Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πιερία: Με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και φέτος η σεζόν

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένται να ανοίξει το σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων - Τι λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Θετικά κρίνουν παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου το γεγονός ότι τέθηκε συγκεκριμένη  ημερομηνία «ανοίγματος» του τουρισμού της Ελλάδας. Μπορεί από χθες να μιλάμε επισήμως για επανεκκίνηση του τουρισμού, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα επανεκκινήσουν και όλα τα ξενοδοχεία ταυτόχρονα. Αναμένεται ότι θα ανοίγουν «πύλες» σταδιακά, ανάλογα και με το πώς θα διαμορφώνεται η κίνηση. Προς το παρόν, πάντως, τα νούμερα των κρατήσεων είναι χαμηλά, ενώ εκτιμάται ότι και φέτος πολλοί θα επιλέξουν τις κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής». Όπως έχει ήδη γράψει ο «Τύπος Θεσσαλονίκης», πανελλαδικά αναμένεται να ανοίξει από σήμερα ένα 15% - 20% περίπου από τα συνολικά 10.000 ξενοδοχεία.

Περίπου αντίστοιχη είναι η εικόνα στους δυο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, στη Χαλκιδική και στην Πιερία, όπου αναμένεται να ανοίξει ένα 15% των επιχειρήσεων του κλάδου, ενώ σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη θα ανοίξει ένα επιπλέον 25%-30% των όσων λειτουργούσαν το προηγούμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι με τον συμβολικό τίτλο «Ανοίγουμε Πανιά» ανακοινώθηκε και επίσημα το βράδυ της Πέμπτης η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού για το 2021 σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης από το Σούνιο, όπου παρουσιάστηκε και η φετινή καμπάνια του ΕΟΤ.

Ο υπουργός είπε ότι υψώνεται ένα τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας οι οποίες βελτιώνονται σε επιμέρους λεπτομέρειες, διαρκώς.  

Πιερία: Κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και φέτος

Περίπου το 10-15% των συνολικά 370 ξενοδοχείων θα ανοίξουν με το «άνοιγμα» του τουρισμού στην Πιερία ενώ αναμένεται ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου περίπου θα έχει ανοίξει το σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των ενοικιαζόμενων δωματίων που λειτουργούν στην περιοχή. «Είναι κάτι που θα συμβαδίζει με τις κρατήσεις και με τα συμβόλαια που θα γίνονται», όπως λέει στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Ούτως ή άλλως, όπως προσθέτει, το φαινόμενο του Covid «έχει δημιουργήσει μια οικονομία τουρισμού last minute,  για να μην πω last second», δηλαδή της τελευταίας στιγμής. Οπότε και φέτος η σεζόν θα κινηθεί με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, όπως εκτιμά.

Οι κρατήσεις αυτήν την στιγμή προέρχονται κυρίως από την εσωτερική αγορά, επικεντρώνονται στην περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου και βρίσκονται ακόμα σε χαμηλό επίπεδο.

Το ευχάριστο κατά τον κ. Τσιτλακίδη είναι ότι υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία ανοίγματος του τουρισμού στη χώρα η οποία «οριοθετεί ουσιαστικά την έναρξη της επανόδου στην κανονικότητα».

Οι παραδοσιακές αγορές προέλευσης των επισκεπτών της περιοχής είναι οι χώρες τις Βαλκανικής, οι χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία), η κεντρική Ευρώπη και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και όπως παρατηρούν οι ξενοδόχοι υπάρχει έντονο και ζωηρό ενδιαφέρον για να επισκεφθούν την περιοχή, ωστόσο οι συνεργάτες τους στο εξωτερικό ζητούσαν συγκεκριμένες ημερομηνίες σχετικά με το άνοιγμα, προκειμένου να γίνει ο προγραμματισμός.  

Μετά και τις ανακοινώσεις Θεοχάρη, οι ξενοδόχοι ανέμεναν την ΚΥΑ αναφορικά με το τελωνείο των Ευζώνων, που για την περιοχή της Πιερίας είναι κεφαλαιώδους σημασίας (σ.σ. τελικά η ΚΥΑ με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 δημοσιεύθηκε χθες. Δείτε λεπτομέρειες ΕΔΩ). 

«Έχουμε βιώσει μια καταστροφική χρονιά το 2020»

«Η χρηματοοικονομική κατάσταση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και γενικότερα, αυτήν τη χρονική στιγμή είναι σε πολύ χειρότερο σημείο από ότι ήταν πέρυσι την ίδια εποχή», λέει εξάλλου ο κ. Τσιτλακίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Όπως εξηγεί, πέρυσι όλο το χρονικό διάστημα πριν τα μέσα Μαρτίου υπήρχαν κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχείων και προκαταβολές, δηλαδή βελτιωμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων ενώ αυτήν την στιγμή όλο το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχαν κρατήσεις. «Έχουμε βιώσει μια καταστροφική χρονιά το 2020», όπως λέει, ενώ υπενθυμίζει ότι από τον Ιούνιο αρχίζουν και οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Πρέπει δηλαδή να επιστραφούν τα χρήματα τα οποία δόθηκαν στις τουριστικές επιχειρήσεις για ενίσχυση της ρευστότητάς τους.

«Άρα είμαστε σε ένα πάρα πολύ κρίσιμο, άσχημο σημείο», επισημαίνει σημειώνοντας ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις προς την πλευρά της ενίσχυσης της ρευστότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Γιατί δεν πρέπει, όπως λέει, να ξεχνάμε ότι ο τουρισμός δεν συνεισφέρει μόνο περίπου το 25% του ΑΕΠ αλλά η συνεισφορά του στο τοπικό ΑΕΠ και στην τοπική απασχόληση μέσω της διάχυσης αυτού του εισοδήματος και σε άλλους κλάδους «πραγματικά δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε νούμερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ