Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ποτό – φαγητό με… ταυτότητα και κινητό: Τα μέτρα και τι ισχύει για take away

bar-club

Οι διευκρινήσεις για τα νέα μέτρα

Με τα νέα μέτρα για τον κορωνοιό να τίθενται σε ισχύ αλλά και με την ανακοίνωση περισσοτέρων πληροφοριών όσων αφορά τις διευκολύνσεις των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και αντιστοίχως τους περιορισμούς σε μη εμβολιασμένους, εγείρονται ερωτήματα όσον αφορά το πώς κινούμαστε πλέον στην καθημερινότητα μας.

Στο πλαίσιο αποσαφήνισης αποριών που έχουν προκύψει διευκρινίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης πως σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους και το take away, θα ισχύουν όλα όσα ίσχυαν και μέχρι σήμερα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποστάσεων να παραμένουν σε εφαρμογή.

Όποιος πολίτης το επιθυμεί, θα έχει την δυνατότητα να αγοράσει τον καφέ του και να τον πιει καθήμενος σε σκαμπό, εξωτερικού χώρου, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι όρθιος.

Την ίδια ώρα, η είσοδος σε κλειστούς χώρους γίνεται πλέον μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο πρέπει να φέρουμε μαζί μας σε χαρτί ή να υπάρχει στο κινητό.

Απαραίτητη και η επαλήθευση για το… μέσα στην εστίαση

Σε κάθε περίπτωση όμως όταν κάποιος δεν έχει έγγραφο ταυτοπροσωπίας, δηλαδή διαβατήριο ή ταυτότητα, τότε δεν μπορεί να μπει. Τα έγγραφα αυτά είναι απαραίτητα ώστε να εμποδιστούν κάποιοι… πονηροί που ίσως έχουν πρόσβαση στο QR code κάποιου -γνωστού τους- εμβολιασμένου κι επιχειρήσουν να μπουν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς οι ίδιοι να έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα ο επιχειρηματίας ή υπάλληλος της επιχείρησης έχει νομικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα να κάνει έλεγχο ταυτοπροσωπίας στους πελάτες που θέλουν να εισέλθουν.

Τέλος, δεν χρειάζονται έγγραφα ταυτοπροσωπίας για παιδιά κάτω των 12 ετών, καθώς αρκεί η βεβαίωση του γονιού.

Τι θα ισχύει στα μπουζούκια και τα κλαμπ

Εν τω μεταξύ, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα νέα μέτρα επιφύλασσε μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής. Η είσοδος και στους εξωτερικούς χώρους των νυχτερινών κλαμπ και των μπουζουκιών θα επιτρέπεται μόνο σε όσους είναι εμβολιασμένοι και μάλιστα τα συγκεκριμένα καταστήματα θα λειτουργούν με πληρότητα που θα φτάνει το 85%.

Τέλος ο χορός στην πίστα

Πρεμιέρα κάνουν σήμερα οι μεγάλες πίστες της Παραλιακής και μαζί τους ξεκινά η εφαρμογή των νέων μέτρων. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα τρώνε «πόρτα», κάτι που ωστόσο δεν έχει αντίκτυπο στις κρατήσεις.

Εκείνοι που θα θελήσουν να ρίξουν μια… στροφή στην πίστα θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, ενώ οι πελάτες των υπαίθριων νυχτερινών κέντρων θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς και την ταυτότητά τους προκειμένου να ελεγχθούν ώστε να εισέλθουν στο κατάστημα.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00.», τα κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων των κλειστών χωρών δεξιώσεων, των μουσικών σκηνών και των μπουάτ θα λειτουργούν αποκλειστικά ως αμιγείς χώροι (ανοικτοί ή κλειστοί) μόνον για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο.Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

Tα υπαίθρια και τα κλειστά κέντρα διασκέδασης από σήμερα, Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι, δηλαδή αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, και μόνο με καθήμενους πελάτες στο 85% της ωφέλιμης επιφάνειας.

Κατά την είσοδό τους στο κέντρο οι πελάτες οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά απ' αυτόν) σε έγχαρτη μορφή ή ηλεκτρονικά, μέσω του κινητού τηλεφώνου, προκειμένου εκπρόσωπος της επιχείρησης να το ελέγχει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).

Οι πελάτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά τον χρόνο αναμονής, όπως, άλλωστε και το προσωπικό καθ' όλη την διάρκεια της εργασίας του.

Σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται 10 άτομα το μέγιστο, ενώ ισχύουν τα γενικότερα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και των κανόνων υγιεινής.

Επισημαίνεται ότι οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό.

Ειδικά στην περίπτωση των κλειστών χώρων, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκκλησίες τα Χριστούγεννα: Απόφαση για σεκιούριτι που θα ελέγχουν πιστοποιητικά
Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος για τα μέτρα εν όψει των Χριστουγέννων - Νέα έκκληση προς τους πιστούς για μέτρα και εμβολιασμό
Εκκλησίες τα Χριστούγεννα: Απόφαση για σεκιούριτι που θα ελέγχουν πιστοποιητικά