Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καφέ – μπαρ, εστιατόρια: Ο Σεπτέμβριος κρίνει την απαγόρευση σε ανεμβολίαστους

Αυξημένη η κίνηση το καλοκαίρι – Αναμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τους κλειστούς χώρους

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται στις επιχειρήσεις εστίασης από τα μέσα Ιουλίου και μετά, ιδιαίτερα σε τουριστικούς προορισμούς, ωστόσο ο κλάδος έχει το «βλέμμα» στραμμένο στη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο, αναμένοντας τις ανακοινώσεις σχετικά με την πολιτική που θα ισχύσει όσον αφορά την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας.

Όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν προς τα τέλη Αυγούστου, με τον ίδιο πάντως να προϊδεάζει ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση ως προς την προσέγγισή της κυβέρνησης για το ποιος μπορεί ή δεν μπορεί να μπαίνει σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας όταν με το καλό επιστρέψουμε στις πόλεις και αρχίσει ο καιρός να κρυώνει. «Οφείλω να πω ότι κάποια δείγματα γραφής τα έχουμε ήδη δώσει. Μην περιμένετε, λοιπόν, ότι θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση» είπε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων εστίασης μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει, ωστόσο όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς με μια βόλτα σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, οι πελάτες των καταστημάτων προτιμούν τους υπαίθριους χώρους.

«Η απαγόρευση εισόδου μη εμβολιασμένων στους χώρους εστίασης είναι σαφές ότι δημιουργεί πρόβλημα στις επιχειρήσεις, όταν το 45% του πληθυσμού της χώρας είναι ανεμβολίαστο», αναφέρει μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Όπως αναφέρει αυτήν την στιγμή οι παρέες δεν αποτελούνται από αμιγώς εμβολιασμένους, είναι μικτές. Σήμερα αυτές οι παρέες επιλέγουν να πάνε σε υπαίθριους χώρους. Από τέλη Σεπτεμβρίου και μετά αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι εκεί θα είναι η μεγάλη «άσκηση» για τη λειτουργία του συστήματος χώρων για εμβολιασμένους, όπως τονίζει. Εκεί θα δούμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

«Δεν μπορούμε να μπούμε στο ρόλο αστυνομικού»

Αυτό που τονίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου όλο αυτό το διάστημα είναι ότι δεν μπορούν να μπαίνουν στο ρόλο του αστυνομικού και να έρχονται σε αντιπαλότητα με τους πελάτες τους. «Δεν είναι δική μας δουλειά να ερχόμαστε απέναντι από τον πελάτη», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς, ο οποίος με την πολύχρονη εμπειρία του στον κλάδο αναφέρει: Ένας πελάτης που θα έχει μείνει 100 φορές ευχαριστημένος σε ένα κατάστημα, αν είναι μια φορά δυσαρεστημένος, θα θυμάται αυτή τη μία φορά. Ήδη όπως λέει έχουν δημιουργηθεί σχετικά προβλήματα στις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, τονίζουν ότι η διαδικασία ελέγχου αν κάποιος είναι εμβολιασμένος  ή έχει νοσήσει από κορωνοϊό θα δημιουργήσει επιπλέον κόστος για τα καταστήματα καθώς απαιτεί την ύπαρξη στην είσοδο ενός ατόμου σε μόνιμή βάση. «Άρα αποσύρεις κάποιον εργαζόμενο από το σέρβις για παράδειγμα, τον οποίο πρέπει να αναπληρώσεις αν υπάρχει μεγάλη πληρότητα στους χώρους». Προς το παρόν το σύστημα μπορεί να ισορροπεί με τους υπάρχοντες εργαζόμενους καθώς οι ίδιοι οι πελάτες δεν επιλέγουν να καθίσουν στους εσωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων, ωστόσο όταν κρυώσει ο καιρός αυτό είναι κάτι που θα αλλάξει και τότε θα απαιτείται προσωπικό γι αυτήν τη δουλειά, όπως αναφέρουν.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς υπαλλήλων στα καταστήματα εστίασης, ο κ. Καββαθάς εκτιμά ότι ακολουθούν - με λίγο παραπάνω - το ποσοστό του γενικού πληθυσμού. «Άλλωστε εμείς είχαμε ζητήσει από τον Φεβρουάριο να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού κατά προτεραιότητα έτσι ώστε να έχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον», τονίζει ο ίδιος.

Φόβος για λουκέτα από Σεπτέμβριο

Μετά από πολύμηνο lockdown στις περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης υπάρχει αυξημένη κινητικότητα από τις 15 Ιουλίου και μετά, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, όπως είναι αναμενόμενο. Ωστόσο, υπάρχει ποσοστό επιχειρήσεων στο σύνολο της επικράτειας που καταγράφει μειωμένο κύκλο εργασιών, είναι δηλαδή στα όριά του, όπως λέει ο κ. Καββαθάς. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σε 20-25%.

«Μετά το τέλος της θερινής περιόδου πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε κλεισίματα επιχειρήσεων. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε στα χέρια μας την εξαμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ για τις επιχειρήσεις που θα μας δώσει μια εικόνα για το τι λένε οι ίδιες οι επιχειρήσεις», αναφέρει ο κ. Καββαθάς απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει φόβος να δούμε «λουκέτα» από Σεπτέμβριο.

«Εμείς έχουμε ζητήσει να υπάρξουν μέτρα στήριξης του κλάδου τα οποία αποσύρθηκαν από 1η Ιουλίου. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη καθώς και ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα και βέβαια να δούμε το θέμα των αναστολών συμβάσεων εργασίας, καθώς θα είναι αναγκαίο από την έναρξη της χειμερινής περιόδου», προσθέτει ο ίδιος.

Σε ότι αφορά τέλος τους ελέγχους στα καταστήματα για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων για covid, για φορολογικά κλπ., οι επιχειρηματίες τονίζουν ότι δεν είναι κατά των ελέγχων, που πρέπει να γίνονται ώστε να διαχωρίζεται η «ήρα από το στάρι», όπως σημειώνουν, αλλά ζητούν να μην «εξαντλούνται» οι επιχειρήσεις με τα πρόστιμα «γιατί σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι υπερβολικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλο γεγονός στην πλατεία Αριστοτέλους – Η συνάντηση 5 Επιταφίων
Το πρόγραμμα της αποψινής συνάντησης των Επιταφίων στην «καρδιά» της πόλης και οι πρωτοβουλίες του δήμου Θεσσαλονίκης για ενίσχυση του θρησκευτικού...
Θεσσαλονίκη: Μεγάλο γεγονός στην πλατεία Αριστοτέλους – Η συνάντηση 5 Επιταφίων
elaiolado
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο
Καύσωνες, υψηλά επιτόκια και πληθωρισμός συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που ωθεί στα ύψη τις τιμές
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο