Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μικρό καλάθι για click away και lockdown από τα καταστήματα

Το άνοιγμα των αγορών και εντός καταστημάτων περιμένουν οι επιχειρηματίες του κλάδου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Άνοιξαν χθες τα καταστήματα του λιανεμπορίου στην πόλη μας επιτρέποντας τις αγορές μόνο με τη μέθοδο του click away δηλαδή με παράδοση εκτός καταστήματος. Όμως οι καταναλωτές φαίνεται πως ήταν διστακτικοί στο να πραγματοποιήσουν αγορές.

Ως θετική εξέλιξη αποτιμά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδης. «Σίγουρα είναι μια καλή εξέλιξη το ότι άνοιξε η Αγορά πλέον και στην πόλη μας», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».

Ωστόσο πρόσθεσε πως «θα ήταν καλύτερα αν λειτουργούσαν και οι αγορές εντός καταστημάτων».

Πάντως κράτησε μικρό καλάθι σχετικά με το πότε θα δοθεί το «πράσινο φως» για αυτού του είδους τις αγορές. Όπως μας εξήγησε είναι πολύ πιθανό το click away να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν περιμέναμε να έχει αρκετή κίνηση επειδή οι αγορές είναι με click away και όχι με click in shop. Στόχος μας ήταν να ανοίξει ξανά η Αγορά. Ελπίζουμε αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα να μπορεί ο κόσμος σύντομα να ψωνίζει και εντός των καταστημάτων», δήλωσε σε τηλεφωνική μας συνομιλία ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κοσμάς Καλογιάννης.

Παράλληλα σχολίασε πως «το click away δεν ευνοεί καταστήματα που πωλούν ενδύματα και υποδήματα γιατί οι πελάτες με αυτό τον τρόπο αγορών δεν μπορούν να τα δοκιμάσουν. Αντίθετα ευνοεί e-shop για ηλεκτρικά πχ είδη, ή αγαθά για τον εξοπλισμό του σπιτιού κλπ» Ουσιαστικά δηλαδή δημιουργείται ένα εμπόριο δύο ταχυτήτων.

Ο ίδιος έχει κατάστημα με εργαλεία και μας είπε πως χθες είχε ραντεβού για click away. «Δεν μπορώ να γνωρίζω τι γίνεται στο κάθε κατάστημα του λιανεμπορίου, όμως το σίγουρο είναι πως στην αρχή τουλάχιστον, οι έμποροι δεν περιμένουν μεγάλη κίνηση. Δείτε πχ και το παράδειγμα της Αθήνας. Εκεί στην αρχή της επαναλειτουργίας την προηγούμενη εβδομάδα ο κόσμος περισσότερο είχε κατέβει αρχικά στην Αγορά για βόλτα παρά για να ψωνίσει. Σιγά σιγά αυξήθηκε η κίνηση. Το ίδιο πιστεύω θα γίνει κι εδώ. Την πρώτη εβδομάδα θα έχουμε 15% κίνηση, την 2η στο 25% κλπ». Από την άλλη, πρόσθεσε πως «υπάρχει πάντα και ο φόβος της πανδημίας», ένας παράγοντας που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιδημιολόγοι, όπως μας ανέφερε ο κ. Καλογιάννης, έχουν συνάντηση την Τετάρτη και την Παρασκευή. Μετά την δεύτερη συνάντησή τους θα προβούν σε νέες ανακοινώσεις. Οι έμποροι επιθυμούν να είναι κανονικά ανοιχτή η αγορά την εβδομάδα πριν από το Πάσχα, ώστε να γίνουν και οι εορταστικές αγορές που θα τονώσουν τον χώρο του λιανεμπορίου.

Θέματα διευκόλυνσης λειτουργία της αγοράς συζήτησαν ΕΕΘ - Δημοτική Αστυνομία

Εν τω μεταξύ θέματα που αφορούν την διευκόλυνση στη λειτουργία της αγοράς Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση για άνοιγμα με την μέθοδο του clickaway, την οποία θα πρέπει να βοηθάει και το σωστό μέτρο στην αστυνόμευση των δρόμων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανοχή στην ανομία, απασχόλησαν την συνάντηση εκπροσώπων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για Δράσεις που αφορούν την Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Δαγκλή.

Η αντιπροσωπεία του ΕΕΘ που αποτελούνταν από τον κ. Κώστα Ιακώβου Οικονομικό Επόπτη, τον κ. Λευτέρη Γεωργιάδη Πρόεδρο της Επιτροπής Αγοράς και Μέλος Δ.Σ. και το Μέλος της Επιτροπής Αγοράς και του Δ.Σ. κ. Σωτήρη Τοζακίδη, ζήτησε από τον κ. Δαγκλή η δημοτική αστυνομία να μέριμνα ώστε να πραγματοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι φορτοεκφορτώσεις στα καταστήματα, ενόψει μάλιστα και της μεγαλύτερης απελευθέρωσης στο λιανεμπόριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ