Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Παίρνουν μπρος από 3 έως 6 Μαΐου εστιατόρια και καφέ - μπαρ

Προμήθειες και εργασίες για τα τραπεζάκια έξω λίγο πριν υποδεχτούν ξανά πελάτες

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Στο φουλ είναι στη Θεσσαλονίκη οι προετοιμασίες στον κλάδο της εστίασης για την επαναλειτουργία στις 3 Μαΐου όπου θα πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι άρχισαν να μετρούν τις αποστάσεις για να δουν πού θα μπουν καρέκλες και τραπέζια, οι εξωτερικοί χώροι καθαρίζονται, ενώ παράλληλα αρχίζουν και οι παραγγελίες σε προμηθευτές. Ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί κατά πόδας για να διορθώσουν τυχόν βλάβες που έχουν προκύψει από την πολύμηνη παύση της λειτουργίας των μπαρ και εστιατορίων.

«Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το άνοιγμα την Δεύτερη μέρα του Πάσχα. Για τα εστιατόρια αυτό απαιτεί περισσότερες εργασίες, ενώ στα καφέ είναι πιο εύκολη η προετοιμασία. Πιστεύουμε πως θα τα καταφέρουμε», δήλωσε στο «TyposThes» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης. Παράλληλα σημείωσε πως «την ερχόμενη Δευτέρα θα εργαστούν οι προμηθευτές ώστε να φέρουν την τελευταία στιγμή στις επιχειρήσεις φρέσκιες προμήθειες ευπαθών προϊόντων όπως πχ τα μύδια».

 

Κάποιοι θα παραμείνουν κλειστοί

Ωστόσο συμπλήρωσε πως υπάρχουν και μερικοί καταστηματάρχες που δεν θα ανοίξουν στις 3/5, αλλά δύο –τρεις μέρες μετά, δηλαδή από Τετάρτη 5 ή από την Πέμπτη 6/5. Υπενθυμίζουμε πως στις 4/5 έχει μεταφερθεί ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς.

Παράλληλα ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων μένει προς το παρόν εκτός λειτουργίας. Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει και ο  αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ το άνοιγμα της εστίασης φέτος θα είναι διαφορετικό από ότι πέρυσι που ήταν σε χρήση και κάποιο μέρος του εσωτερικού της επιχείρησης. Συγκεκριμένα όπως έχει οριστεί θα ανοίξουν αποκλειστικά οι εξωτερικοί χώροι και όχι οι ημιυπαίθριοι. Συνεπώς επιχειρηματίες που έχουν μόνο ημιυπαίθριους χώρους δεν θα μπορέσουν να σερβίρουν τους καταναλωτές, ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να αρκεστούν μόνο σε αυτούς. «Δεν είναι βιώσιμη μια επιχείρηση αν λειτουργεί μόνο στους εξωτερικούς χώρους», σχολίασε στο TyposThes ο κ. Επιτροπίδης. Εξάλλου χθες είχαν προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη και θα του έθεταν υπόψη το συγκεκριμένο ζήτημα, ζητώντας να ενταχθούν και οι ημιυπαίθριοι χώροι. Παράλληλα ανέφερε πως στις προθέσεις του υπουργού Ανάπτυξης, αλλά και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη είναι να επιτραπεί η χρήση ημιυπαίθριων μετά τις 15/5. Ωστόσο οι εκπρόσωποι της εστίασης ζητούν αυτό να γίνει από την αρχή του ανοίγματος της Εστίασης.

 

Αναστάτωση για τα κλειστά καφέ του ΚΑΔ 5630

καφες.jpg

Εν τω μεταξύ αναστάτωση προκλήθηκε στον κλάδο καθώς στην απόφαση για το άνοιγμα της εστίασης δεν συμπεριλήφθηκε ο πιο συχνός ΚΑΔ των καφέ – μπαρ, ο 5630.

«Σε πολλά καφέ που είναι και ποτάδικα, απαγορεύτηκε η επαναλειτουργία. Ελπίζουμε αυτό το μπέρδεμα σύντομα να λυθεί», σημείωσε ο κ. Επιτροπίδης. Ωστόσο υπογράμμισε πως «εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται από μηχανικούς και λογιστές αυτός ο ΚΑΔ, βάζοντας και την χρήση καφέ και την χρήση μπαρ μαζί. Είναι καιρός να δούμε τους ΚΑΔ, να ελεγχθούν, και να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε καφέ και σε μπαρ. Στα μπαρ δεν τηρούνταν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, και αυτά μάς οδήγησαν στο κλείσιμο τον Οκτώβρη, στους περιορισμούς στο ωράριο κλπ».

 

Επιστρεπτέα 7 και ενίσχυση για τις προμήθειες

Εν τω μεταξύ σήμερα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την 7η Επιστρεπτέα και έως την Πέμπτη θα γίνει καταβολή της. Επίσης στις αρχές του Μάη θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την ενίσχυση της Εστίασης σχετικά με την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Να αναφερθεί ότι το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

 

Σε αναζήτηση προσωπικού για την Εστίαση

Εν τω μεταξύ σε πλατφόρμες εύρεσης εργασίας ήδη άρχισαν δειλά δειλά να αναρτώνται αγγελίες για στελέχωση επιχειρήσεων της εστίασης ενόψει της επαναλειτουργίας του κλάδου. Ψητάδες, μάγειρες, σεφ, βοηθοί κουζίνας, σερβιτόροι, λαντζιέρηδες, barista, υπάλληλοι για παραγωγή καφέ, είναι μερικές από τις δουλειές που έχουν ζήτηση.

Κάποιες επιχειρήσεις προτίμησαν να αναρτήσουν στη σελίδα τους στο facebook πως αναζητούν προσωπικό, ενώ μερικές επέλεξαν την κλασσική ταμπέλα έξω από το κατάστημα όπου αναγράφουν τις θέσεις εργασίας που μπορούν να προσφέρουν. Το πιο πιθανό είναι μέσα στις επόμενες μέρες, και με το άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου, ο αριθμός των αγγελιών να αυξηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο από τον Απόστολο Χρήστου
Ο Απόστολος Χρήστου συνδύασε την 31η του νίκη σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κολύμβησης με νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο
Θεσσαλονίκη: Πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο από τον Απόστολο Χρήστου