Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φιλιππίδης: Ορατοί οι φόβοι για «κύμα» λουκέτων το αμέσως επόμενο διάστημα

Άρθρο του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο TyposThes.

Αναμφίβολα ο κορωνοϊός έχει αλώσει την οικονομία παγκοσμίως και η λίστα με τους κλάδους και τις επιχειρήσεις που υποφέρουν λόγω της πανδημίας είναι μακρά.

Οι επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες, τόσο σε οικονομικό όσο και ψυχολογικό επίπεδο. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης προσωπικής, οικογενειακής και επιχειρηματικής.

Η πανδημία, σε συνδυασμό με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, φέρνουν την Θεσσαλονίκη σε πολύ δύσκολη θέση. Τα δεδομένα φανερώνουν ότι θα επιβεβαιωθούν τα πιο «δύσκολα» σενάρια.

Οι φόβοι για «κύμα» λουκέτων, το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι ορατοί. Η κίνηση της αγοράς είναι πάντα υποτονική ακόμα και καθόλη τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων. Τα συσσωρευμένα χρέη, από την περίοδο που παρέμεινε με κατεβασμένα τα ρολά το λιανεμπόριο λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τις υποχρεώσεις που τρέχουν, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που μόνο ανησυχία δημιουργεί στους ανθρώπους του εμπορίου.

Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και πως στηρίζουν την οικονομία και την εργασία της χώρας μας.

Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο πλάνο σωτηρίας όλες τις επιχειρήσεις, καθότι το εμπόριο και γενικότερα το επιχειρείν είναι μια μεγάλη αλυσίδα και το να αφαιρείς ή να καταστρέφεις κρίκους είναι απόλυτα καταστροφικό.

Η πρόκληση του επόμενου διαστήματος, της μετά covid εποχής, είναι μεγάλη. Οι πιθανότητες να επανέλθει η αγορά στα προ πανδημίας επίπεδα μέσα στο 2021 είναι μηδαμινές.

Πρέπει, έστω και την ύστατη στιγμή, να ληφθούν γενναία και ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και όχι δανειοδότησης. Τα έξοδα και οι οφειλές έχουν συσσωρευτεί και αυξάνονται. Αν δεν υπάρξει δυνατότητα αποπληρωμής τους οι επιχειρήσεις θα κλείσουν και τα έσοδα του κράτους θα μειωθούν δραματικά.

Διαφορετικά, η επιστροφή στην κανονικότητα, μετά το τέλος της πανδημίας του Covid-19, είναι αβέβαιη και οι δείκτες της ανεργίας, της φτώχιας αλλά και της ψυχικής υγείας θα εκτοξευθούν.

Για την Κυβέρνηση είναι μονόδρομος το να βρεθεί ένα σχέδιο διάσωσης των 840.000 περίπου επιχειρήσεων στη Ελλάδα.

Ένα μοντέλο το οποίο θα έχει ως στόχο τη διάσωση δεκάδων χιλιάδων επιχειρηματιών-εμπόρων που σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν τις επιχειρήσεις τους οδηγούμενοι στην καταστροφή.

Ένα μοντέλο που αποτρέπει να χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας εκτοξεύοντας την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη.

Ένα μοντέλο που θα λειτουργήσει ως ο προθάλαμος στο δρόμο για την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα από πολλές απόψεις και κατέχει μία κομβική γεωγραφική θέση. Έχει κλιματολογικές συνθήκες που μπορεί να παράγει τα πάντα σε προϊόντα γη και θάλασσας. Έχει ορυκτό πλούτο και διάφορα άλλα. Με λίγα λόγια είναι ένας ευλογημένος τόπος και το σπουδαιότερο έχει έναν υπέροχο – φιλότιμο λαό που σε όποιο σημείο της γης βρέθηκε.. μεγαλούργησε.

Λύσεις υπάρχουν και υπάρχουν εκεί που δεν υπάρχουν. Με πολύ δουλειά και προσπάθεια θα βρεθούν.

Όμως είναι καθαρά θέμα πολιτικών αποφάσεων και πολιτικής βούλησης το να χαραχθεί μια πορεία προς το μέλλον, εκείνη που θα είναι πραγματικά προς όφελος της χώρας και του λαού της.

Ελπίζω και εύχομαι να συμβεί. Άλλωστε η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Ας μην την σκοτώσουμε για άλλη μια φορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ