Της Λεμονιάς Βασβάνη
Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων. Αυτό φαίνεται πως θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια με τις δυσκολίες για την κοινωνική ενδυνάμωση της τρίτης ηλικίας να αποτελούν ένα στοίχημα.
Αυτό που ξέρουν καλύτερα οι ηλικιωμένοι είναι να λένε ιστορίες, να αφηγούνται περασμένες εποχές. Αξιοποιώντας το παραπάνω χαρακτηριστικό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα TSItour, βοηθάει στην κοινωνική ένταξη των ηλικιωμένων μέσα από το storytelling στον τουρισμό.
Η πανδημία έβαλε τα δικά της εμπόδια στην εφαρμογή του, ωστόσο οι εταίροι του προγράμματος από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα δεν πτοήθηκαν.* Με τη βοήθεια του διαδικτύου θα αρχίσουν στο επόμενο διάστημα την εκπαίδευση των ατόμων που θα σταθούν στο πλευρό των ενδιαφερόμενων ηλικιωμένων ώστε να τους βοηθήσουν να κάνουν τις αφηγήσεις τους πιο θελκτικές. Και με αυτό τον τρόπο οι τουρίστες θα ακούσουν άμεσα τις ιστορίες ενός τόπου απευθείας από τους ανθρώπους που τις έζησαν.
«Η πανδημία του κορωνοϊού σίγουρα έβαλε εμπόδια στο πρόγραμμά μας. Τώρα είμαστε στο στάδιο για να ξεκινήσει η κατάρτιση των εκπαιδευτών. Αναζητούμε κυρίως σπουδαστές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ) στους τομείς της υγείας, πρόνοιας και ευεξίας. Αυτοί θα λάβουν την εκπαίδευση ώστε στη συνέχεια από την πλευρά τους να εκπαιδεύσουν τους ηλικιωμένους για να έχουν οι ιστορίες τουριστικό ενδιαφέρον. Λόγω των νέων δεδομένων με τον κορωνοϊό η κατάρτιση θα γίνει Online και έπειτα στη δεύτερη φάση θα δημιουργηθούν οι ιστορίες των ηλικιωμένων που θα βιντεοσκοπηθούν και θα αναρτηθούν διαδικτυακά», δήλωσε στο «ΤyposThes» η Εύα Σαλματάνη, υπεύθυνη διαχείρισης του έργου για την Ελληνική πλευρά, μέσω του ΚΜΟΠ.
Όπως αναφέρει η σχετική πρόσκληση: «Μετά το τέλος της εκπαίδευσης, οι σπουδαστές ΕΕΚ θα κληθούν να εφαρμόσουν τις νέες γνώσεις που έλαβαν εκπαιδεύοντας 4 άτομα άνω των 65 ώστε να γίνουν τοπικοί αφηγητές σε μέρη με τουριστικό ενδιαφέρον. Αυτό θα γίνει με τη βοήθεια κοινωνικών επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται με ηλικιωμένα άτομα και με επαγγελματίες από τον χώρο του τουρισμού.
Στόχος είναι να φέρουμε κοντά τους σπουδαστές και τους επαγγελματίες ώστε να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των ηλικιωμένων ατόμων μέσα από την αφήγηση ιστοριών στον τουρισμό».
Εστιάζοντας στο κομμάτι των εκπαιδευτών η κυρία Σαλματάνη είπε πως αναζητούν άτομα με τις προαναφερθείσες σπουδές γιατί είναι ο πιο κοντινός τομέας στην φροντίδα των ηλικιωμένων στις τέσσερις χώρες εταίρους του προγράμματος.
Εξάλλου συμπλήρωσε πως «στόχος του TSITour είναι η κοινωνική ένταξη των ηλικιωμένων μέσα από το storytelling στον τουρισμό» και ότι ουσιαστικά θα εκπαιδευτούν «αυτοί που ασχολούνται με την φροντίδα των ηλικιωμένων». «Ο τουρισμός χρησιμοποιείται ως case study, ως μοχλός για την κοινωνική τους ένταξη».
Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή στο TSITour είναι εθελοντική.
Η γλώσσα υλοποίησης της εκπαίδευσης είναι τα ελληνικά, ενώ θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης μετά το τέλος της εκπαίδευσης των τεσσάρων ατόμων άνω των 65.
Οι ελληνικές ιστορίες που μπορεί να αφορούν σε διάφορες περιοχές/ πόλεις/ γειτονιές της χώρας και όχι μόνο στην Αθήνα, θα είναι στην γλώσσα μας.
* CEPROF (Πορτογαλία), Fundación Intras (Ισπανία), Centro per lo Sviluppo Creativo Danilo Dolci (Ιταλία), ΚΜΟΠ (Ελλάδα), DEFOIN (Ισπανία) και συντονιστή το OVAR FORMA (Πορτογαλία).
Πηγή φωτογραφίας sutterstock