο ότι θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για Πάσχα στο χωριό.

Ωστόσο και Πάσχα στο χωριό και ανοιχτές ταβέρνες, τσιπουράδικα, καφετέριες κλπ, ενδέχεται να επιβάρυνε περαιτέρω την επιδημιολογική κατάσταση.

 

Το πρόγραμμα επιδότησης για την Εστίαση - Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα και ποια έξοδα θα καλύπτει το πρόγραμμα

Εντός 10 ημερών από τη στιγμή που θα εγκρίνεται η αίτηση θα λαμβάνουν οι επιχειρήσεις εστίασης το ποσό που αντιστοιχεί στην επιδότηση κεφαλαίου κίνησης. Η πλατφόρμα θ’ ανοίξει έως τις 10 Μαΐου και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον μία στις τρεις επιχειρήσεις του κλάδου είναι δικαιούχος της ενίσχυσης. Η επιδότηση θα καλύπτει μόνο την αγορά τροφίμων και ποτών.

Το πρόγραμμα θα αποσταλεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για έγκριση, καθώς πρόκειται για επιχορήγηση μέσω ΕΣΠΑ. Η διαδικασία της έγκρισης ενδέχεται να κρατήσει 10 – 15 μέρες (ίσως και παραπάνω) καθώς τα αιτήματα κρατών – μελών για έγκριση προγραμμάτων στήριξης είναι δεκάδες.

Στη συνέχεια θα πρέπει να ρυθμιστούν οι παράμετροι στην πλατφόρμα ependyseis.gr, προκειμένου να εγκρίνονται ή να απορρίπτονται οι αιτήσεις των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι μοναδικό κριτήριο είναι να έχει μειωθεί ο τζίρος της επιχείρησης το 2020 κατά 30% σε σχέση με το 2019.

Ποιοι θα λάβουν τη στήριξη, ποιοι μένουν εκτός

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων του κλάδου, περίπου 60% – 70% των επιχειρήσεων εστίασης δεν “πιάνουν” το συγκεκριμένο κριτήριο. Είτε γιατί πράγματι κατάφεραν να αυξήσουν τον τζίρο τους μέσω του take away και του delivery, είτε γιατί η μείωση του τζίρου που εμφανίζουν για την περσινή χρονιά είναι μικρότερη από 30%.

Συνεπώς, υπολογίζεται ότι περίπου 34.000 επιχειρήσεις είναι οι δυνητικοί δικαιούχοι της επιχορήγησης. Με δεδομένο ότι η ενίσχυση θα αντιστοιχεί στο 7% του τζίρου του 2019 (με εξαίρεση επιχειρήσεις που συστάθηκαν το 2020, οπότε εντάσσονται αυτοδικαίως), εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα λάβουν 8.000 – 10.000 ευρώ ως επιδότηση κεφαλαίου κίνησης, ώστε να καλύψουν οι επιχειρήσεις τα έξοδά τους κατά τη διαδικασία επαναλειτουργίας.

Όσοι λάβουν τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν (έως τις 31/12/2021) τα τιμολόγια με τις αγορές που πραγματοποίησαν. Εννοείται ότι πολλές επιχειρήσεις θα παραγγείλουν επί πιστώσει προϊόντα με τη συμφωνία ότι οι προμηθευτές τους θα πληρωθούν μόλις καταβληθεί η επιδότηση. Στα τιμολόγια θα πρέπει να αναγράφονται μόνο αναλώσιμα είδη που ανήκουν:

  • στα τρόφιμα (κρέας, λαχανικά, γάλα, αυγά, είδη αρτοποιίας, ψάρι, ζυμαρικά, είδη καφέ κλπ)
  • στα ποτά (αλκοολούχα, χυμοί, αναψυκτικά, νερά κλπ)

Οποιαδήποτε άλλη δαπάνη απορρίπτεται και εφόσον το κόστος των αγορών τροφίμων και ποτών είναι μικρότερο από το ύψος της επιδότησης, τότε θα πρέπει να επιστραφεί η διαφορά.

Η υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα (έως τις 10 Μαΐου) και εκτιμάται ότι η διαδικασία θα τρέξει σχετικά σύντομα, ώστε τα χρήματα να δοθούν στους δικαιούχους το αργότερο 10 μέρες μετά την έγκριση της αίτησης.

Η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή μέχρι το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή και εποχικές επιχειρήσεις, σε τουριστικούς προορισμούς. 

Πηγή: skai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί