Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Χειρόφρενο» για το 98% των τουριστικών λεωφορείων

Χθες υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυσή τους – Εν τω μεταξύ στον πάγο είναι οι κρατήσεις για το καλοκαίρι

Της Λεμονιάς Βασβάνη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το 98% των τουριστικών λεωφορείων είναι αυτή την στιγμή ακινητοποιημένο λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ δύσκολο αναμένεται το μέλλον καθώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχουν κρατήσεις.

Εν τω μεταξύ χθες υπεγράφη από τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την έκτακτη επιδότηση επιχειρήσεων οι οποίες διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία και έχουν πληγεί εξαιτίας της πανδημίας.

Με την ΚΥΑ θεσπίζεται καθεστώς χορήγησης ενισχύσεων, με τη μορφή άμεσης έκτακτης επιδότησης, στις επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων και τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες μετακίνησης με τουριστικά λεωφορεία και τρένα (όπως αυτά προσδιορίζονται στο άρθρο 30 του ν.2636/1998, Α' 198).

Δικαιούχοι της έκτακτης επιδότησης είναι οι κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων, τα οποία ήταν εφοδιασμένα με ηλεκτρονικά αναγνώσιμο σήμα στις 29/12/2020.

Η συνολική ενίσχυση την οποίαν μπορεί να λάβει κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό του 1.800.000 €, καθώς αθροίζεται με άλλες έκτακτες αποζημιώσεις που τυχόν έχουν λάβει οι δικαιούχοι, στο πλαίσιο άλλων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, όπως αυτά έχουν θεσπιστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση κατά το προηγούμενο διάστημα.

Η ενίσχυση για τα τουριστικά λεωφορεία χορηγείται το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και υπολογίζεται με κριτήριο τη δυναμικότητα των θέσεων ανά λεωφορείο (έως 30 θέσεις και από 31 θέσεις και άνω). Στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι για λεωφορεία έως 30 θέσεων η αποζημίωση είναι 2.400 ευρώ ανά όχημα, ενώ για τα μεγαλύτερα ανέρχεται σε 3.600 ευρώ.

Καθυστέρησαν τα χρήματα

«Πρόκειται για χρήματα που είχε προαναγγελθεί ότι θα μας δοθούν για το 65% της πληρότητας των θέσεων του περασμένου Ιουλίου – Αυγούστου. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην περίπτωσή μας. Ενώ τα ΚΤΕΛ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ που ανήκουν στο υπουργείο Μεταφορών, έχουν ήδη πάρει την ενίσχυση, για τα τουριστικά λεωφορεία που ανήκουν στο υπουργείο Τουρισμού τώρα βγήκε η ΚΥΑ. Μετά θα μας στείλουν ένα excel το οποίο θα συμπληρώσουμε, θα γίνει έλεγχος και έπειτα θα μας πληρώσουν. Δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο μετά αν και το ποσό δόθηκε ταυτόχρονα από το υπουργείο Οικονομικών στα δύο υπουργεία. Αυτά τα χρήματα αν έρχονταν νωρίτερα θα κάλυπταν κάποιες ανάγκες συναδέρφων. Από την άλλη είναι τόσο λίγα τα ποσά που μπορεί κάποιοι συνάδερφοι να τα διαθέσουν για την ασφάλεια των οχημάτων τους. Σκεφτείτε πως για ένα τουριστικό λεωφορείο η ασφάλεια είναι 3600 ευρώ», δήλωσε στο «TyposThes» ο κ. Μιχάλης Πεζίκογλου πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας- Θράκης. Σε κάθε περίπτωση θα περιμένουν για την οικονομική ενίσχυση που θα έρθει η οποία θα αποτελέσει μια μικρή ανάσα.

Σε ακινησία από τις 13/3/2021

Αυτή την στιγμή στη χώρα υπάρχουν περί τα 6500 τουριστικά λεωφορεία. Ο κ. Πεζίκογλου σχολίασε πως τα περισσότερα από αυτά έχουν να κινηθούν από τις 13/3/2020. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το περασμένο καλοκαίρι αρκετοί συνάδερφοι παρέδωσαν πινακίδες. Οι περισσότεροι τουρίστες από τα Βαλκάνια έρχονταν με το δικό τους ΙΧ επειδή φοβόντουσαν τον κορωνοϊό. Το 15% των συναδέρφων συνεργάζεται με σχολεία και ένα 3% με εργοστάσια για μεταφορά εργατών. Σκεφτείτε πως με τα σχολεία κλειστά έχουμε φτάσει το 98% των τουριστικών λεωφορείων να είναι ακινητοποιημένα, ενώ αρκετά έχουν να γυρίσουν μίζα από τις 13/3/2021 και βρίσκονται σταθμευμένα σε πάρκινγκ».

Στο ναδίρ οι κρατήσεις

Εν τω μεταξύ δύσκολο αναμένεται το μέλλον. Όπως μας ανέφερε στο TyposThes ο κ. Πεζίκογλου «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ούτε μια κράτηση για τουριστικό λεωφορείο, ενώ άλλοτε τέτοια εποχή, πριν το Πάσχα και για τον Ιούνιο θα γίνονταν χαμός από αυτούς που θα ήθελαν να προγραμματίσουν το ταξίδι τους. Τα ξενοδοχεία έχουν τα δικά τους πούλμαν για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους ενώ ένας μεγάλος αριθμός τουριστών θα επιλέξει να έρθει στην χώρα μας με το ΙΧ φοβούμενος την πανδημία».

Πώς θα γίνει η καταβολή των χρημάτων

Η αποζημίωση καταβάλλεται σε όλους τους δικαιούχους κατόπιν της σχετικής εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι οι επιχειρήσεις-δικαιούχοι δεν πρέπει να ήταν «προβληματικές επιχειρήσεις» στις 31/12/2019. Ενώ εάν πρόκειται για μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, ακόμη και αν ήταν ήδη προβληματικές στις 31/12/2019, δεν πρέπει να υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και να μην έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή αναδιάρθρωσης.

Για την καταβολή της αποζημίωσης οι δικαιούχοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού τα απαραίτητα δικαιολογητικά (αίτηση, αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας, στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού) εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη δημοσίευση της ΚΥΑ. Το έντυπο της αίτησης είναι διαθέσιμο μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Τουρισμού www.mintour.gov.gr.

Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος για τα τουριστικά λεωφορεία θα γίνεται με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου.

Αναφερόμενος στην ΚΥΑ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των τουριστικών λεωφορείων, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης επισήμανε ότι «το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, υλοποιεί με άμεσες ενέργειες και πάντως μετά τις απαραίτητες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου οι οποίες έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας. Η έκτακτη επιδότηση για τα τουριστικά λεωφορεία, της οποίας η καταβολή θα αρχίσει σε 15 ημέρες, είναι μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, κατανοεί τα προβλήματα και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει τον κλάδο έως ότου επιτευχθεί η επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ