Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κρυπτονομίσματα και Blockchain: Το χρήμα «αλλάζει»

Ο Παύλος Κουγιουμτσίδης αναλύει τα κρυπτονομίσματα

Γράφει ο Παύλος Κουγιουμτσίδης*

Αν είχες επενδύσει 1.000 ευρώ την 01/01/2017 θα μπορούσες ν’ αγοράσεις 161.290 xrp (ένα από τα top10 κρυπτονομίσματα). Έναν χρόνο περίπου αργότερα (στις 04/01/2018) η αξία της επενδύσεώς σου θ’ άγγιζε προς στιγμήν τα 500.000 ευρώ. Έπειτα ακολούθησε ένας 3ετής «χειμώνας» κρυπτονομισμάτων, καθώς όλα έχασαν την αξία τους σε ποσοστό ακόμη και 80%. Κι ερχόμαστε φέτος να ξαναζήσουμε περίπου το ίδιο, με μία ελαφρώς μικρότερη ένταση. Με μία επένδυση ξανά 1.000 ευρώ την 01/01/2021 μπορούσες ν’ αγοράσεις 5.636 ada (επίσης ένα από τα top10 κρυπτονομίσματα). Η επένδυσή σου θ’ άγγιζε 5,5 μήνες μετά τα σχεδόν 13.000 ευρώ. Σε άλλα νομίσματα (με μεγαλύτερο σαφώς ρίσκο), όπως το γνωστό πια Dogecoin, η ανωτέρω επένδυση των 1.000 ευρώ θα είχε αποφέρει σε 5,5 μήνες το ποσό των 145.000 ευρώ.

Αυτά ακριβώς τα ποσά είναι, που οδήγησαν πολλούς ανθρώπους να ενδιαφερθούν για τα κρυπτονομίσματα, παρότι πιο γνωστό συνεχίζει να είναι το λεγόμενο ως «πρωτονόμισμα», ήτοι το Bitcoin. Παρά την ισχυρή μεταβλητότητα των τιμών, οι αποδόσεις είναι συνταρακτικά μεγάλες και φαίνεται πως αξίζουν ένα σωστά σταθμισμένο ρίσκο. Ωστόσο, και η τεχνολογία πίσω από αυτά είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, και μακροπρόθεσμα σίγουρα πιο σημαντική. Είτε, λοιπόν, επειδή κάποιος ενδιαφέρεται να επενδύσει ένα ποσό με σκοπό το γρήγορο κέρδος, είτε επειδή κάποιος ενδιαφέρεται για την εν λόγω επαναστατική τεχνολογία, το θέμα αυτό είναι καίριο και κανείς δεν πρέπει να την αγνοεί. Ας δούμε, όμως, περί τίνος πρόκειται, προσπαθώντας ν’ απλοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερο την όλη εξήγηση, καθώς σίγουρα δεν είναι καθόλου συνετό να επενδύεις σε κάτι, που δεν καταλαβαίνεις.

Τα κρυπτονομίσματα (cryptocurrencies) είναι εικονικά νομίσματα σε ψηφιακή μορφή, τα οποία δεν τελούν υπό τον έλεγχο κάποιας κεντρικής τραπεζικής αρχής, όπως αντίστοιχα γίνεται στα παραδοσιακά νομίσματα (fiat currency) – ευρώ, δολάριο, γιεν. Τα νομίσματα αυτά δημιουργούνται με μία διαδικασία, που ονομάζεται «εξόρυξη» (mining) και η τεχνολογία γενικά πίσω από όλη τη διαδικασία ονομάζεται blockchain.

Με απλά λόγια, όταν για παράδειγμα γίνεται μία συναλλαγή εντός του δικτύου και κάποιος αγοράζει με 40.000 ευρώ ένα bitcoin, αυτή η συναλλαγή συνδέεται μ’ έναν ταυτοποιητικό αριθμό συναλλαγής (hash ID). Όταν μαζεύονται αρκετοί τέτοιοι αριθμοί συναλλαγής, «μπαίνουν» όλοι μαζί σ’ ένα «κουτί» (block), που συνιστά ένα αρχείο καταγραφής συναλλαγών. Το block αυτό συνδέεται με το ακριβώς προηγούμενο block, επίσης μ’ έναν hash αριθμό. Η αλυσίδα (chain) αυτή των blocks συνιστούν το blockchain. Κανείς δεν μπορεί να σβήσει, ν’ αλλάξει ή να συμπληρώσει αυθαίρετα μία συναλλαγή, όπως και κανείς δεν μπορεί ν’ αλλάξει τη συνέχεια των blocks, καθώς τότε θ’ άλλαζε αναγκαστικά και ο αριθμός hash των συναλλαγών, αλλά και ο αριθμός hash, που συνδέει τα block μεταξύ τους. Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα αναλλοίωτο συνεχές ανεξάρτητο αποκεντροποιημένο αρχείο καταγραφής συναλλαγών. Αυτό ακριβώς είναι, που διατηρεί το εν λόγω σύστημα αξιόπιστο, δίχως να υπάρχει η ανάγκη κάποιας κεντρικής εποπτικής αρχής, και παραλλήλως υπάρχουν τόσες πολλές πρακτικές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας.

Επί παραδείγματι, μία από τις εφαρμογές αυτές είναι, πέραν των γνωστών σε όλους πια κρυπτονομισμάτων, και τα λεγόμενα «έξυπνα συμβόλαια» (smart contracts). Στην περίπτωση, που θέλουμε να κάνουμε μία επίσημη συμφωνία με κάποιον, παραδοσιακά συνήθως καταρτίζουμε ένα συμβόλαιο, το οποίο υπογράφεται κι από τούς δύο μας και μία κεντρική αρχή πιστοποιεί τη γνησιότητα των περιεχομένων αυτού, λ.χ. ένας συμβολαιογράφος. Στην περίπτωση των “smart contracts” αυτή η ανάγκη ενός τρίτου μεσολαβητή-εγγυητή αντικαθίσταται από προεπιλεγμένα υπολογιστικά πρωτόκολλα. Για να το θέσουμε πιο απλά, σ’ ένα συμβόλαιο 200.000 ευρώ αγοραπωλησίας ακινήτου θα πρέπει να πιστοποιηθεί πως ο πωλητής είναι όντως ιδιοκτήτης του σπιτιού και το μεταβιβάζει στον αγοραστή, ενώ παραλλήλως ο τελευταίος είναι πράγματι κάτοχος των 200.000 ευρώ και τα μεταβιβάζει στον πωλητή. Όλα αυτά, λοιπόν, πιστοποιούνται από τα έξυπνα συμβόλαια μέσω του δικτύου blockchain, και όταν συμβεί το ένα (ήτοι η μεταφορά του χρηματικού ποσού), θα συμβεί αυτόματα και το άλλο (ήτοι η μεταβίβαση κυριότητος του ακινήτου). Το σημαντικό εδώ είναι, πως δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλοιώσεως της ταυτότητος του κυρίου ούτε του ακινήτου ούτε του χρηματικού ποσού. Επίσης, δεν υφίσταται η περίπτωση να μεταβιβασθεί η κυριότητα του ακινήτου, δίχως να συμβεί απευθείας και η μεταβίβαση του χρηματικού ποσού. Κι όλα αυτά, όπως προαναφέρθηκε, συμβαίνουν δίχως την ανάγκη μεσολαβητή (λ.χ. συμβολαιογράφου), κάτι που καθιστά την διαδικασία όχι μόνον ασφαλέστερη, αλλά και πιο οικονομική.

Πέραν, όμως, της τεχνολογίας, όπως ειπώθηκε, είναι πολύ δημοφιλής σήμερα και η επένδυση σε κρυπτονομίσματα. Αυτό ακριβώς αύξησε τον αριθμό των διαφορετικών κρυπτονομισμάτων σε 5.500 σήμερα, ενώ η αγορά αυτών έχει ξεπεράσει τα 1.3 τρισεκατομμύρια ευρώ. Η γενική κατεύθυνση τής τιμής τους μοιάζει, κυρίως, με το φαινόμενο της παλίρροιας, καθώς συνήθως όλα μαζί ανεβαίνουν και όλα μαζί πέφτουν. Υπάρχει δηλαδή αυτό, που λέμε, θετική συσχέτιση (positive correlation). Οι παράγοντες, ωστόσο, που επηρεάζουν την κίνηση της τιμής ποικίλουν και η πρόγνωση αυτών είναι αρκετά δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Χρειάζεται ένας συνδυασμός αναλύσεων, για να πετύχει κανείς έγκαιρα την άνοδο ή την πτώση, χρησιμοποιώντας τόσο παραδοσιακά εργαλεία, όπως η τεχνική και η θεμελιώδης ανάλυση, όσο όμως και το sentiment (η αίσθηση της αγοράς), η οποία κυρίως καθορίζεται από τις διδασκαλίες της Συμπεριφορικής Χρηματοοικονομικής (behavioral economics). Με βάση ακριβώς αυτή τη θεωρία, ένα tweet από τον Elon Musk καταφέρνει να εκτοξεύσει ή να προσγειώσει ένα νόμισμα κατά 50% μέσα σε λίγες μόλις ημέρες/ώρες.

Παρόλα αυτά με την κατάλληλη γνώση, μπορεί κανείς να «μπει» έγκαιρα στην επένδυση και με υπομονή να τη δει να φθάνει στα επιθυμητά επίπεδα. Πλέον υπάρχουν πολύ περισσότερα και ευκολότερα εργαλεία επενδύσεως, πολλαπλές οικονομικότερες επιλογές συναλλακτηρίων, δυνατότητες επενδύσεως τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση των κρυπτονομισμάτων (σορτάρισμα) και πολλά άλλα. Άλλωστε, φιλοδοξία χωρίς γνώση… βάρκα στη στεριά. Όλη αυτή η ιστορία σαφώς ενέχει εξαιρετικές δυνατότητες για κέρδη μέσω επενδύσεως είτε στα κρυπτονομίσματα είτε στην τεχνολογία αυτών. Και αφού η διαφοροποίηση και η πρωτοπορία είναι τα δύο βασικά στοιχεία της επιτυχίας, όσοι πρώτοι καταλάβουν την αξία της παραπάνω τεχνολογίας/επενδύσεως, θα είναι και οι πιο ωφελημένοι στο άμεσο μέλλον.

*Δικηγόρος, LLM, MBA

Υποψ. Διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης

Email: [email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Οι ανωτέρω πληροφορίες παρέχονται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως επενδυτική συμβουλή ή ως οιασδήποτε άλλης μορφής βάση ή προτροπή προς αγορά ή πώληση οιωνδήποτε χρηματιστηριακών προϊόντων. Πάντοτε να κάνετε την δική σας έρευνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε ισχύ από σήμερα το Καλάθι του Πάσχα – Ποια είναι τα προϊόντα που περιλαμβάνει
Παράλληλα «τρέχει» και το «Καλάθι των νονών» ενώ έως τις 4 Μαΐου θα είναι σε ισχύ και το «Καλάθι της Σαρακοστής»
Σε ισχύ από σήμερα το Καλάθι του Πάσχα – Ποια είναι τα προϊόντα που περιλαμβάνει