Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απεργιακό «λουκέτο» στην Ελλάδα: Ρολά κατεβάζουν δημόσιο και ιδιωτικός τομέας

Πανεργατική απεργία ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο – Οι θέσεις των συνδικάτων

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

«Ρολά» κατεβάζουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας την Πέμπτη 10 Ιουνίου καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν γενική απεργία ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η ΑΔΕΔΥ είχε αρχικά προκηρύξει απεργία για αύριο, 3 Ιουνίου, ωστόσο αποφασίστηκε η μετάθεση της ημερομηνίας ώστε να δοθεί «δυναμικό παρών». Τα συνδικάτα κάνουν λόγο για «αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο».

Στη Θεσσαλονίκη απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιήσουν το πρωί της ημέρας της απεργίας το ΕΚΘ καθώς και η ΕΔΟΘ. Συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει και το ΠΑΜΕ, που επίσης ανακοίνωσε μετάθεση της απεργίας για τις 10 Ιουνίου. Ωστόσο το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο και αύριο, Πέμπτη 3 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου.

 

Το ΕΚΘ

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ κ. Χάρης Κυπριανίδης τονίζει στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ότι ζητούμενο είναι η απόσυρση κάποιων άρθρων του νομοσχεδίου και η διόρθωση κάποιων άλλων. «Ζητούμε να αποσυρθεί τελείως το θέμα που αφορά τη διευθέτηση του ωραρίου γιατί δε θεωρούμε ότι χρειάζεται κάποια αλλαγή, υπάρχει ούτως ή άλλως νόμος για τη διευθέτηση του ωραρίου. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην αλλαγή που επιχειρείται να γίνει με τις ατομικές συμβάσεις εργαζομένων απευθείας με τον εργοδότη. Είμαστε γενικότερα κατά των ατομικών συμβάσεων γιατί αυτό είναι κάτι που υποσκάπτει το ρόλο και τη σημασία της συλλογικής σύμβασης εργασίας ένα παραπάνω όταν αυτό αφορά διευθέτηση ωραρίου με καμία εγγύηση», αναφέρει.

Όπως σημειώνει οι εγγυήσεις που δίνονται ότι αν απολυθεί εργαζόμενος επειδή αρνήθηκε τη διευθέτηση θα είναι άκυρη η απόλυση σε συνδυασμό όμως με το ότι η δικαστική απόφαση που θα βγει αν είναι για επαναπρόσληψη πλέον δεν θα υπάρχει επαναπρόσληψη αλλά θα δίνεται μπόνους αποζημίωσης και χωρίς διευκρινίσεις  για το τι γίνεται με εργαζόμενους που όταν είναι στην εργασία κάτω από 12 μήνες δεν δικαιούνται καν αποζημίωση αν απολυθούν.

Άλλα ζήτημα αφορά την Επιθεώρηση Εργασίας που θα γίνει Ανεξάρτητη Αρχή. «Δεν θέλουμε να μετατραπεί σε Ανεξάρτητη Αρχή, τουλάχιστον όπως είναι η σημερινή της εικόνα. Το πρόβλημα δεν είναι αν είναι υπό το υπουργείο ή αν είναι ανεξάρτητη αρχή, αλλά η υποστελέχωσή της», τονίζει ο κ. Κυπριανίδης.

«Θέλουμε καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας και θέλουμε γι αυτό το εργαλείο να υπάρχει «ζωντανός» ελεγκτικός μηχανισμός. Οπότε ζητάμε στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας και όχι να αποπέμψουμε τις ευθύνες του υπουργείου και να τις μεταθέσουμε σε μια ανεξάρτητη αρχή. Το κράτος πρέπει να έχει τον ελεγκτικό μηχανισμό να ελέγχει αν εφαρμόζονται τα νομοθετήματά του», υπογραμμίζει.

Κατά τον ίδιο σε πολλά ακόμη άρθρα του νομοσχεδίου υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν . «Πλην του εργασιακού έχουμε και το αίτημα που αφορά τον κατώτατο μισθό. Πρέπει να γίνει αύξηση κάτι για το οποίο η κυβέρνηση κωφεύει προς το παρόν και το μεταθέτει για μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου», όπως επισημαίνει, σημειώνοντας ότι για τους εργαζόμενους αυτά πάνε «πακέτο». Η υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εξάλλου δεν έχει υπογραφεί ακόμη εδώ και δυο χρόνια, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΘ, ενώ αναφέρεται ακόμη στο θέμα της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ. «Θα πρέπει να μπορεί ένα σωματείο ή ένας εργαζόμενος να προσφεύγει στον ΟΜΕΔ για επίλυση των όποιων διαφορών έχει με τους εργοδότες», σημειώνει.

Σημαντικό ζήτημα είναι και οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να ανοίγουν τις Κυριακές καθώς με το ν/σ «ανοίγει» ο κατάλογος των επιχειρήσεων που μπορούν να ανοίγουν. Προστίθενται πολλά επαγγέλματα τα οποία θα μπορούν να δουλεύουν και Κυριακές. Σε ότι αφορά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές,  το ΕΚΘ έχει τονίσει ότι σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι δοκιμάζονται από τις συνθήκες και τα μέτρα της πανδημίας και έχουν οδηγηθεί στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, η επιλογή της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων τους δίνει τη χαριστική βολή. «Μπαίνουν σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό με πολυκαταστήματα και μεγαλοεμπόρους. Οι ΜμΕ δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο επιπλέον κόστος που έχει η εργασία της Κυριακής και ουσιαστικά μεταφέρθηκε η εβδομαδιαία πελατεία τους στην Κυριακή με μεγαλύτερο κόστος», αναφέρει. Για τους δε εργαζόμενους διαταράσσεται ο οικογενειακός προγραμματισμός και η κοινωνική ζωή με την εργασία την Κυριακή, προσθέτει.  

 

Η ΕΔΟΘ

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι ο υπουργός εργασίας έδωσαν στη δημοσιότητα το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις  αιώνων των εργαζομένων», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε χθεσινή της ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «η μεγαλύτερη και σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του νομοσχεδίου που καταργεί την εμβληματικότερη κατάκτηση των εργαζομένων, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ώρου στη χώρα μας», είναι η κατάργηση του 8ώρου και η επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ κ. Ανδρέας Γιακουμής τόνισε ότι ο δημόσιος τομέας αντιδρά κυρίως για τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για το 8ωρο. Υπάρχει μεγάλη επισφάλεια κυρίως για τον ιδιωτικό τομέα, όπως λέει «αλλά όταν υπάρχει κάτι στη γειτονιά σου, πολύ γρήγορα θα έρθει και σε εσένα», τονίζει.

Αντίδραση υπάρχει επίσης και για τις συνδικαλιστικές διαδικασίες «οι οποίες δυσκολεύουν αφάνταστα όσον αφορά τη λήψη απόφασης για απεργία».  Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων, στη ζύμωση και τελικά στη σύνθεση. Πρόκειται ουσιαστικά, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα.

Για ζητήματα που έχουν πολλά ερωτηματικά «για ποιον λόγο έγιναν», κάνει λόγο ο κ. Γιακουμής, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας σε 31 κλάδους και επιχειρήσεις. «Για ποιο λόγο αυτοί που κάνουν μπετά  πρέπει να δουλεύουν Κυριακή; Δεν είναι νοσοκομείο, εστίαση ή τομέας που πρέπει να εργάζεται και Κυριακή», όπως λέει.

 

Το Π.Α.ΜΕ.

«Είναι ώρα να ακυρώσουμε τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει τον εργασιακό μεσαίωνα», αναφέρουν μεταξύ άλλων εργατικά σωματεία Θεσσαλονίκης που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, ζητώντας να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο. Τα σωματεία καλούν σε συγκέντρωση στις 10 Ιουνίου στις 10.30 στο άγαλμα Βενιζέλου.

«Η κυβέρνηση έχει δώσει στη δημοσιότητα και φέρνει άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο φιλοδοξεί να καταργήσει το 8ωρο, να αφαιρέσει κι άλλα κατακτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, να βάλει χέρι στη λειτουργία των εργατικών σωματείων. Έχουν στόχο να απαλλάξουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες από κάθε κατάκτηση του εργατικού κινήματος - τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, το δικαίωμα στην ξεκούραση. Καταργείται η Κυριακάτικη αργία για έναν μεγάλο κατάλογο κλάδων, το ΣΕΠΕ μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή, επιτρέπεται μέχρι 13 ώρες δουλειά τη μέρα. Το δικαίωμα της απεργίας δέχεται νέα επίθεση από την απαίτηση σε μια σειρά χώρους δουλειάς κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων να εργάζεται το ένα τρίτο του προσωπικού. Απαιτούμε να μην κατατεθεί, να αποσυρθεί άμεσα», αναφέρουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ