Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«ΜΟΡΙΑΣ ‘21»: Διαδρομές εμπνευσμένες από την Eπανάσταση στην Πελοπόννησο

Κάλεσμα στους Έλληνες τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού να επισκεφθούν φέτος την Πελοπόννησο

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Κάλεσμα στους Έλληνες τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού να επισκεφθούν φέτος την Πελοπόννησο για να ζήσουν την ιστορία του τόπου όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία, μέσα από θεματικές διαδρομές και βιωματικές ή διαδραστικές εμπειρίες, απευθύνουν το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. που τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ανέπτυξαν το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, το πρόγραμμα  ΜΟΡΙΑΣ ’21 φιλοδοξεί να μας ταξιδέψει μέσα από 21 ειδικά σχεδιασμένες θεματικές διαδρομές ώστε να μάθουμε από κοντά τα γεγονότα της Επανάστασης στην Πελοπόννησο ταξιδεύοντας σε 8 εμβληματικές πόλεις και συνολικά 11 προορισμούς του Μοριά ανακαλύπτοντας την ιστορία του τόπου και τον ρόλο της κάθε πόλης στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Οι θεματικές διαδρομές εμπλουτίζονται με βιωματικές εμπειρίες από την Ιστορία, την Τέχνη, τη Γαστρονομία και τη Φύση του τόπου.

morias_21_eikona_1_i_alexandra_tiligada_co-founder_tis_discover_greek_culture_syntonizei_ti_synenteyxi_typoy.jpg

Στιγμιότυπο από την Συνέντευξη Τύπου την οποία συντόνισε η Αλεξάνδρα Τηλιγάδα-Co-Founder της  Discover Greek Culture, εταιρία που έχει αναλάβει την υλοποίηση και τον συντονισμό του προγράμματος

Ειδικότερα, μέσα από 21 θεματικές διαδρομές συνδέονται εμβληματικές πόλεις της Πελοποννήσου και αναδεικνύεται η ιστορία του τόπου και ο ρόλος κάθε πόλης στον αγώνα για την ανεξαρτησία. Οι διαδρομές που προβάλλουν τα γνωστά και άγνωστα μνημεία κάθε πόλης, είναι 3ήμερες, 5ήμερες ή  7ήμερες και εμπλουτίζονται με 4 άξονες δράσεων.

Την επιστημονική τεκμηρίωση του προγράμματος έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με τον συντονισμό του Καθηγητή Νικόλαου Ζαχαριά και την εποπτεία σε θέματα τεκμηρίωσης του ομότιμου Καθηγητή Θάνου Βερέμη και του Καθηγητή Θανάση Χρήστου. Οι δράσεις του προγράμματος θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται σταδιακά το επόμενο διάστημα (βρείτε πληροφορίες στο www.morias21.com). Όπως αναφέρθηκε πρόκειται για διαδρομές χωρίς ξεναγό, για προτάσεις που γίνονται δηλαδή στον επισκέπτη. Το υλικό του προγράμματος, όπως πληροφορίες, ηλεκτρονικοί χάρτες κλπ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα

«Αισθανθήκαμε ότι είναι χρέος μας να συμβάλουμε στους εορτασμούς καλώντας όλους τους Έλληνες σε ένα ταξίδι στην ιστορία μας. Μέσα από τους ήρωες μας περιηγούμαστε στα πιο σημαντικά σημεία της πορείας της απελευθέρωσης που μας σημάδεψαν και μας ενώνουν σήμερα. Είμαι πολύ χαρούμενος που πάνω από 70 φορείς ιδρύματα και εταιρίες αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και όλοι μαζί δημιουργούμε το κάλεσμα στο Μοριά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι και το μεγαλύτερο μήνυμα του εορτασμού, μαζί μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα».

Ο ίδιος μίλησε για μια διαδρομή που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν και αφού μετέφερε ευχαριστίες ανέπτυξε τους τέσσερις τομείς γύρω από τους οποίους αναπτύσσονται δράσεις.

-Ιστορία: Με την χρήση υψηλής τεχνολογίας και σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, πίνακες Ελλήνων και ξένων δημιουργών που παραχωρήθηκαν από το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, θα ζωντανέψουν ψηφιακά σε συνδυασμό με την αφήγηση των γεγονότων από τους πρωταγωνιστές τους στην Πύλο (Οικία Τσικλητήρα), την Καλαμάτα (Πνευματικό Κέντρο), την Τρίπολη (Πετροπούλειο Κληροδότημα), την Ανατολική Μάνη (Παλιό Δημαρχείο Αρεόπολης) και το Ναύπλιο (Βουλευτικό). Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη των εταιριών  Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου, της KOUROS Maritime Enterprises και της Μυτιληναίος.

morias_21_eikona_2_trisdiastati_apeikonisi_apo_ta_psifiaka_ekthemata.jpg

Τρισδιάστατη απεικόνιση από τα ψηφιακά εκθέματα

-Παράλληλα, σε συνεργασία με το  Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί η σπονδυλωτή έκθεση Ελληνικών ενδυμασιών «Ο Μοριάς της Ελευθερίας», παρουσιάζοντας παραδοσιακές τοπικές φορεσιές της Πελοποννήσου και του Αργοσαρωνικού.

-Τέχνη: Νέες και νέοι καλλιτέχνες θα παρέμβουν στο αστικό περιβάλλον επιλεγμένων πόλεων της Πελοποννήσου, με 10 μοντέρνες, δημόσιες τοιχογραφίες ηρώων που αναδεικνύουν ένα ενιαίο Πελοποννησιακό αφήγημα! Το πρόγραμμα υλοποιείται από το ΙΓ’ Εργαστήριο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με εποπτεία της Προέδρου του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών δρος Ερατούς Χατζησάββα, η οποία έχει την ευθύνη της ιστορικής τεκμηρίωσης και την εικαστική επιμέλεια της εικονογράφησης.

morias_21_eikona_3_toihografia_tis_anotatis_sholis_kalon_tehnon.jpg

Τοιχογραφία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Η δράση της Φύσης δίνει το λόγο στους αιωνόβιους μάρτυρες της ιστορίας μας, τα δένδρα. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και με την υποστήριξη του Ομίλου Olayan, το πρόγραμμα χαρτογραφεί τα αιωνόβια δέντρα του Μοριά και αναδεικνύει 27 δέντρα-μάρτυρες των γεγονότων της επανάστασης. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Καλαμάτας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σχεδιάζεται εκπαιδευτική δράση σε όλα τα σχολεία της Ελλάδος.

morias_21_eikona_5_ta_aionobia_dentra_martyres_tis_istorias.jpg

Τα αιωνόβια δέντρα μάρτυρες της Ιστορίας

Τέλος στη δράση γαστρονομίας, ιδιαίτερα μενού δημιούργησε ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ενώ τοπικές ποικιλίες κρασιών επιμελείται ο master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης.

: Οι διατροφικές συνήθειες των Αγωνιστών του 1821 δίνουν την αφορμή για ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό ταξίδι στην ιστορία, σε συνεργασία με τα  5 Επιμελητήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και με Επαγγελματικούς Συνδέσμους: Υλικά, γεύσεις και μυστικά μιας μακρινής εποχής που ανέδειξαν η έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το περιοδικό Γαστρονόμος, διασταυρώνονται σε ένα ιδιαίτερο μενού που δημιούργησε ο αγαπημένος chef Λευτέρης Λαζάρου με τίτλο «Τα Πιάτα της Επανάστασης»! Την ίδια στιγμή, ο master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης επιμελείται τοπικές ποικιλίες κρασιών. Μέσα από 12 video μαγειρικής το πρόγραμμα εκπαιδεύει εστιατόρια της Πελοποννήσου στην παρασκευή των συνταγών, ενώ απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα εμβληματικά εστιατόρια της χώρας, να εμπνευστούν και να εντάξουν στο μενού τους πιάτα εμπνευσμένα από την Επανάσταση, σύμφωνα με τη δική τους δημιουργική προσέγγιση.

morias_21_eikona_4_o_chef_leyteris_lazaroy.jpg

Ο Chef Λευτέρης Λαζάρου

-Με την ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Μπενάκη, πίνακες με θέματα από την ιστορία της Επανάστασης αναβιώνουν με πρωτοποριακό τρόπο από Tableaux Vivants σε ανοιχτούς χώρους και βιτρίνες καταστημάτων,  σε συνεργασία με τα πολυκαταστήματα attica και τη Lamda Development σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

-Στο πλαίσιο του προγράμματος, δημιουργήθηκε και ένα οικογενειακό επιτραπέζιο παιχνίδι, «Ταξίδι προς την Ελευθερία».  Το παιχνίδι δημιουργήθηκε από κοινού με την εταιρία My Greek Games, και θα διατίθεται στα PUBLIC και σε καταστήματα όλης της Ελλάδας.

Για μια εξαιρετική και συναρπαστική πρωτοβουλία έκανε λόγο στο χαιρετισμό της στην εκδήλωση η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, πρόεδρος της «Επιτροπής Ελλάδα2021». "Η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, παραχωρώντας την αιγίδα της. Όχι απλώς γιατί εντάσσεται στο πλαίσιο των αξόνων που οριοθετούν το επετειακό πρόγραμμα που συντονίζει η Επιτροπή. Αλλά γιατί η ίδια η φιλοσοφία που διαπερνά το πρόγραμμα — η προσπάθεια σύνδεσης του παρελθόντος με το σήμερα, η συμμετοχή και η συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της περιοχής, η μέριμνα για την προβολή της τοπικής κοινωνίας και για τη δημιουργία μιας παρακαταθήκης για το αύριο— αποτελούν επίσης βασικά στοιχεία του τρόπου με τον οποίο η ίδια η Επιτροπή προσέγγισε τον εορτασμό της επετείου", είπε.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας Ιδρυμάτων 1821-2021 και σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Ιωάννης Μάνος, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αθανάσιος Κάτσης, ενώ σε βίντεο μίλησαν και οι δήμαρχοι πόλεων της Πελοποννήσου στις οποιές υλοποιούνται οι δράσεις του προγράμματος.

Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και πραγματοποιείται με στρατηγικούς εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021».

Εκπρόσωποι των φορέων που συνέβαλαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος – όλοι τους επιφανείς προσωπικότητες της τοπική; Αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού χώρου- έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση.

Κεντρική φωτ. από Fb "Μοριάς 21"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ