Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εστιατόρια: Ανοίγουν αύριο με φουλ κρατήσεις και λίστες αναμονής

Σε κάποια εστιατόρια οι κρατήσεις καλύπτουν όλη τη βδομάδα

Με κρατήσεις και λίστες αναμονής κάνουν πρεμιέρα από αύριο, Δευτέρα 3/5, τα καταστήματα εστίασης σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν επιχειρηματίες του χώρου ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι κρατήσεις είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και λίστες αναμονής.

Αυτά ισχύουν κυρίως για τα εστιατόρια αφού τα καφέ - μπαρ θα λειτουργήσουν ως επί το πλείστον με κόσμο που θα φτάνει στα μαγαζιά χωρίς κράτηση. Μάλιστα αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης εκτιμούν ότι τόσο η κίνηση όσο και οι κρατήσεις θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και τις επόμενες μέρες.

«Από την στιγμή που ανακοινώθηκε ότι ανοίγουμε στις 3 του μήνα ξεκίνησε χτυπάει συνεχώς το τηλέφωνο, οι κρατήσεις είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος για το άνοιγμα της εστίασης.

Όπως ανέφερε πάντως ο διάσημος σεφ αρκετοί επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης θα επιλέξουν να ανοίξουν λίγο αργότερα και όχι στις 3 του μήνα.

«Παρόλα αυτά εμείς βλέπουμε μια πολύ καλή διάθεση από τον κόσμο να έρθει να μας επισκεφτεί, δεν βλέπουμε τον κόσμο να φοβάται και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αυτό σημαίνει ότι δείχνει εμπιστοσύνη σε εμάς ότι θα τηρήσουμε τα μέτρα που πρέπει να τηρήσουμε» τόνισε.

Ο κος Σκαρμούτσος επιβεβαίωσε πως το άνοιγμα της εστίασης έχει οδηγήσει σε «φουλ κρατήσεων» αλλά και λίστες αναμονής.

« Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς γιατί μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα» σχολίασε μεταξύ άλλων και υπογράμμισε πως η εστίαση ανοίγει με χαρά και φοβό γιατί ναι μεν υπάρχει επιθυμία για επιστροφή στην εργασία μετά από 6 μήνες κλεισίματος αλλά δεν υπάρχει εφησυχασμός καθώς τα κρούσματα παραμένουν υψηλά.

Δείτε τι δήλωσε ο γνωστός σεφ:

 

Οι κανόνες και τα μέτρα για τη λειτουργία της εστίασης

Όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering κλπ, είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

   α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

   β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

   γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
  • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
  • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
  • Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
  • Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
  • Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ' οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς όμως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

Τα καταστήματα με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων θα λειτουργήσουν μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Σημειώνεται ότι για τις μετακινήσεις προς τα καταστήματα εστίασης, οι πολίτες πρέπει να στέλνουν γραπτό μήνυμα με τον κωδικό 6 στο 13033. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ