Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική: Τα 4 «κλειδιά» που κρίνουν το βαθύ τραύμα Μουζενίδη

Η πανδημία οδήγησε την εταιρεία Μουζενίδης σε αναστολή λειτουργίας και καθεστώς εξυγίανσης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Αναταράξεις στην τουριστική αγορά προκαλεί η ανακοίνωση της Mouzenidis Travel, μέλους του ομίλου Μουζενίδη και από τους πιο μεγάλους «παίκτες» της ελληνικής αγοράς στο κομμάτι του εισερχόμενου τουρισμού, ότι ξεκινά τη διαδικασία εξυγιάνσεως της επιχείρησης.

Η εταιρία Mouzenidis Travel  ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία της Ελλάδος με ηγετική θέση στην προώθηση της χώρας στη τουριστική αγορά της Ρωσίας και με έδρα και κεντρικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ότι: «Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να επικεντρωθούμε στα οφειλόμενα και με στόχους και πρόγραμμα να επανεκκινήσουμε μία ομαλή λειτουργία, οφείλουμε άμεσα να διακόψουμε την εξυπηρέτηση των πελατών μας, να αναπροσαρμόσουμε τον τρόπο της λειτουργίας μας και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξυγιάνσεως της επιχείρησης».

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της εταιρίας προς πελάτες, συνεργάτες και προσωπικό, οι υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου Mouzenidis και το δίκτυο του εξωτερικού «λειτουργούν κανονικά, συνεχίζοντας αδιάκοπα το έργο τους».

Όπως λένε παράγοντες του τουρισμού μιλώντας στο TyposThes η εξέλιξη αυτή θα φέρει αναταράξεις σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις που συνεργάζονταν για πολλά χρόνια με την εταιρία σε Χαλκιδική, Πιερία και σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το Mouzenidis Travel που ιδρύθηκε το 1995 διατηρεί υποκαταστήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

«Αντιλαμβάνεστε ότι μέσα στην πολύ δύσκολη συγκυρία του κορωνοϊού και της πανδημίας έρχεται ένα χτύπημα σε μια πολύ μεγάλη εταιρία το οποίο σίγουρα θα φέρει αναταράξεις και στο κομμάτι των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων που συνεργάζονταν παραδοσιακά με το Mouzenidis Travel», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση της αγοράς τα σημεία που υπογραμμίζουν πως θα παίξουν ξεχωριστό ρόλο για την επόμενη ημέρα είναι τα εξής:

  1. Η εξέλιξη για την εταιρεία Ellinair που ανήκει στον Όμιλο Μουζενίδη και εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό πτήσεις από Ρωσία και γειτονικές της χώρες προς Ελλάδα.
  2. Οι συνέπειες που θα έχει η διακοπή λειτουργίας για τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία και επιχειρήσεις στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη.
  3. Η επόμενη ημέρα και πόσο χρόνος θα χρειαστεί ώστε να προχωρήσουν οι εξελίξεις για τον Όμιλο που έχει σημαντική συνεισφορά στον εισερχόμενο τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και το «άνοιγμα» που έχει σε επιχειρήσεις της περιοχής, με τους φόβους να αναφέρονται σε ποσά που ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ και πιθανώς προσεγγίζουν τα 100.
  4. Άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί για όσους έχουν ήδη κλείσει τις διακοπές τους μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας για το φετινό καλοκαίρι, αλλά και για όσους πιθανώς βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της εταιρίας

Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα της στο facebook, η Mouzenidis Travel Greece αναφέρει ότι από την εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 από τον Μάρτιο του 2020 πριν την έναρξη της θερινής περιόδου μέχρι και σήμερα, η επιχείρησή «παλεύει να επαναφέρει σε μία ομαλότητα τη λειτουργία της, έχοντας υποστεί αποδεδειγμένα μία πτώση του κύκλου εργασιών της σε ποσοστό 95%».

«Η Mouzenidis Travel αποτελεί τον μοναδικό Tour Operator στην Ελλάδα, που ασχολείται αποκλειστικά με τον εισερχόμενο προς την Ελλάδα τουρισμό, γεγονός που σημαίνει ότι η πανδημία έπληξε το σύνολο της δραστηριότητάς μας, με αποτέλεσμα επί ένα συνεχόμενο έτος και πλέον, να μην σημειώνεται καμία ουσιαστική εισροή κεφαλαίων. Η μόνη οικονομική στήριξη που λάβαμε μέχρι σήμερα, προέρχεται από το οριζόντιο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ βοήθημα αποτέλεσε σαφώς και η αναστολή των προθεσμιών εμφάνισης των επιταγών αλλά και η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, δεδομένου του περιορισμένου κύκλου εργασιών μας. Ωστόσο στους κύκλους εργασιών μας, τα συνολικά ποσά που σημειώθηκαν δεν ήταν επαρκή να καλύψουν ούτε τις βασικές λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης μας», τονίζει ακόμη, ενώ σημειώνει ότι οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται σε ποσοστό 90% παρέμειναν κλειστές για ολόκληρη τη θερινή σεζόν του 2020.

«Ενόψει των ανωτέρω, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την κανονική λειτουργία της επιχείρησής μας, εδώ και ένα έτος βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία στο πλαίσιο ανεύρεσης λύσης, με πρώτιστο στόχο την κάλυψη των πελατών και προμηθευτών μας, όπως αντίστοιχα μέτρα υιοθετήθηκαν και σε άλλα Κράτη-Μέλη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ε.Ε. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, και ενώ συχνά φαινόταν ότι είμαστε κοντά στη λύση του προβλήματος, δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί ορισμένο σχέδιο. Ο αγώνας για ανεύρεση λύσης, όπως ξεκίνησε από τον ιδρυτή της επιχείρησής μας και εκλιπόντα τον περασμένο Μάρτιο, Μπόρις Μουζενίδη, συνεχίζεται με την ίδια αγάπη, αφοσίωση και αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας από την οικογένειά του και στελέχη του. Η αποκατάσταση του brand Mouzenidis Travel έναντι των συνεργατών μας, των πελατών και του προσωπικού μας και η αποκατάσταση της φερεγγυότητας που πάντα χαρακτήριζε το όνομα αυτό, είναι πρώτιστο μέλημα όλων μας», επισημαίνεται ακόμη και προστίθεται:

«Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να επικεντρωθούμε στα οφειλόμενα και με στόχους και πρόγραμμα να επανεκκινήσουμε μία ομαλή λειτουργία, οφείλουμε άμεσα να διακόψουμε την εξυπηρέτηση των πελατών μας, να αναπροσαρμόσουμε τον τρόπο της λειτουργίας μας και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξυγιάνσεως της επιχείρησης. Σε αυτή τη λήψη αποφάσεως συνέβαλε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι και φέτος, τη θερινή περίοδο 2021, οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε σε ποσοστό 90% και κυρίως η αγορά της Ρωσίας, συνεχίζει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα, μη απελευθερώνοντας το σύνολο των εμπορικών πτήσεων από και προς Ρωσία.

»Στοχεύοντας στην επαναφορά μας και την τακτοποίηση του συνόλου των οφειλών μας και όντας αποκλειστικά μόνοι στον αγώνα αυτό, δυστυχώς δεν μας απομένει άλλη από την ανωτέρω επιλογή.

»Την υπόσχεση προς τον εκλιπόντα Πρόεδρό μας θα την τηρήσουμε εξαντλώντας κάθε προσπάθεια τακτοποίησης των υποχρεώσεών μας, ενώ σύντομα η επιχείρησή μας θα απευθυνθεί σε όλους τους πιστωτές με πρόγραμμα εξόφλησης.

Τέλος, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι οι υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου Mouzenidis και το δίκτυο του εξωτερικού λειτουργούν κανονικά, συνεχίζοντας αδιάκοπα το έργο τους, ενώ παρά τη δύσκολη χρονική συγκυρία, στοχεύουν στην ενδυνάμωση του Ομίλου».

Η εταιρία Mouzenidis Travel

Έδρα της Εταιρείας Mouzenidis Travel από τα πρώτα της βήματα μέχρι και σήμερα, είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ πλέον λειτουργούν πολυάριθμα υποκαταστήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, όπως η Αθήνα, η Πιερία, η Χαλκιδική, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Θάσος και η Ζάκυνθος. Έχει πάνω από 80 (συνεργαζόμενα γραφεία που φέρουν τον διακριτικό μας τίτλο) στη Βουλγαρία, Γερμανία, Γεωργία, Καζαχστάν, Κυπρο, Λετονία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία.

Σχετικά με τον Όμιλο

Ο όμιλος Mouzenidis Group, αποτελεί ένα σχήμα ελληνικών εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού αγκαλιάζοντας ένα ευρύ φάσμα τουριστικών υπηρεσιών και κάλυψης τουριστικών αναγκών.

Τον όμιλο Mouzenidis αποτελούν -μεταξύ άλλων- οι εταιρίες Mouzenidis Travel, Ellinair (αεροπορική εταιρεία), Grekodom Development (Μεσιτική, κατασκευαστική εταιρία ακινήτων) και CargoService & Representations (εταιρεία διαμεταφοράς εμπορευμάτων δια αέρος αλλά και οδικώς).

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Μπόρις Μουζενίδης πέθανε σε νοσοκομείο της Μόσχας τα ξημερώματα του Σαββάτου 27 Μαρτίου 2021, από ανακοπή καρδιάς, λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού σκορπώντας θλίψη στους οικείους του και στον τουριστικό κλάδο.

Μετά την ξαφνική απώλειά του, η Διοίκηση ανακοίνωσε ότι  τη συνέχιση του έργου του Ομίλου αναλαμβάνει ο γιος του, Ιωάννης Μουζενίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ