Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πώς εντοπίζουμε το διαμάντι-κρυπτονόμισμα ανάμεσα στους άνθρακες;

crypto

Τα πρόσωπα πίσω από κάθε νόμισμα και τι ρόλο παίζουν

* Μέρος 1ο

Ανάμεσα στα περίπου 5.500 κρυπτονομίσματα, αυτά, που πραγματικά έχουν πιθανότητες να επιβιώσουν στο μέλλον είναι μόλις ένα μικρό ποσοστό. Η διάκριση μεταξύ άνθρακα και διαμαντιού δεν είναι εύκολη, αλλά βασίζεται σε συγκεκριμένες βασικές αρχές.

Πριν από οτιδήποτε άλλο πρέπει ν’ αναφερθεί, πως η σημαντικότερη πτυχή είναι η αποσαφήνιση των προθέσεων του επενδυτή. Ενδιαφέρεται για μία μακροπρόθεσμη επένδυση ή για μία «τζογαδόρικη» βραχυπρόθεσμη ζαριά; Βεβαίως, σε μία αγορά, όπως αυτή των κρυπτονομισμάτων, κάθε ανάλυση μπορεί να έχει μόνον συγκεκριμένες πιθανότητες επιτυχίας, καθώς οι παράγοντες, που μπορούν ν’ ανατρέψουν κάθε σοβαρή ανάλυση είναι πολλοί. Ακόμη και τον σπουδαιότερο αναλυτή ν’ ακολουθήσεις, ένα tweet του Elon Musk ή μία σχετική φράση από το στόμα της Lagarde, μπορεί να εκτοξεύσει ή να προσγειώσει απότομα κάθε κρυπτονόμισμα. Αυτά τα πυροτεχνήματα, ωστόσο, μπορούν ν’ αντιμετωπισθούν ως έναν βαθμό, αν εξετάσουμε κάποια στοιχεία τα οποία αντέχουν στον χρόνο. Πάντως, εδώ θα εκτεθούν κάποια βασικά στοιχεία, που ταιριάζουν τόσο στις βραχυπρόθεσμες όσο και (κυρίως) στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Κι ας περάσουμε σ’ ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια φιλτραρίσματος της αξίας ενός νομίσματος. Δεν ήταν σπάνιες οι φορές στο παρελθόν, που δημιουργοί κρυπτονομισμάτων παρουσίαζαν στο whitepaper τους (κάτι σαν καταστατικό) εξαιρετικά φιλόδοξες και ρηξικέλευθες τεχνολογικές κορώνες, οι οποίες ωστόσο έμεναν για πάντα στα χαρτιά, ώσπου τελικά τόσο η εταιρεία όσο και το νόμισμα έμεναν στα αζήτητα και εξαφανίζονταν μετά από λίγα χρόνια (αν φυσικά δεν επρόκειτο απλώς για κάποια απάτη).

Τα πρόσωπα, λοιπόν, πίσω από κάθε νόμισμα διαδραματίζουν σίγουρα σπουδαίο ρόλο. Για να γίνει ένα πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» θα πρέπει να γίνεται σίγουρα έλεγχος της ομάδος, που συναπαρτίζει την εταιρεία, που άγει το εκάστοτε πρότζεκτ, ώστε να γίνεται αμέσως φανερό, πως πρόκειται για ένα σοβαρό εγχείρημα με διάρκεια στον χρόνο. Επί παραδείγματι το νόμισμα της Cardano (το λεγόμενο ADA) συνιστά ξεκάθαρα μία τέτοια περίπτωση. Πρόκειται για ένα πολυσχιδές μόρφωμα, που συνίσταται σε 3 διαφορετικούς οργανισμούς, ήτοι τούς IOHK, CARDANO FOUNDATION και EMURGO. Ο πρώτος οργανισμός είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη της τεχνολογίας της Cardano. Ο δεύτερος οργανισμός κυρίως επιβλέπει τις αυστηρές προδιαγραφές αναπτύξεως της εν λόγω τεχνολογίας, ενώ ο τρίτος οργανισμός είναι από τα ιδρυτικά μέλη του πρωτοκόλλου της Cardano. Πίσω από καθέναν από αυτούς τους οργανισμούς υπάρχουν αξιοσέβαστοι επιστήμονες από μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, διδάκτορες μαθηματικών και πληροφορικής, ακόμη και μέλη επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάθε φορά, που η Cardano προχωρά στην εφαρμογή μίας νέας αναβαθμισμένης τεχνολογίας στο ψηφιακό της περιβάλλον, αυτή περνά από τον εξονυχιστικό επιστημονικό έλεγχο, που περνούν όλες οι σοβαρές επιστημονικές εργασίες με δημοσιεύσεις και διασταυρώσεις.

 Όπως γίνεται αμέσως φανερό, λοιπόν, ο εν λόγω οργανισμός, που βρίσκεται πίσω από το κρυπτονόμισμα ADA, δεν είναι ένα ασήμαντο βραχυπρόθεσμο «βεγγαλικό», αλλά μία εξαιρετικά σοβαρή προσπάθεια με σίγουρα μακροπρόθεσμες προοπτικές. Συνεπώς μπορεί κανείς με μία σχετική ασφάλεια να προβλέψει, πως τον εν λόγω οργανισμό θα τον βλέπουμε για πολλά χρόνια ακόμη μπροστά, καθώς θα είναι από τούς σοβαρούς πρωτοπόρους της τεχνολογίας αυτής. Με αυτό το σκεπτικό και η επένδυση στο νόμισμα του περιβάλλοντος Cardano, ήτοι στο ADA, συνιστά μία αξιοσημείωτη μακροπρόθεσμη επένδυση. Κι ενώ σίγουρα θα έχει τα πάνω και τα κάτω της κατά καιρούς, σε βάθος χρόνου – με κάθε επιφύλαξη φυσικά και με υπολογισμένο ρίσκο – θα παρουσιάσει μία αντοχή, που άλλα νομίσματα δεν θα μπορούν καν να πλησιάσουν. Η αναφορά του ADA έχει παραδειγματικό χαρακτήρα, για να μπορέσει να γίνει αντιληπτή η έρευνα, που πρέπει να γίνεται κάθε φορά, καθώς υπάρχουν αρκετά ακόμη νομίσματα, που διαθέτουν τα αντίστοιχα ισχυρά αναπτυξιακά θεμέλια.

Αντίστοιχο παράδειγμα συνιστά το νόμισμα XRP της Ripple, στην οποία διευθύνων σύμβουλος είναι ο Garlinghouse, ο οποίος είναι γνωστός για τις διασυνδέσεις του στον διεθνή τραπεζικό κι επιχειρηματικό τομέα, ενώ παραλλήλως μέλη της διοικητικής ομάδος έχουν εργαστεί σε υψηλόβαθμες θέσεις τεχνολογικών κολοσσών, αλλά και αμερικανικών κυβερνητικών οργανισμών.

Ας έχουμε, λοιπόν, πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας, πως η τεχνολογία μόνη της δεν έχει καμμία αξία. Οι άνθρωποι είναι αυτοί, που της προσδίδουν νόημα.

 

Παύλος Κουγιουμτσίδης | Δικηγόρος, LLM, MBA

Υποψ. Διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης

[email protected]

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι ανωτέρω πληροφορίες παρέχονται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως επενδυτική συμβουλή ή ως οιασδήποτε άλλης μορφής βάση ή προτροπή προς αγορά ή πώληση οιωνδήποτε χρηματιστηριακών προϊόντων. Πάντοτε να κάνετε την δική σας έρευνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ