Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δεν άνοιξε 1 στις 4 επιχειρήσεις στην εστίαση - 1.000 λουκέτα σε όλη τη χώρα

Η εικόνα μετά το άνοιγμα - Τι ζητούν οι επιχειρήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΥΠΟΣ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Για την εικόνα που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης μετά το άνοιγμα μιλά στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»  ο πρόεδρος  της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτιστικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς.

Όπως λέει υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν γιατί δεν έχουν εξωτερικούς χώρους, ενώ κάποιες που βρίσκονται σε τουριστικούς προορισμούς τηρούν στάση αναμονής για αύξηση της τουριστικής κίνησης σε βαθμό τέτοιο που να έχει αντανάκλαση και στην εστίαση. Όσο για μόνιμα λουκέτα, εκτιμά, με βάση την εμπειρία, ότι είναι περίπου 1.000 πανελλαδικά, αλλά η καταγραφή, όπως λέει, θα γίνει στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Αναφέρεται και στην ανταπόκριση των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης κεφαλαίου κίνησης αλλά και στα αιτήματα του κλάδου σχετικά με θέματα που αφορούν τη χρήση κοινόχρηστων χώρων, τη ρύθμιση χρεών προς ΟΤΑ κ.ά.

1 στις 4 δεν άνοιξε

«Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις εστίασης δε λειτουργεί λόγω έλλειψης εξωτερικού χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ενώ σε αυτό το ποσοστό συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχιακά σε τουριστικούς προορισμούς και των οποίων η λειτουργία δεν είναι βιώσιμη ακόμη λόγω της μικρής τουριστικής κίνησης που υπάρχει, λέει ο κ. Καββαθάς.  Για παράδειγμα στη Ρόδο την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν στο νησί 17.000 ξένοι επισκέπτες η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν με all inclusive. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις εστίασης δεν έχουν αντικείμενο δουλειάς, όπως αναφέρει.

«Αντίστοιχα φαινόμενα έχουμε και στους άλλους τουριστικούς προορισμούς. Η εκτίμηση είναι ότι στην τουριστική σεζόν θα μπούμε από τις 20 Ιουνίου και μετά σε συνδυασμό και με το πράσινο πιστοποιητικό υγείας, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια αύξηση στον τουρισμό που θα αντανακλά και στην εστίαση», προσθέτει.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν καθόλου, ο κ. Καββαθάς λέει ότι μια εμπειρική εικόνα είναι ότι έχουμε περίπου 1.000 λουκέτα πανελλαδικά. «Την καταγραφή των λουκέτων κατά τη δική μου άποψη θα την κάνουμε στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Η ελπίδα είναι κάτι που πεθαίνει τελευταίο. Όλοι κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων πιστεύοντας ότι μπορούμε να βγούμε αλώβητοι από αυτήν την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες αλλά εν λειτουργία», τονίζει. «Βέβαια με όλα όσα έχουν συμβεί σε επίπεδο οικονομίας δε ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που έχουν γεννηθεί. Μη ξεχνάτε ότι το ιδιωτικό χρέος προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έχει φτάσει περίπου στα 10 δις. Ευρώ», συμπληρώνει.

Μεγάλη κινητικότητα για το πρόγραμμα επιδότησης

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται από τις επιχειρήσεις για το πρόγραμμα «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της  περασμένης Τρίτης περίπου 30.000 επιχειρήσεις είχαν υποβάλλει αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα και περίπου 10.000 είχαν περάσει το στάδιο της αξιολόγησης και απομένει να μπουν σε διαδικασία εκταμίευσης των ποσών που αντιστοιχούν σε κάθε επιχείρηση. «Νομίζω θα υπερκαλυφθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ελπίζουμε όμως από την άλλη πλευρά να μείνει αδιάθετο υπόλοιπο, το οποίο θα μπορέσουμε να διαθέσουμε και σε επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου μικρότερη από το 30%», λέει ο κ. Καββαθάς.

Όπως αναφέρει, αυτήν την στιγμή το πρόγραμμα καλύπτει το 63% των δυνητικών δικαιούχων σε ένα σύνολο 77.000 περίπου επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης.  «Υπολογίστε ότι το 30-34% παρουσιάζουν αύξηση τζίρου μεταξύ 2019-2020 άρα εκ των πραγμάτων δεν ήταν επιλέξιμες. Από τις υπόλοιπες 52.000 επιχειρήσεις περίπου, θα μπορέσουν να πάρουν επιδότηση οι 34.000-35.000, δηλαδή το 63% περίπου των δυνητικών δικαιούχων που έχουν μείωση τζίρου από 0,1 έως και 100%. Το 30% είναι υψηλό αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κλάδος έχει μεσοσταθμική μείωση 38%, που σημαίνει ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν από 60 έως και 100% μείωση τζίρου. Άρα προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες», εξηγεί.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν υπάρχουν κριτήρια που έχουν να κάνουν με το μέγεθος της επιχείρησης. «Τις ίδιες δυνατότητες έχει μια επιχείρηση με κύκλο εργασιών 100.000 ετησίως και το ίδιο μια επιχείρηση με 2 εκατ. κύκλο εργασιών. Υπάρχει όμως το πλαφόν των 100.000 έτσι ώστε να μην υπάρχουν επιχειρήσεων που θα πάρουν πάρα πολλά λεφτά καθώς το συγκεκριμένο κεφάλαιο αφορά την επανεκκίνηση δηλαδή για αγορά πρώτων υλών».

Τι ζητούν οι επιχειρήσεις για τους δήμους

Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου είχαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών όπου ζήτησαν μεταξύ άλλων την υποχρεωτική απαλλαγή από τα τέλη καταλήψεων κοινοχρήστων χώρων των δήμων και των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά το διάστημα των lockdown (Μαρτίου-Μαΐου 2020 και Νοεμβρίου 2020 έως τον Ιούνιο 2021).

Όπως εξηγεί ο κ. Καββαθάς με την ΠΝΠ της 20ης Μαρτίου 2020 οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να απαλλάξουν από τέλη κατάληψης πεζοδρομίων και πλατειών, ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή.  «Από ένα σύνολο 332 δήμων της χώρας, κάτω του 50% έχει πάρει σχετικές αποφάσεις στα οικεία δημοτικά συμβούλια», τονίζει σημειώνοντας ότι ζητήθηκε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης που να καθιστά υποχρεωτική η απαλλαγή. «Δεν γίνεται να ζητάμε λεφτά για ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα από μια επιχείρηση η οποία ήταν κλειστή, δεν γινόταν καν χρήση του εξωτερικού χώρου», σημειώνει.

Το άλλο ζήτημα που τέθηκε στη συνάντηση αυτή είχε να κάνει με τα ενοίκια των ακινήτων του δήμου. Υπήρξε μια νομοθετική πρωτοβουλία από πλευρά της κυβέρνησης αλλά υπήρχε περιοριστικός όρος ότι οι συμβάσεις έπρεπε να λήγουν από 1.1.2021 έως 17.4.2021 που είναι η ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου. «Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό ήταν άδικο για επιχειρήσεις που η μισθωτική σύμβαση έληγε Μάιο, Ιούνιο ή Ιούλιο. Έχασαν και αυτοί ένα χρόνο από τη δουλειά τους», επισημαίνει ο κ. Καββαθάς σημειώνοντας ότι το υπουργείο δέχθηκε την πρόταση και θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία που σε κάθε περίπτωση θα καλύψει τις λήξεις συμβολαίων μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Όπως λέει έγινε και άλλη μία πρόταση να μην υπάρξει χρονικός περιορισμός αλλά όποτε λήγουν οι συμβάσεις. «Αν για παράδειγμα υπάρχει σύμβαση που λήγει τον Ιανουάριο του 2022 η επιχείρηση αυτή δεν έχασε ένα χρόνο λειτουργίας; Θα πρέπει να αναπληρωθεί αυτός ο χαμένος χρόνος, εξηγεί ο κ. Καββαθάς, σημειώνοντας πάντως ότι επ αυτού δεν υπήρξε κάποια δέσμευση του υπουργού, ωστόσο το υπουργείο είπε ότι θα το εξετάσει.

Για τα πρόστιμα

Συζητήθηκε επίσης  η ανάγκη τροποποίηση του άρθρου 55 του Ν. 4483/31.7.2017, ώστε να καταργηθεί η αφαίρεση άδειας χρήσης κοινοχρήστων χώρων, σε περίπτωση δεύτερης παράβασης εντός του έτους. «Νομίζω ότι είναι υπερβολικό το μέτρο. Με τη δεύτερη παράβαση στον ίδιο χρόνο να αφαιρείται η άδεια είναι σαν να τον κλείνουμε τον επαγγελματία. Ζητήσαμε και το δέχθηκε το υπουργείο να πάμε σε διοικητικό χρηματικό πρόστιμο και όχι αφαίρεση άδειας», επισημαίνει ο κ. Καββαθάς αναφέροντας ότι έχουν σημειωθεί πολλές περιπτώσεις που για λίγο βγαίνουν εκτός της περιοχής που έχει οριοθετηθεί για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. «Ένας πελάτης μπορεί να τραβήξει την καρέκλα του μετά τη γραμμή ορίου», αναφέρει χαρακτηριστικά και αυτό να θεωρηθεί παράβαση από τη δημοτική αστυνομία.

Τέλος, επισημαίνει ότι θα υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για επαναφορά των ευεργετικών ρυθμίσεων για τους ΟΤΑ των 100 δόσεων που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και έληγε 31 Μαρτίου, ώστε η προθεσμία πάει μέχρι 30 Ιουνίου, για να μπορέσουν να ενταχθούν και πάλι οι επιχειρήσεις και να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

ΕΒΕΘ: Έχουν αποκλειστεί από την επιδότηση ΚΑΔ που αφορούν δεξιώσεις γάμων, βαπτίσεων

Την προσθήκη στους επιλέξιμους ΚΑΔ της δράσης “Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών” και των εστιατορίων επί συμβάσει, ζητά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με αφορμή Διαμαρτυρίες μελών του.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών εστιατορίου επί συμβάσει σε δεξιώσεις για γάμους, βαπτίσεις κτλ. και ο ΚΑΔ τους (56.29.10) δεν περιλαμβάνεται σε όσους μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση από την δράση επιδότησης κεφαλαίου κίνησης, που απευθύνεται στον κλάδο της εστίασης.

Το ΕΒΕΘ απηύθυνε σχετική επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, “δεδομένου ότι η διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών είχε ανασταλεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πόλη μας, εξαιτίας της πανδημίας και των συνακόλουθων περιοριστικών μέτρων και λαμβάνοντας υπόψη ότι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το αντικείμενο δεν λειτούργησαν και δεν είχαν απολύτως κανένα έσοδο για μεγάλη χρονική περίοδο, θεωρούμε άδικη την εξαίρεση τους από τα ευεργετήματα της δράσης και συντασσόμαστε απόλυτα με το αίτημα”.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΒΕΘ ζητά από τους συναρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν σε τροποποίηση της προκήρυξης της εν λόγω δράσης, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτήν και ο ΚΑΔ των εστιατορίων επί συμβάσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φάμελλος για πρόταση δυσπιστίας: Η κοινωνία μας έφερε εδώ σήμερα
«Ακόμα κι αν λάβει σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μητσοτάκης, αυτό δε σημαίνει ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας»
Φάμελλος για πρόταση δυσπιστίας: Η κοινωνία μας έφερε εδώ σήμερα