Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πληρότητα 70% στα ξενοδοχεία - Κρατήσεις το τελευταίο λεπτό

electra-palace

Τι εικόνα διαμορφώνεται μέχρι στιγμής για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο, κυρίως από οδικούς τουρίστες, με τη Ρουμανία και τη Σερβία να αποτελούν τις κύριες αγορές, ενώ χαρακτηριστικό της φετινής σεζόν είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Οι ξενοδόχοι ωστόσο ανησυχούν για την άνοδο των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

«Ο μήνας Ιούλιος ξεπέρασε κάθε προσδοκία που μπορεί να είχαμε. Κινήθηκε αρκετά καλά με αρκετά υψηλές πληρότητες», δηλώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Γ.Γ. της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Σιμιακός. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το  διάστημα από 15 Ιουνίου μέχρι και 31 Ιουλίου κινήθηκε σε ένα πάρα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.  Τον Ιούλιο οι πληρότητες άγγιξαν το 60-70% περίπου.

Λόγω της επικρατούσας αβεβαιότητας, οι κρατήσεις φέτος γίνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. «Μπορεί ένα ξενοδοχείο να αρχίσει την ημέρα με μια πληρότητα της τάξης του 30-40% και τρεις τέσσερις ώρες πριν κλείσει η ημέρα να έχει φτάσει μέχρι και το 90 και το 100%. Όλα πλέον κινούνται σε πολύ last minute καταστάσεις», τονίζει ο κ. Σιμιακός σημειώνοντας πως η αβεβαιότητα που υπάρχει σε σχέση με τον κορωνοϊό, οδηγεί τους τουρίστες σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Οι κυριότερες αγορές για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης αυτό το διάστημα είναι ως επι το πλείστον από τα Βαλκάνια, από Ρουμανία και Σερβία.

Πρόκειται κυρίως για οδικούς και διερχόμενους τουρίστες, που κάνουν μια διανυκτέρευση στην πόλη της Θεσσαλονίκης πριν συνεχίσουν προς άλλους προορισμούς, είτε ηπειρωτικούς είτε νησιωτικούς.

Ανησυχία για τα κρούσματα – Με κόπωση μπαίνει ο Αύγουστος

Η άνοδος στα κρούσματα ανησυχεί τους ξενοδόχους γιατί είναι κάτι που το βλέπουν και σε επίπεδο ακυρώσεων. «Βλέπουμε ότι ο Αύγουστος μπαίνει με μια κόπωση, θα λέγαμε, στις κρατήσεις. Γενικότερα διατηρούμε την αισιοδοξία μας και προχωράμε», τονίζει ο κ. Σιμιακός.

Σε ότι αφορά τις ακυρώσεις, ο ίδιος αναφέρει: «Είναι άλλο να λες ότι ξεκινάω τον Αύγουστο με μια μέση πληρότητα της τάξης του 40% για παράδειγμα και από εκεί και πέρα συνεχίζω να «χτίζω» και άλλο να έχεις «χτισμένο» ένα 40% σε πληρότητα και να βλέπεις ότι αυτό ακυρώνεται και ότι αντί για 40% ξεκινάς με 15%».  Εκτιμά ότι όσες κρατήσεις τελευταίας στιγμής και να υπάρξουν οι πληρότητες δεν θα φτάσουν τα επίπεδα του Ιουλίου.

Η εικόνα για τον Σεπτέμβριο

Σε ότι αφορά τον Σεπτέμβριο, μήνα που στην πόλη διενεργείται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η εικόνα είναι περίπου ίδια με τον Αύγουστο. «Υπάρχει μια κόπωση στις κρατήσεις, με εξαίρεση το πρώτο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ, όπου η εικόνα είναι λίγο καλύτερη. Εκεί αυτήν την στιγμή υπάρχουν πληρότητες της τάξης του 60-65%, με δεδομένο πάντα ότι θα γίνει η έκθεση», επισημαίνει ο κ. Σιμιακός.

Τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Σημειώνεται ότι μέχρι και 31/7 υπήρχε το δικαίωμα της αναστολής και μερικά ξενοδοχεία επέλεξαν να μην λειτουργήσουν αλλά το 95% των ξενοδοχείων από τα νόμιμα υφιστάμενα στην πόλη είναι ανοιχτό.

Στο μεταξύ, διογκώνεται μέσα στην πανδημία το διαχρονικό για τον κλάδο πρόβλημα των

μη αδειοδοτημένων καταλυμάτων, τα οποία μισθώνονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Έχουν κατατεθεί όπως λένε επανειλημμένα οι προτάσεις τους προς τα αρμόδια υπουργεία «αλλά προς το παρόν φωνή βοώντος…».

Υπάρχουν άνθρωποι που φιλοξενούνται σε τέτοια καταλύματα, νοσούν με Covid και καλούνται τα υφιστάμενα νόμιμα ξενοδοχεία καραντίνας να εξυπηρετήσουν, όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι, θέμα το οποίο τέθηκε και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων πρόσφατα με επιστολή προς τον υπουργό Τουρισμού. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των δωματίων καραντίνας χρησιμοποιείται στην πράξη από τουρίστες που διέμεναν σε διαμερίσματα, επαύλεις κλπ χωρίς άδεια λειτουργίας, που ενοικιάζονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα ξενοδοχεία καραντίνας δεν είναι νοσοκομεία, ούτε οι ιδιοκτήτες τους έχουν καμία πρόθεση να τα μετατρέψουν σε τέτοια», ανέφερε μεταξύ άλλων η ΠΟΞ η οποία έχει προτείνει «τουρίστες που διαμένουν σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, τα οποία μισθώνονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί στον Covid-19, να ενημερώνουν τον ΕΟΔΥ ή/και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον χώρο διαμονής τους και να περνούν εκεί την υποχρεωτική καραντίνα».

Γενικά για το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι δεν γίνεται τα νόμιμα ξενοδοχεία να προσφέρουν ότι προσφέρουν στο ΑΕΠ και τα βραχυχρόνιας μίσθωσης να εισπράττουν απλά χωρίς να αποδίδουν.

«Θέλουμε κάποια στιγμή να μπει μια βάση, να παίζουμε επί ίσοις όροις τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα βραχυχρόνιας», αναφέρει ο κ. Σιμιακός ερωτηθείς σχετικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή για τις 100 ημέρες της προεδρίας Μιλέι
Η αστυνομία επιχείρησε να σταματήσει πορείες και σποραδικά επεισόδια από χθες το πρωί σε διάφορα σημεία στο Μπουένος Αϊρες
Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή για τις 100 ημέρες της προεδρίας Μιλέι
Τέλος χρόνου σήμερα για τις επιταγές διασύνδεσης POS - ταμειακών
Σε περίπτωση μη διασύνδεσης του POS με την ταμειακή μηχανή εντός των δεσμευτικών προθεσμιών, οι υπόχρεοι αντιμετωπίζουν πρόστιμο 10.000 ευρώ
Τέλος χρόνου σήμερα για τις επιταγές διασύνδεσης POS - ταμειακών