Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχεται «κύμα» αυξήσεων σε αγαθά - Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού - Στο «τραπέζι» μέτρα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Αντιμέτωπα με κύμα ανατιμήσεων το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι είναι τα νοικοκυριά εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, όπως οι αυξήσεις στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τιμές πρώτων υλών κλπ γεγονός που προκαλεί εύλογη ανησυχία.

Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι παρακολουθούν το θέμα ενώ προαναγγέλλουν και ανακοινώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το επόμενο Σάββατο. Το θέμα των ανατιμήσεων εξάλλου, συζητήθηκε στη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές βλέπουν ήδη ανατιμήσεις και τονίζουν ότι γενικά η αγορά έχει καταντήσει μια «ζούγκλα» και απαιτούνται κινήσεις από το αρμόδιο υπουργείο γιατί διαφορετικά «δεν θα δουν καλύτερη ημέρα οι καταναλωτές».

Αντισταθμιστικές πολιτικές εξετάζει η κυβέρνηση – Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι χαρακτήρισε απολύτως δικαιολογημένη την ανησυχία για αυξήσεις και εξήγησε ότι αυτό οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή «έχει αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου έχουν τριπλασιαστεί – τετραπλασιαστεί ίσως και πολύ περισσότερο, τα ναύλα των μεταφορών, οι πρώτες ύλες έχουν πάρει ‘φωτιά’ σε όλο τον κόσμο από τις ζωοτροφές μέχρι το χάλυβα κι αυτό έχει αντανάκλαση σε μια σειρά από πράγματα που αφορούν ή θα αφορούν σε λίγο καιρό την καθημερινότητά μας χωρίς αμφιβολία». Έκανε λόγο για αντισταθμιστικές πολιτικές για το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην τσέπη των καταναλωτών.

«Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν και στα κομμάτια αυτά» ανέφερε. Ο πρωθυπουργός θα κάνει και ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές είπε ο κ. Οικονόμου.

 «Η κυβέρνηση προφανώς παρακολουθεί το φαινόμενο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά εκτός της ατζέντας στο υπουργικό, κυρίως στη ΔΕΗ, γιατί είναι κρίσιμο, μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά από άλλα πράγματα και αφορά και όλους μας, νοικοκυριά επιχειρήσεις, τον καθένα και την καθεμιά», πρόσθεσε. 

Ο κ. Οικονόμου έκανε δε λόγο για αντισταθμιστικές πολιτικές για το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην τσέπη και τη ζωή των ανθρώπων για όσο καιρό κρατήσει η τάση αλλαγής των τιμών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι παράμετρος διαμόρφωσης των τιμών είναι και η ίδια η αγορά. «Μην έχετε αμφιβολία, ότι αν υπάρξουν πεδία που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι, θα κάνει, σε βαθμό που δε θα στρεβλώνουμε την αγορά.  Εκείνες οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν προφανώς και θα γίνουν, κυρίως εκεί που αφορούν τον πολύ κόσμο και κυρίως εκεί που θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».  

Προφανώς, διευκρίνισε ο Γιάννης Οικονόμου, η κυβέρνηση έχει κατά νου ότι εξελίξεις ή πράγματα που μπορεί έστω και έμμεσα να μειώσουν το εισόδημα των πολιτών δεν πρέπει να είναι εκτός του πεδίου ενδιαφερόντων της. 

 «Γνωρίζει ο κόσμος ότι έχουμε αίσθηση του τι συμβαίνει και πόσο η καθημερινότητα τον απασχολεί. Η κυβέρνηση έχει στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά με πάρα πολλά χρήματα το προηγούμενο διάστημα. Η καθημερινότητα του πολίτη, το εισόδημά του είναι στην ατζέντα μας».

Στο μεταξύ ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε στην αύξηση του πληθωρισμού, «λόγω της διεθνούς αύξησης των τιμών, στα καύσιμα, στην ενέργεια εν γένει, στα ναύλα και στις πρώτες ύλες και το οποίο δεν είναι στη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβερνήσεως να το ελέγξει», και προέτρεψε τους καταναλωτές να αξιοποιούν την υπηρεσία e-katanalotis.gov.gr 

«Είναι όμως πιο χρήσιμο να πούμε για μια ακόμα φορά ότι έχουμε φτιάξει υπηρεσία και ο πολίτης κάνοντας χρήση το e- katanalotis, πριν από τα ψώνια του μπορεί να κατευθυνθεί στο σημείο με τις καλύτερες τιμές . Μπορεί να έχει δεκάδες ευρώ διαφορά το ίδιο καλάθι. Το κράτος η κυβέρνηση το υπουργείο ανάπτυξης δούλευε και τους έχει δώσει το εργαλείο υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες αύξησης των τιμών να έχουν ακόμα και δεκάδες ευρώ εξοικονόμηση», είπε.

Το θέμα τέθηκε και από την πλευρά της αντιπολίτευσης με τον τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξη Χαρίτση να κάνει λόγο για «κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, την ενέργεια και τις πρώτες ύλες που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Όπως ανέφερε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό από τις 16 Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση «για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει αυτό το κύμα ανατιμήσεων» αλλά «ακόμα δεν έχει καν συζητηθεί στην Βουλή». «Η εξωραϊσμένη εικόνα που περιμένουμε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, δεν έχει καμία σχέση με ό,τι βιώνουν οι πολίτες» πρόσθεσε.

Παρέμβαση για τις αυξήσεις στο ρεύμα προανήγγειλε ο Σκυλακάκης

Σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε δηλώσεις που έκανε σε εκπομπή μίλησε για μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής του ρεύματος και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει σχετική κυβερνητική παρέμβαση. Για την ακρίβεια στην αγορά και τις ανατιμήσεις ανέφερε ότι η εκτίμηση είναι πως οι αυξήσεις θα είναι παροδικές, καθώς οφείλονται στην πανδημία και σε ειδικές συνθήκες που επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία.

Για τις αναφορές περί αύξησης στα τιμολόγια του ρεύματος, μίλησε πριν λίγες ημέρες σε τηλεοπτική εκπομπή και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ανέφερε ότι «αυτήν την στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκοσμίως, έχουμε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και σε ότι αφορά την Ευρώπη εκτίναξη των τιμών για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουν διπλασιαστεί οι τιμές κόστους σε σχέση με 7 μήνες πριν».

«Όλα αυτά είναι ένα μείγμα που πιέζει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Αρκετούς μήνες πριν έχουμε ανακοινώσει ότι θα αξιοποιήσουμε 100 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε με επιχορήγηση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να εκμηδενιστούν τα κόστη για ρεύμα για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά», ανέφερε ο ΥΠΕΝ. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό. Μπορεί κάποιες εταιρείες να απορροφήσουν κάποιο κομμάτι αυτής της πίεσης από την άνοδο του κόστους», είπε ο κ. Σκρέκας, αναφέροντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.

Όπως λένε από τη Νέα Δημοκρατία, οι τωρινές αυξήσεις οφείλονται σε διεθνείς εξελίξεις.

Σημειώνουν ότι το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα διαμορφώνεται τώρα πάνω από 50 ευρώ ανά τόνο έναντι 20-25 πέρυσι ενώ η τιμή χονδρικής του ρεύματος (εξαιτίας κυρίως της αύξησης του φυσικού αερίου) διαμορφώνεται σε επίπεδα πάνω και από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ πέρυσι, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, είχε πέσει κάτω και από τα 30 ευρώ. Αυτές οι ανατιμήσεις αντανακλώνται άμεσα στο κόστος του ρεύματος και κατ’ επέκταση στα τιμολόγια.

Στην Βουλή φέρνει το ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση που κατατέθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με πρωτοβουλία της Θ. Τζάκρη, βουλευτού Πέλλας και την συνυπογραφή της Γραμματέως της Κ.Ο. Όλγας Γεροβασίλη, οι 49 βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας «αναδεικνύουν το πρόβλημα των μεγάλων αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που αναμένεται να φτάσουν μέχρι και το 50% και θα επιβαρύνουν, μέσα στο Σεπτέμβριο σημαντικά τις ήδη μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία οικονομικά ευάλωτες μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά στη χώρα».

ΚΕΠΚΑ: Γενικά η αγορά έχει καταντήσει μια «ζούγκλα»

«Έχουμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις τιμές», αναφέρει η γ.γ. του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών - ΚΕ.Π.ΚΑ. κ. Ευαγγελία Κεκελέκη μιλώντας στο TyposThes., ζητώντας ελέγχους και παρεμβάσεις ώστε να τιθασευτούν οι τιμές και να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός. Γενικά η αγορά έχει καταντήσει μια «ζούγκλα». Απαιτούνται κινήσεις από το αρμόδιο υπουργείο γιατί διαφορετικά «δεν θα δουν καλύτερη ημέρα οι καταναλωτές», λέει χαρακτηριστικά σε ένα γενικό σχόλιο για την κατάσταση στην αγορά.

Ερωτηθείσα για τους φόβους που εκφράζονται για ανατιμήσεις λέει ότι υπάρχουν ήδη. «Υπάρχει η αίσθηση ότι από τις 20 Αυγούστου και μετά υπάρχουν και στα τρόφιμα και στα σούπερ μάρκετ. Πέρα από αυτό υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ», τονίζει, αναφέροντας ως παράδειγμα τα είδη για μωρά στα οποία ως χώρα «είμαστε πανάκριβοι».

Αυτήν την στιγμή το μόνο που μπορεί να γίνει είναι μια παρέμβαση από τον υπουργό Ανάπτυξης. Να τους θέσει προ των ευθυνών τους, όπως λέει. «Για εμάς υπάρχει και ολιγοπώλιο στην Ελλάδα και γι αυτό οι τιμές οδηγούνται εκεί που οδηγούνται. Το ίδιο ολιγοπώλιο υπάρχει και στις τηλεπικοινωνίες. Είμαστε οι πιο ακριβοί στο Ιντερνετ. Χώρια η ποιότητα. Είναι δυνατόν η μισή Χαλκιδική να μην έχει Ιντερνετ το καλοκαίρι; Οι ποιότητες-ταχύτητες είναι κακές και ταυτόχρονα οι τιμές υπερβολικές», όπως λέει. Τονίζει ότι θα πρέπει να κινηθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως λέει ενδεικτικά, στην Αγγλία οι παιδικές τροφές είναι κάτω από αγορανομικές διατάξεις. «Κάποια στιγμή πρέπει να βάλουμε μυαλό και εδώ. Εφόσον δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός να μπουν αγορανομικές διατάξεις».

Σε ότι αφορά την αγορά του ρεύματος η κ. Κεκελέκη αναφέρει ότι οι ιδιώτες πάροχοι «έχουν παραπλανήσει τους καταναλωτές» και ότι έχει ευθύνη η κυβέρνηση να δει τα συμβόλαια, τις συμβάσεις, τους όρους, τι προσφέρουν, αν υπάρχει ανταγωνισμός κλπ.

Γενικά η αγορά έχει καταντήσει μια «ζούγκλα». Απαιτούνται κινήσεις από το αρμόδιο υπουργείο γιατί διαφορετικά «δεν θα δουν καλύτερη ημέρα οι καταναλωτές», όπως λέει, «πρέπει να γίνονται έλεγχοι, παρεμβάσεις ώστε να τιθασευτούν οι τιμές και να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε πολύ σοβαρά και πρέπει να αρχίσει πλέον να παρεμβαίνει. Πρόστιμα, ποινές σε μέγεθος τέτοιο που να είναι αποτρεπτικά. Φτάνει. Έχουμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις τιμές».

Αρτοποιοί: «Αύξηση επιβίωσης, όχι κέρδους στο ψωμί»

Οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και σε πρώτες ύλες οδηγούν σε αύξηση και την τιμή του ψωμιού. Κάποιοι αρτοποιοί έχουν ήδη προβεί σε αυξήσεις ενώ κάποιοι όχι ακόμη.

«Όσο παίρνουμε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νέα τιμολόγια στα άλευρα, σιγά σιγά θα γίνουν κάποιες αυξήσεις, είναι λογικό», ανέφερε μιλώντας στο TyposThes. η πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια κάνοντας λόγο για αύξηση επιβίωσης και όχι κέρδους.

Όπως λέει, «το ηλεκτρικό ρεύμα έχει μια αύξηση της τάξης του 40% σήμερα και από ότι ακούμε θα ανέβει και άλλο. Τα ηλιέλαια και τα βούτυρα έχουν ένα «ράλι» το τελευταίο 3μηνο και είναι συν 35%, το αλεύρι έχει μια αύξηση από 20-30% ανάλογα με τον τύπο του. Όπως καταλαβαίνετε όλες αυτές οι αυξήσεις προκαλούν ένα ντόμινο, μια ανατίμηση, η οποία βέβαια στην τιμή του ψωμιού είναι μια αύξηση επιβίωσης και όχι κέρδους», εξηγεί. «Δεν ανεβάζουμε την τιμή για να επωφεληθούμε αλλά γιατί κάπως πρέπει να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας. Είναι μονόδρομος», τονίζει η ίδια. 

Οι αρτοποιοί αντιλαμβάνονται όπως λένε ότι και ο κόσμος δυσκολεύεται γενικά όμως έτσι όπως είναι τα πράγματα και γι αυτούς αυτή η μικρή αύξηση μπορεί να είναι μια σανίδα σωτηρίας.

Όσο για το που κυμαίνονται οι τιμές, η κ. Κουκουμέρια τονίζει ότι σε μια ελεύθερη αγορά ο καθένας βλέπει τα κοστολόγιά του και αναλόγως διαμορφώνει την τιμή. Υπενθυμίζει δε ότι τα αρτοποιεία παρά τις όποιες αυξήσεις δέχθηκαν δεν είχαν προχωρήσει σε αύξηση στην τιμή του ψωμιού εδώ και δέκα χρόνια. «Συνήθως όταν γίνονται αυξήσεις είναι της τάξης του 10-15% όπως λέει», σημειώνοντας ότι η τιμή του προϊόντος έτσι κι αλλιώς είναι μικρή. Το ψωμί κάνει από 0,80 ευρώ έως 1 ευρώ συνήθως. Αν κάποιος αποφασίσει να αυξήσει την τιμή κατά 10% μιλάμε για συν 8 λεπτά του ευρώ. Παράλληλα λέει ότι αν και όλοι αντιμετωπίζουμε το ψωμί σαν είδος πρώτης ανάγκης, αντικειμενικά και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η κατανάλωση του ψωμιού μειώνεται και αντικαθίσταται από άλλα προϊόντα, σνακ, τυρόπιτες κλπ. «Είναι ένα είδος πρώτης ανάγκης μεν, κατ΄ευφημισμό δε» όπως λέει χαρακτηριστικά η κ. Κουκουμέρια. «Η αύξηση των τροφίμων λόγω της αύξησης στις τιμές της ενέργειας, των μεταφορών και πολλών άλλων πραγμάτων σε ορισμένα πράγματα θα είναι πολύ πιο θεαματική από την οποιαδήποτε αύξηση στο ψωμί», εκτιμά η ίδια.

Σε ότι αφορά τις τιμές στα άλλα προϊόντα του αρτοποιείου και αν αναμένονται και εκεί αυξήσεις, η ίδια λέει ότι είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε επαγγελματία, καθώς όλοι λειτουργούν με βάση το κοστολόγιό τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί