Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ξενοικιάζονται μαγαζιά γωνία - Οι «τρελές» απαιτήσεις για ενοίκια

Ζητούν μειωμένα μισθώματα έως και 30% ενοικιαστές σε εστίαση και λιανεμπόριο – Παράλληλα μερίδα ιδιοκτητών ζητάει αυξημένα μισθώματα μέχρι και 50%

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Η εστίαση και το λιανεμπόριο επαναλειτουργούν. Ωστόσο ήδη από τους προηγούμενους μήνες των λοκντάουν αρκετοί επιχειρηματίες και από τους δύο κλάδους αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο λόγω των αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων. Κάποιοι τροποποίησαν τα συμβόλαιά τους. Άλλοι διαπίστωσαν πως έπρεπε να αλλάξουν σημείο ή να βρουν έναν χώρο που να τους ταιριάζει περισσότερο και να είναι σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Σε κάθε περίπτωση ο χώρος της Αγοράς στα επαγγελματικά ακίνητα είναι σε αναστάτωση.

Ο πρόεδρος του πρατηρίου τιμών και εκτιμήσεων ακινήτων Ν.Α. Ευρώπης κ. Κώστας Γεωργάκος εκτιμάει πως από τον Σεπτέμβρη θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα με τις επιπτώσεις της πανδημίας στον κτηματομεσιτικό κλάδο επαγγελματικών ακινήτων. Εστιάζοντας στις κύριες τάσεις που θα επικρατήσουν στην Αγορά είπε στο TyposThes πως «αρκετοί ενοικιαστές που έχουν καταστήματα στους κλάδους εστίασης και λιανεμπορίου ζήτησαν αναπροσαρμογή των τιμών των μισθωμάτων. Αυτό κυμαίνεται από μείον 10 έως μείον 30%. Θα δούμε νέες μισθώσεις σε πιο χαμηλές τιμές. Είναι λογικό εφόσον ο τζίρος των καταστημάτων είναι μειωμένος».

Ο ίδιος εξήγησε πως δεν θα πρέπει να μας παραπλανούν εικόνες με μερικά μόνο εμπορικά καταστήματα που είναι γεμάτα σε πολυσύχναστους δρόμους ή μπαρ και εστιατόρια που ακούστηκε πως έχουν κρατήσεις μέχρι και τον Αύγουστο. «Τα περισσότερα καταστήματα έχουν μειωμένη κίνηση, άρα και λιγότερα έσοδα. Οπότε είναι λογικό να ζητήσουν να αναπροσαρμοστεί το μίσθωμά τους», ανέφερε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αλλαγές θα φέρει και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ειδικά στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, όπως είπε «αρκετές είδαν πως μπορούν να έχουν τζίρο με online αγορές και μάλιστα σε πιο ευρεία κλίμακα κοινού. Οπότε είναι λογικό να έχουν λιγότερα σημεία πώλησης ή να μεταφερθούν σε άλλα σημεία. Θα δούμε μαγαζιά σε παράδρομους να κλείνουν, να αλλάζει η εμπορικότητα οδών. Η Αγορά δεν είναι μόνο η Τσιμισκή και η Μητροπόλεως. Είναι και η Βενιζέλου, η Ίωνος Δραγούμη, αλλά και πολλά στενά ή ακόμη και πιο απομακρυσμένες περιοχές από το κέντρο. Σκεφτείτε πως μεγάλη αλυσίδα με ρούχα που είχε δύο υποκαταστήματα στην Τσιμισκή πλέον τα έκλεισε και έχει έναν χώρο, αφού μια μεγάλη μερίδα των αγορών γίνονται ηλεκτρονικά. Αλλάζουν οι συνήθειες των καταναλωτών και τροποποιούνται και οι ανάγκες των καταστημάτων».

Ο ίδιος ανέφερε πως πλέον ακόμη και στον πεζόδρομο του Ευόσμου, έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης, υπάρχουν ξενοίκιαστα καταστήματα, ενώ πολλά από τα υπάρχοντα μαγαζιά δεν έχουν ανοίξει. Καλύτερη είναι η εικόνα στη Θέρμη όπου εκεί μόνο υπάρχουν μειώσεις τιμών στα ενοίκια αλλά όχι άδεια καταστήματα, ενώ μειώσεις ζητούν και καφέ μπαρ στην Λεωφόρο Νίκης».

Ο κ. Γεωργάκος πρόσθεσε πως το φαινόμενο που ίσχυε παλαιότερα για οικογένειες που διέθεταν κάποιο κατάστημα και το νοίκιαζαν και ενισχύονταν οικονομικά ή σε πολλές φορές περιπτώσεις συντηρούνταν, θα μειωθεί κατά πολύ. «Η γωνιά του ίντερνετ θα το αλλάξει αυτό. Ο επιχειρηματίας αντί να δώσει 3000-5000 ευρώ στο μίσθωμα θα δώσει αυτό το ποσό για μια καλή διαφήμιση Online και θα έχει απήχηση του εμπορεύματός του στην παγκόσμια αγορά», σχολίασε.

Ζητούν παράλογες αυξήσεις οι ιδιοκτήτες

Το γεγονός πως οι ιδιοκτήτες δεν προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα της κρίσης που ζούμε και ζητούν περαιτέρω αυξήσεις στα μισθώματα τόνισε στο «TyposThes» ο κ. Θάνος Τσουλκανάκης μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης. «Θα έλεγα πως οι τιμές δεν έπεσαν όπως θα προσδοκούσαμε. Έχουμε απογοητευτεί από την συμπεριφορά των ιδιοκτητών, και ειδικότερα των ιδιοκτητών επαγγελματικών ακινήτων. Ξενοικιάζουν ακίνητα στο κέντρο επειδή οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και οι ιδιοκτήτες ζητούν στη συνέχεια παραπάνω χρήματα αντί να κατεβάσουν την τιμή. Μπορεί να φτάσουν και 50% παραπάνω στην τιμή μετά τη λήξη μισθώματος. Αυτό συμβαίνει και στις κατοικίες, και δημιουργεί μια τάση για αγοραπωλησίες. Ειδικά για σπίτια που κυμαίνονται από 120.000- 150.000 ευρώ. Όσοι ενδιαφέρονται για κατοικία αντί να πληρώνουν ενοίκιο σκέφτονται να πάρουν δάνειο και να πληρώνουν τις δόσεις».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αυξημένες απαιτήσεις στα μισθώματα επαγγελματικών ακινήτων προκύπτουν συχνά σε περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες είναι πολλοί και δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην τιμή. «Μπορεί 1-2 να ζητήσουν παραπάνω χρήματα και να αρχίσουν να διαφωνούν. Όμως αυτό δημιουργεί μια τάση και μετά ζητάνε μεγαλύτερο ενοίκιο», σημείωσε.

Πάντως ανέφερε πως από τον Σεπτέμβρη, και ενδεχομένως και λίγο πιο μετά, θα αρχίσουν να φαίνονται περισσότερο οι επιπτώσεις που θα φέρει η πανδημία στον χώρο των ακινήτων. «Πρέπει να σκεφτούν οι ιδιοκτήτες που ζητούν παράλογα ενοίκια πώς θα μπορέσουν να πληρωθούν όταν αρχίσουν να “τρέχουν” τα έξοδα των μισθωτών και θα πρέπει να αποπληρωθούν και οι επιστρεπτέες από τις επιχειρήσεις».