Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πάνω από 4 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας το Β' εξάμηνο

Όπως είπε από τη Θεσσαλονίκη και την εκδήλωση του ΕΒΕΘ ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με έξι στόχους με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και επτά άξονες πολιτικής για την επόμενη διετία, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σήμερα, στο γεύμα που παρέθεσε το ΕΒΕΘ στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της 85η ΔΕΘ. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας για το β΄εξάμηνο θα είναι περισσότερα από 4 δις. Ευρώ.

Ειδικότερα οι στόχοι στους οποίους αναφέρθηκε ο υπουργός είναι οι εξής: υψηλοί ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης από φέτος και για την επόμενη τετραετία, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές θα αυξάνονται με πολύ υψηλότερο ρυθμό από την κατανάλωση, έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022, μονοψήφιο ύψος κόκκινων δανείων το 2022, σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή και επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 και επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας το 2023 «πιθανότητα το α΄εξάμηνο».

ebeth-geyma0004.jpg

Σε ότι αφορά τους άξονες πολιτικών που θα αναπτυχθούν για την επίτευξη των παρακάτω στόχων, αυτοί συνοψίζονται στους εξής: 

-Ο πρώτος άξονας αφορά την επιστροφή της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς, με συνέχιση στήριξης των επιχειρήσεων όσο αυτό είναι αναγκαίο. Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι αυτή ήταν η απόφαση που ελήφθη χθες στο σχετικό Eurogroup σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προϊδεάζοντας ότι τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας για το β΄εξάμηνο θα είναι περισσότερα από 4 δις. Ευρώ.

-Ο δεύτερος άξονας αφορά συνετή δημοσιονομική πολιτική με σταθερή στόχευση στη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών,

 

-Ο τρίτος άξονας αφορά την έξυπνη εκδοτική στρατηγική ως προς το χρέος

 

-Ο τέταρτος την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης

 

-Ο πέμπτος τις διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις,

 

-Ο έκτος την ορθολογική αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και

 

-Ο έβδομος τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε από την πλευρά του στις θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι το κλίμα έχει αντιστραφεί.

«Βρισκόμαστε σε μια οικονομική συγκυρία προφανώς καλή», τόνισε, ενώ για το θέμα της ακρίβειας είπε ότι "δε λέω ότι δεν θα υπάρξει. Προφανώς. Εισαγόμενος πληθωρισμός είναι, όλα ανεβαίνουν, παγκοσμίως, προφανώς και θα επηρεάσει και την Ελλάδα". Και πάλι όμως, οπως πρόσθεσε είμαστε μέσα στις τέσσερις χώρες με το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ (στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Α,υγούστου». Είπε ακόμη ότι γίνονται έλεγχοι στην αγορά, ενώ πρόσθεσε ότι όσο συνεχίζουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της οικονομικής πολιτικής που έχουμε χαράξει, τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι στο Ταμείο Ανάπτυξης υπάρχουν σχέδια και κίνητρα για συνένωση επιχειρήσεων και δημιουργία μεγαλύτερων οντοτήτων, που θα μπορούν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Αναφερόμενος στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, είπε μεταξύ άλλων ότι αποτελεί και «μέτρο εμπέδωσης φορολογικής συνείδησης στην Ελλάδα», ενώ είπε ακόμη ότι έχουμε μπει στην εποχή του brain gain.

Μασούτης: Να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας

Τα προβλήματα στην αγορά παραμένουν και οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων «τρέχουν». Θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα που θα στοχεύουν στην ενίσχυση τόσο της ρευστότητας, όσο και της ιδιωτικής κατανάλωσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Γιάννης Μασούτης στην τοποθέτησή του. Επεσήμανε ότι οι επιχειρηματίες περιμένουν με αγωνία να ακούσουν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού απόψε, αναφορικά με τα μέτρα που θα ληφθούν «για τις φοροελαφρύνσεις αλλά και για τη συγκράτηση του κύματος ανατιμήσεων που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό και πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο τόνισε ο κ. Μασούτης, «έχουμε ζήσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση».

Όσον αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις, είπε ότι η κυβέρνησης «άκουσε» τους παραγωγικούς φορείς και έλαβε σωστά μέτρα στήριξης που κράτησαν τις επιχειρήσεις όρθιες και πρόλαβαν μια αύξηση της ανεργίας. «Οι παρεμβάσεις τύπου επιδοτήσεων και μη επιστρεπτέων προκαταβολών λειτούργησαν ως σανίδα σωτηρίας», όπως σημείωσε.

«Οι επιχειρήσεις σήμερα πρέπει να περάσουν στην επόμενη μέρα», όπως είπε ενώ αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση υπενθύμισε έρευνα του ΕΒΕΘ που έγινε 26 Αυγούστου με 1 Σεπτεμβρίου και η οποία κατέγραψε ότι το 75% των επιχειρήσεων επηρεάστηκε πολύ ή αρκετά από την κρίση του κορωνοϊού, ενώ η μέση μείωση του τζίρου που αναφέρθηκε ήταν 37%. «Και από άλλη έρευνα του ΕΒΕΘ διαπιστώνουμε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα πρέπει να βρεθεί εναλλακτική λύση για την ενίσχυση της παροχής μικροπιστώσεων», επεσήμανε.

Σε άλλο σημείο ο κ. Μασούτης ανέφερε ότι οι περισσότερες ΜμΕ μετά από την πολυετή οικονομική κρίση έχασαν την πιστοληπτική τους ικανότητα. Έτσι είδαμε ακόμη και εγγυημένα δάνεια covid να μην εγκρίνονται ή να μην εκταμιεύονται.

ebeth-geyma0001.jpg

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ τόνισε ότι στην παρούσα φάση πρέπει να διευρυνθούν οι φοροελαφρύνσεις στον ΦΠΑ στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλες επιβαρύνσεις όπως οι προκαταβολές, να επιταχυνθεί η εξόφληση των υποχρεώσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τον ιδιωτικό.

Ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο ανέφερε ότι ήδη έχουμε δει τα πρώτα θετικά στοιχεία από τον τουρισμό και γενικότερα από τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης για τη φετινή χρονιά που ξεπερνά κάθε προσδοκία. «Όλοι ευχόμαστε το 2022 να τελειώσει η πανδημία… κανείς δεν επιθυμεί ένα ακόμη lockdown», όπως είπε.

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος φιλικού στο επιχειρείν, το οποίο εάν ολοκληρωθεί «η χώρα μας μπορεί να απογειωθεί κυριολεκτικά». «Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να προέλθει από τις επενδύσεις… μπορούμε και πρέπει να ξαναγίνουμε παραγωγικοί, να ξαναδώσουμε στο made in Greeceτη θέση που του αξίζει». Τέλος για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι το ερώτημα είναι κατά πόσον οι πόροι που θα προωθηθούν για ιδιωτικές επενδύσεις θα κατευθυνθούν προς τις ελληνικές ΜμΕ.

Ο κ. Μασούτης αναφέρθηκε και στην απώλεια του Κωνσταντίνου Μίχαλου. Αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό, όπως είπε.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Να σημειωθεί ότι η ΚΕΕΕ βράβευσε στο πλαίσιο της εκδήλωσης τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με τον πρόεδρό της κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσιάδη να αναφέρει ότι η συνεργασία μαζί του δεν είναι απλά καλή «είναι άριστη». Ο ίδιος, μιλώντας για την οικονομία εκτίμησε ότι η χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις εάν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις.

kee.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταχιάος: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία
Έργα αποκατάστασης ύψους 1,4 δισ. ευρώ ξεκινoύν το καλοκαίρι στη Θεσσαλία μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel
Ταχιάος: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία
Ανδρουλάκης: Να αναπτυχθεί σωστά το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης
Σε συνάντηση με τη δήμαρχο Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, συζήτησαν για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.
Ανδρουλάκης: Να αναπτυχθεί σωστά το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης