Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εστίαση για νέα μέτρα – «Μίνι lockdown μέχρι τον Μάρτιο»

Σφίγγει ο κλοιός για τους μη εμβολιασμένους με τους νέους περιορισμούς κατά της εξάπλωσης της πανδημίας

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Πονοκέφαλο έφεραν από χθες στους επαγγελματίες τα νέα πιο αυστηρά μέτρα για όσους είναι ανεμβολίαστοι τα οποία θα ισχύσουν από το φθινόπωρο, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας. Ουσιαστικά οι κλειστοί χώροι θα είναι προνόμιο των εμβολιασμένων, όσων έχουν ήδη νοσήσει, και σε ορισμένες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η είσοδος σε όσους ανεμβολίαστους έχουν κάνει πριν 48 ώρες εργαστηριακό rapid test αντιγόνου (σημ. στην περίπτωση χώρων πολιτισμού και γυμναστηρίων).

Ειδικά για τους κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Ο έλεγχος βεβαίωσης ταυτοπροσωπίας θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα που έρχονται σε επαφή με το κοινό θα πρέπει να καλύπτουν μόνοι τους το κόστος για τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού.

Και όλα αυτά με δεδομένο το ότι και το 2020 και το 2021 τα καταστήματα εστίασης έμειναν κλειστά για αρκετούς μήνες ενώ αρκετά από αυτά δεν μπόρεσαν να επαναλειτουργήσουν και προτίμησαν να βάλουν λουκέτο.

Τις σχετικές ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα έκανε χθες το μεσημέρι υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών.

 

Επιτροπίδης: «Σαν ένα μίνι λοκντάουν μέχρι τέλη Μάρτη»

estiasi.jpg

«Τα νέα μέτρα είναι η ταφόπλακα της εστίασης», ανέφερε στο «TyposThes» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών & Καφέ Μπαρ Ν. Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης. Όπως εξήγησε «κατά τις 20 ημέρες του καύσωνα αυτό το καλοκαίρι διαπιστώθηκε πως οι εμβολιασμένοι δεν ήθελαν να μπουν στον εσωτερικό χώρο καταστημάτων γιατί συνήθως στις παρέες ο ένας στους δύο είναι ανεμβολίαστος. Ακόμη και ένας στους τρεις να έχει προτιμήσει να μην κάνει το εμβόλιο τότε δεν μπορούν να μπουν μέσα στο κατάστημα και πρέπει να καθίσουν στους εξωτερικούς χώρους. Αν η θερμοκρασία αρχίσει να πέφτει τότε πολλοί θα είναι αυτοί που δεν θα θελήσουν να έρθουν για να φάνε σε εξωτερικό χώρο. Η πελατεία θα πέσει. Για εμάς αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι σαν ένα μίνι λοκντάουν που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μάρτη».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν περιορισμοί πχ στην πληρότητα και στις αποστάσεις και να μην υπάρχει μέριμνα για μέτρα στήριξης. Συγκεκριμένα είπε πως «πρέπει να μην ζητηθούν χρήματα για τις επιστρεπτέες προκαταβολές από τον Γενάρη του ’22, να δοθεί επιδότηση ενοικίου 40%, ο συντελεστής ΦΠΑ να μείνει στο 13% και να μην αυξηθεί στο 24% όπως έχει προγραμματιστεί από την κυβέρνηση για μετά τις 30/9, αλλά και να υπάρξει κούρεμα των οφειλών που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτη του 2020 μέχρι και σήμερα».

Τις τελικές προτάσεις θα καταρτίσουν προσεχώς οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της εστίασης. 

Ερωτηθείς αναφορικά με την υποχρέωση των εργαζομένων να πληρώνουν οι ίδιοι τα εργαστηριακά τεστ για την ανίχνευση κορωνοϊού είπε πως «οι εργαζόμενοι σε κλάδους όπως η εστίαση πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των εμβολιασμών. Πρέπει να πείσουμε τους εργαζόμενούς μας να κάνουν το εμβόλιο».

Παράλληλα πρόσθεσε πως αρκετοί υπάλληλοι προτίμησαν να αλλάξουν προσανατολισμό και να βρουν αλλού δουλειά και όχι στην εστίαση λόγω του αλαλούμ που επικρατούσε στον κλάδο με τις αναστολές λειτουργίας τους προηγούμενους μήνες.

Σχετικά με την κίνηση στα καταστήματα εστίασης ο κ. Επιτροπίδης είπε πως «σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ υπήρξε αύξηση στο β’ τρίμηνο του ’21 σε σχέση με το ’20, όμως είχαμε πτώση τζίρου το β’ τρίμηνο του ’21 σε σχέση με το ’19. Ειδικότερα υπήρξε κατά 33% μικρότερος τζίρος σε σχέση με το ’19. Για το γ΄τρίμηνο η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Γενικότερα στην πόλη μας πήγαμε καλύτερα τον Μάη και τον Ιούνη, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σημειώθηκε πτώση στην κίνηση λόγω και των αδειών των πολιτών. Μόνο σε παραθαλάσσιες περιοχές όπως η Περαία, ο Σταυρός και η Ασπροβάλτα είχαμε σταθερή κίνηση».

 

Φιλιππίδης: «Θα μας βρουν μπροστά τους αν βάλουν μέτρα στην Αγορά»

katastimata.jpg

Για λανθασμένο σχεδιασμό των μέτρων έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης. Σε τηλεφωνική μας συνομιλία μάς εξήγησε πως «μπορεί προς το παρόν τα μέτρα που προαναγγέλθηκαν την Τρίτη να μην αφορούν στην Αγορά και στα εμπορικά καταστήματα, όμως δεν είναι σωστά σχεδιασμένα. Απαγορεύουν πχ μια παρέα που έχει εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους να πάει σε έναν εσωτερικό χώρο για φαγητό. Όμως δεν σκέφτονται πως την ίδια στιγμή 100 άτομα μπορεί να έχουν στοιβαχθεί σε ένα λεωφορείο του ΟΑΣΘ σε 30τμ ή να κάθονται δίπλα δίπλα σε ένα αεροπλάνο και μετά ορισμένα από αυτά να έρθουν πχ σε ένα εστιατόριο. Υπάρχει αναξιοπιστία στα μέτρα. Λαμβάνονται από άτομα που δεν φαίνεται να έχουν επαφή με την καθημερινότητα και να ζουν μακριά από την κοινωνία».

Ο ίδιος τόνισε πως «στο λιανεμπόριο τα μέτρα τηρήθηκαν κατά γράμμα και δεν υπήρξε κανένα κρούσμα. Παρά αυτό το γεγονός κράτησαν κλειστά τα καταστήματά μας για 7 μήνες, ενώ τα κρούσματα συνέχιζαν να αυξάνονται. Δεν έχει υπάρξει μια σωστή πρόταση για θέματα. Φαίνεται σαν μια φαιδρή ιστορία. Οι λοιμωξιολόγοι δεν έχουν καθίσει να μιλήσουν με τους ειδήμονες κάθε κλάδου ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις».

Ο κ. Φιλιππίδης σημείωσε πως «αν ακουμπήσουν το λιανεμπόριο και τα εμπορικά καταστήματα θα βγούμε μπροστά με νύχια και με δόντια. Πολεμούμε για να φτάσουμε στο 50% του τζίρου του 2019. Αν μας κόψουν το μισό από αυτό γιατί οι πελάτες είναι ανεμβολίαστοι θα πάμε στο 25%. Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας. Αν πέσουμε κι άλλο στον τζίρο δεν θα τα καταφέρουμε», είπε.

Παράλληλα έκανε και ένα σχόλιο αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα. «Με το GDPR κάναμε μάχη για να διαφυλαχθούν τα προσωπικά δεδομένα. Τώρα πώς αυτά προστατεύονται αν ο κάθε μαγαζάτορας ζητάει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όλα αυτά είναι ιατρικά προσωπικά δεδομένα», τόνισε. 

 

«Προτιμότερο να βρεθούν άλλοι τρόποι πειθούς»

 

Κληθείς να σχολιάσει τα νέα μέτρα ο κ. Μανώλης Σύλλης που είναι ανθοπώλης και μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης μάς είπε πως «είναι σε καλή κατεύθυνση» και ότι «φυσικά πρέπει να υπάρξουν περισσότεροι εμβολιασμοί ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας». Ωστόσο διευκρίνισε πως «η κυβέρνηση θα έπρεπε να βρει άλλους τρόπους ώστε να πείσει τους πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Είναι λογικό να φοβούνται και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και ιατρικά ζητήματα. Όμως πιστεύω πως με αυτά τα μέτρα εκβιάζεται κατά κάποιο τρόπο ο εμβολιασμός, ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί μια άλλη φόρμα. Ίσως θα έπρεπε να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση για το θέμα και ειδικά σχετικά με τις παρενέργειες ή με το γιατί πρέπει να φοράμε μάσκα και μετά τον εμβολιασμό. Έτσι ίσως καμφθούν οι αντιστάσεις που υπάρχουν και οι αντιρρήσεις που μπορεί να νιώθουν ορισμένοι πολίτες».

Παράλληλα σημείωσε πως τα επιμελητήρια πρέπει να πάρουν θέση υπέρ των εμβολιασμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ