Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μασούτης: Οι επιχειρήσεις σήμερα πρέπει να περάσουν στην επόμενη μέρα

Άρθρο του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Ιωάννη Μασούτη στο TyposThes.

Η κρίση του κορωνοϊού SARS-Cov-2 είχε πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία. Το χειρότερο στοιχείο αυτής της κρίσης ήταν η αβεβαιότητα που προκάλεσε.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι πριν ένα χρόνο βρισκόμασταν σε πολύ χειρότερο σημείο. Δεν υπήρχαν ακόμη τα «όπλα» για τη μάχη στο υγειονομικό επίπεδο και συνεπώς δεν γνωρίζαμε πόσο θα διαρκέσει η κρίση. Σήμερα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας και ευχόμαστε σύντομα να έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια αυτή.  Κανείς δεν επιθυμεί ένα ακόμη lockdown γιατί μία τέτοια εξέλιξη θα έχει τραγικές συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία.

Ευτυχώς η  Κυβέρνηση «άκουσε» τους παραγωγικούς φορείς και έλαβε έγκαιρα τα ορθά μέτρα στήριξης που κράτησαν όρθιες τις επιχειρήσεις αποτρέποντας έτσι μια αύξηση της ανεργίας.

Όλοι ελπίζουμε ότι το 2022 θα τελειώσει η πανδημία και η οικονομία μας θα επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά. Ήδη από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας ανακάμπτει.  Αν λοιπόν συνεχιστεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και η Κυβέρνηση στηρίξει τη ρευστότητα και την ιδιωτική κατανάλωση η φετινή χρονιά θα κλείσει με σημαντική κάλυψη των απωλειών που προκάλεσε η υγειονομική κρίση και το 2022 θα μπορέσουμε να περάσουμε σε φάση ανάπτυξης. Οι χρηματαγορές και οι επενδυτές δείχνουν να εμπιστεύονται την χώρα μας και να αναγνωρίζουν τις προοπτικές της, ενώ τα πρώτα στοιχεία της τουριστικής βιομηχανίας μας είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Οι επιχειρήσεις σήμερα πρέπει να περάσουν στην επόμενη μέρα που είναι η επιστροφή στην κανονικότητα της ελεύθερης αγοράς. Η Κυβέρνηση θα πρέπει λοιπόν να ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς και την ιδιωτική κατανάλωση μέσω φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το δυσεπίλυτο ζήτημα της ρευστότητας είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα και για το λόγο αυτό υλοποιούμε τακτικά έρευνες τις οποίες και προωθούμε στην Κυβέρνηση με δικές μας επισημάνσεις και προτάσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά από την πολυετή οικονομική κρίση κατά την μνημονιακή περίοδο και την κρίση που έφερε η πανδημία έχασαν την πιστοληπτική τους ικανότητα. Είδαμε τους τελευταίους 12 μήνες ακόμη και εγγυημένα δάνεια covid να μην εγκρίνονται και να μην εκταμιεύονται.

Η κρίση του COVID-19 ήρθε να υπογραμμίσει αυτές τις ανάγκες προσαρμογής της οικονομίας και να τις καταστήσει επιτακτικότερες. Όλοι μας είδαμε την ανάγκη να περάσουμε σε μια εποχή αγορών εξ αποστάσεως, την ανάγκη εκσυγχρονισμού του τομέα της δημόσιας υγείας, όλοι μας είδαμε με μεγάλη ικανοποίηση το πόσο αποτελεσματικά λειτούργησαν, προς όφελος του πολίτη και της επιχείρησης, όλες οι μεταρρυθμίσεις που είχαν υλοποιηθεί στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού των δημόσιων υπηρεσιών.  

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 30,5 δις που έχουν εξασφαλιστεί θα κινητοποιήσουν επιπρόσθετους ιδιωτικούς πόρους περί τα 60 δις. Εκτιμάται ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα δημιουργήσουν 180.000 θέσεις εργασίας έως το 2026 και θα αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και ιδιωτικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν θα δημιουργήσουν μια επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 20%.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλες οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού του σχεδίου για την προσαρμογή της οικονομίας μας θα ανεβάσουν την ανταγωνιστικότητά της και θα τονώσουν την ιδιωτική κατανάλωση.

Όσον αφορά στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, πέραν των δράσεων αυτών και των άμεσων ευκαιριών που θα δημιουργηθούν για τον ιδιωτικό τομέα, προβλέπονται και αναπλάσεις και άλλα έργα υποδομής όπως τα επιχειρηματικά πάρκα. Μιλώντας για μεγάλα έργα υποδομής θέλω επίσης να αναφέρω και την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί. Ακούμε εδώ και χρόνια για τη δυνατότητα μετεξέλιξης της Θεσσαλονίκης σε κέντρο ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Τέτοιες πρωτοβουλίες όπως η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το Thess INTEC μπορούν να προωθηθούν. Κυρίως όμως πρέπει να δει κανείς τις έμμεσες ωφέλειες που θα προέλθουν από την αύξηση της ελκυστικότητας της χώρας μας στην προσέλκυση νέων μεγάλων επενδύσεων από το μετασχηματισμό αυτό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.  Ήδη έχουμε δει να υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκης επενδύσεις μεγάλων ξένων επιχειρήσεων (π.χ. Pfizer, CISCO, Deloitte, Microsoft). Το κύμα αυτό  αναμένεται να μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια και να δούμε τους νέους που έφυγαν από την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια να γυρίζουν πίσω και  ίσως να δούμε, επιτέλους, να υλοποιείται το όραμα που είχαμε 30 χρόνια πριν για μια Θεσσαλονίκη που θα αποτελεί το επιχειρηματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

real
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ρεάλ Μαδρίτης (0-1) με απίθανο Κουρτουά!
Η Λίβερπουλ ήταν καλύτερη στον τελικό αλλά η Ρεάλ Μαδρίτης βρήκε τον δρόμο για τα δίχτυα σε ένα από τα τρία σουτ που επιχείρησε στο ματς και στη...
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ρεάλ Μαδρίτης (0-1) με απίθανο Κουρτουά!