Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σχοινάς από Θεσσαλονίκη: Τουλάχιστον 1,3 δις στην Κ. Μακεδονία έως το 2027

Το ανοιχτό μέρος της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) πραγματοποιήθηκε απόψε

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε μια σειρά κρίσεων, τη μεταναστευτική στον Έβρο, την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας «και τώρα έχουμε μπροστά μας μια νέα κρίση, την κρίση του εισαγόμενου πληθωρισμού», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο ανοιχτό μέρος της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Διαβεβαίωσε ότι «δε θα αφήσουμε ούτε τα ελληνικά νοικοκυριά να καταστραφούν αλλά ούτε πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία και ιδεολογίες που θα προξενήσουν μεγαλύτερη ζημιά», αναφερόμενος όπως είπε σε μέτρα τύπου πλαφόν σε αγαθά. Προανήγγειλε δε ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το Σάββατο σειρά μέτρων κυρίως για την προστασία του μεσαίου εισοδήματος αλλά και της βιομηχανίας «από την κρίση -που αυτός ο εισαγόμενος πληθωρισμός προφανώς θα μπορούσε να φέρει- ως ανάχωμα».

«Όπως αντιμετωπίσαμε την κρίση στον Έβρο και την κρίση της πανδημίας, έτσι θα αντιμετωπίσουμε και την κρίση του εισαγόμενου πληθωρισμού», όπως τόνισε.

Όλοι μαζί εργαζόμαστε για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό σε μια δύσκολη συγκυρία, τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος στα καλά νέα που «δεν σταματούν να έρχονται υπό μορφή βροχής», όπως είπε.

Αναφορά έκανε και στην άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση Καλοχωρίου, σημειώνοντας ότι πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη. Ήδη όπως είπε μελετητικό γραφείο με εντολή δική του εκπονεί  σχετική μελέτη. 

Επίσης ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα βγει σε δημόσια διαβούλευση ο νέος νόμος για τα βιομηχανικά  πάρκα ώστε να απορροφηθούν οι πόροι που έχουν προβλεφθεί από τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στη συνέλευση μίλησε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης τονίζοντας ότι το ψηφιακό κράτος αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας. Μίλησε για την αύξηση στις ψηφιακές συναλλαγές στο δημόσιο και τους στόχους για το gov.gr, ενώ σε άλλο σημείο αναφερόμενος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, είπε ότι η χώρα χρειάζεται "αποχαλκοποίηση", να περάσουμε στην εποχή της οπτικής ίνας, του Ίντερνετ μέσω δορυφόρου.

sbe-geniki-syneleysi0002.jpg

Μ. Σχοινάς: Τουλάχιστον 1,3 δις στην Κ. Μακεδονία έως το 2027

Τουλάχιστον 1.3 δις. ευρώ θα κατανεμηθούν στην Κεντρική Μακεδονία έως το 2027, μια αύξηση σχεδόν 50% σε σχέση με την προηγούμενη επταετία, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, χαιρετίζοντας τη γενική συνέλευση.

Όπως είπε, ο νέος πολυετής ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-27 και το NextGenerationEU, που αθροίζουν σε σχεδόν 2 τρις. ευρώ θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάκαμψης και της δημιουργίας ενός νέου, βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Έπειτα από μεγάλη εθνική προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα θα είναι η 4η πιο ευνοημένη χώρα αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της, λαμβάνοντας πάνω από 60 δις. € επιδοτήσεις και 13 δις. ευρω δάνεια έως το 2027 – δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο του ΑΕΠ της. Σε πραγματικούς όρους είναι πολλαπλάσιο του εμβληματικού Πακέτου Μάρσαλ.

Το μεγαλύτερό μέρος θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 31 δις. ευρώ συνολικά, και ήδη τον περασμένο μήνα η Ελλάδα έλαβε την προκαταβολή των 4 δις. ευρώ.

Τα έργα

«Με αυτούς τους πρωτοφανείς σε μέγεθος πόρους, η Ελλάδα έχει μια ιστορική ευκαιρία να αναπροσαρμόσει το παραγωγικό της μοντέλο ενόψει των παγκόσμιων προκλήσεων που έρχονται, και ειδικά την κλιματική αλλαγή και ψηφιακή επανάσταση», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Κεντρική Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα θα είναι στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, με μια σειρά έργων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων:

Την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Ε65 στο βόρειο τμήμα Τρίκαλα – Εγνατία, την δημιουργία του Πάρκου Τεχνολόγίας και Καινοτομίας στην Θεσσαλονική (THESS-INTEC), την δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων στην Μακεδονία (20 εκ. €) και την αναβάθμιση του Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης(ΕΚΕΤΑ) και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας

Επενδύσεις σε νέες ψηφιακές πλατφόρμες και έξυπνα συστήματα στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την επίτευξη του βιώσιμου μετασχηματισμού της Θεσσαλονίκης σε “smart” πόλη (73 εκ. €)

Tην αντικατάσταση δημόσιων λεωφορείων στην Θεσσαλονίκη με 57 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία (10 εκ. €)

Την κατασκευή νέων ενεργειακά αποδοτικών δικαστικά κτιρίων στις Σέρρες, την Έδεσσα και το Κιλκίς και ανακαίνιση των δικαστών υποδομών στη Θεσσαλονίκη

«Αυτά τα έργα μαζί με το νέο ΕΣΠΑ, για το οποίο είμαστε σε αναμονή της έγκρισης των τελικών ποσών, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1.3 δις. ευρώ θα κατανεμηθούν στην Κεντρική Μακεδονία έως το 2027, μια αύξηση σχεδόν 50% σε σχέση με την προηγούμενη επταετία», όπως τόνισε.

 «Πλέον, με τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, και με τα πρώτα κονδύλια να ρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα βασικά θεμέλια της ανάκαμψης της Ελλάδας και της Κεντρικής Μακεδονίας έχουνε δημιουργηθεί. Το σχέδιο και τους πόρους τους έχουμε. Το μόνο που απομένει είναι η υλοποίηση», τόνισε.

sbe-geniki-syneleysi0004.jpg

Σαββάκης: Μεγάλο πρόβλημα το λειτουργικό κόστος 

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η χρονική συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται η εφετινή μας Γενική Συνέλευση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη για την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Τούτο διότι οι συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον δραστηριοποίησης των επιχειρήσεών μας, είναι για μια ακόμη φορά πρωτόγνωρες. Πρωτόγνωρες διότι το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε αλλάζει σχεδόν καθημερινά. Αποφάσεις που λαμβάνονται στην άλλη άκρη του πλανήτη, μπορούν να επηρεάσουν δραματικά τη χώρα μας, είτε θετικά, είτε αρνητικά», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης κατά την έναρξη της γενικής συνέλευσης.

Πιστεύουμε ότι η βασική πρόκληση για τη χώρα τα επόμενα χρόνια είναι η ύπαρξη ρεαλιστικής βιομηχανικής πολιτικής που θα επαναφέρει τη μεταποίηση στο προσκήνιο της υποστήριξης για την ανάπτυξη της χώρας, τόνισε χαιρετίζοντας την κυβερνητική επιτροπή βιομηχανίας.

Αναφέρθηκε σε σημαντικές προκλήσεις, όπως η Πράσινη Μετάβαση και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Αναφορά έκανε και στα διαχρονικά προβλήματα της μεταποίησης.

"Δυστυχώς, το μεγάλο πρόβλημα της εγχώριας μεταποίησης ονομάζεται «λειτουργικό κόστος». Παράγουμε προϊόντα μέσης και χαμηλής τεχνολογίας, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να δραστηριοποιούμαστε στις διεθνείς αγορές περισσότερο με όρους κόστους και λιγότερο με όρους ποιότητας. Το επόμενο μεγάλο ζήτημα είναι το κόστος ενέργειας.  Τα τελευταία δέκα χρόνια, υποστηρίζουμε τη μείωση των τιμολογίων ενέργειας για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, και ειδικά για τη μεταποίηση. Αντί να συμβεί αυτό, το κόστος ενέργειας παραμένει υψηλό, ενώ πλέον βρισκόμαστε ενώπιον σημαντικών αυξήσεων, γεγονός που θα επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεών μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητά μας", σημείωσε ο κ. Σαββάκης.

Το τρίτο θέμα που απασχολεί τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος όπως είπε, είναι η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων για τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη 

Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Hellas κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης ο οποίος αναφέρθηκε στις επενδύσεις της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη. 

Όπως είπε συνολικά περίπου 500 άτομα απασχολούνται αυτήν την στιγμή στη Θεσσαλονίκη στις δυο επενδύσεις της Pfizer, στα δυο Hubs. Στο πρώτο απασχολούνται 320 εργαζόμενοι οι οποίοι πρόκειται να αυξηθούν, ενώ στην δεύτερη επένδυση, η οποία ήρθε μετά την επιτυχία της πρώτης, απασχολούνται 170 άτομα και ο αριθμός τους ανεβαίνει.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η εταιρία έχει λάβει 11.000 βιογραφικά από ταλέντα που ψάχνουν δουλειά και το 15% αυτών αφορά Έλληνες που γυρίζουν από το εξωτερικό. Ως προς τους λόγους που παρακίνησαν την εταιρία να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε το ανθρώπινο δυναμικό, τη δυναμική ανάπτυξη των συστημάτων, τη γεωγραφική θέση και το μέγεθος της πόλης, την πολιτική βούληση που υπάρχει για στήριξη της επένδυσης αλλά και το πάθος και τη συσπείρωση της τοπικής κοινωνίας το οποίο αν και "soft"κριτήριο μέτρησε για την αρχική επιλογή. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ