Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ζορπίδης: Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας απαιτούν σχέδιο και σωστή οργάνωση

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη στο TyposThes.

 Η χώρα μας συνεχίζει να μαστίζεται από την πανδημία κορωνοϊού όπως ολόκληρος ο πλανήτης καθώς ο ιός είναι εδώ, είναι μεταλλαγμένος και παρά το γεγονός πως έχουμε πλέον στη διάθεση μας περισσότερα εργαλεία, περισσότερα «όπλα» για τη μάχη που δίνουμε μαζί του και σίγουρα πολύ μεγαλύτερη εμπειρία, δεν έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την υγειονομική κρίση σε τέτοια επίπεδα ώστε να ισχυριζόμαστε ως κράτος ότι την έχουμε υπό έλεγχο.

Η υγειονομική κρίση αυτή ήταν και είναι πρωτόγνωρη, όπως πρωτόγνωρο είναι και το άσχημο «αποτύπωμα» της σε όλους τους σημαντικούς τομείς που επηρεάζει, από υγεία, κοινωνία, έως οικονομία. Παρά το γεγονός του τετραψήφιου αριθμού κρουσμάτων καθημερινά και μόνο που καταφέραμε ως πόλη και διοργανώσαμε την 85η ΔΕΘ, αυτό αποτελεί  μια νίκη απέναντι στο ιό, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει για τους επαγγελματίες και την οικονομία της Θεσσαλονίκης η συγκεκριμένη διοργάνωση, όπως δυστυχώς γνωρίζουμε πλέον και το μέγεθος του πλήγματος από την ακύρωση της, όπως συνέβη πέρσι.

Οι αγορά της Θεσσαλονίκης και οι επαγγελματίες μέλη του Επιμελητηρίου μας ακόμη δεν έχουν «ορθοποδήσει», η οικονομική ζημία είναι πολύ μεγάλη και με την πανδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη το πραγματικό μέγεθος του πλήγματος δεν μπορεί να υπολογιστεί. Το μόνο σίγουρο είναι, πως έχουν χαθεί ολόκληρες σεζόν λόγω των αυστηρών μέτρων που ελήφθησαν στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει εμπορεύματα και προϊόντα σε ράφια ή αποθήκες που δεν έχουν μετατραπεί σε ρευστό και σε «ζεστό» χρήμα. Φανταστείτε αν και δεν είναι καθόλου υπόθεση φαντασίας, τους επαγγελματίες εκείνους που δεν είχαν αποταμιευμένα χρήματα και λειτουργούσαν τις επιχειρήσεις τους ταμείο με το ταμείο, τζίρο με τον τζίρο, δηλαδή με τα χρήματα της ημέρας, εβδομάδας ή μήνα κάλυπταν τις πάγιες και ανελαστικές δαπάνες της επιχείρησης τους συν τα έξοδα διαβίωσης, με λίγα λόγια, «όπως τα έπαιρναν τα έδιναν». Αυτοί οι επαγγελματίες βρέθηκαν με μηδενικά ταμεία λόγω lockdown και με μια βοήθεια από το κράτος η οποία μπορεί να ήταν σημαντική, δεν μπορούσε όμως να καλύψει στο σύνολο τους όλες αυτές τις υποχρεώσεις.

Για να γίνει πλήρως κατανοητό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μέλη του ΕΕΘ στην πλειονότητα τους τέτοιου μεγέθους επιχειρήσεις είναι,  έχουν ανάγκη από συνέχιση της στήριξης από το κράτος, μιας στήριξης όμως στοχευμένη και σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Παράλληλα, το σημαντικό είναι οι επαγγελματίες να δούνε αύξηση του τζίρου τους. Καλή η κρατική ενίσχυση, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη δουλεία, μεγαλύτερος κύκλος εργασίας.

Όσον αφορά τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, αυτές είναι πολλές. Μια από τις μεγάλες, είναι το κατά πόσο θα καταφέρει να επιβιώσει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που βρίσκονται ένα βήμα πριν το «λουκέτο» και με μια συσσώρευση οικονομικών υποχρεώσεων, για τις οποίες δεν έχουν ευθύνη. 
Μεγάλη είναι για το κράτος και την κυβέρνηση η πρόκληση, να μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταφέρει να βρει τον τρόπο να βοηθήσει ουσιαστικά τους επαγγελματικούς κλάδους που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημία, όπως εστίασης, τουρισμού, παροχής διαφόρων υπηρεσιών και άλλων πολλών επαγγελματικών κλάδων, από τους  195 που εκπροσωπεί το ΕΕΘ.

Πρόκληση είναι η αξιοποίηση προς όφελος της οικονομίας, όλης της εμπειρίας που έχει συγκεντρωθεί πλέον μέσα στην πανδημία, όπως και των τεχνολογικών εργαλείων που εκτάκτως μεν, αλλά δοκιμάστηκαν.

Και τέλος η μεγαλύτερη πρόκληση από όλες είναι πως θα αφήσουμε πίσω μας τον φόβο της πανδημίας και με σχέδιο, στρατηγική και  καλή οργάνωση να μάθουμε για όσο χρειαστεί, να «συμβιώνουμε» με τον ιό και τις μεταλλάξεις του. Εδώ απαιτείται  συμμετοχή όλων, από την κυβέρνηση την κρατική μηχανή και  τους επαγγελματίες μέχρι τον κάθε έναν μας χωριστά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλιόπουλος: Θα αναμέναμε ο πρωθυπουργός να είχε αποπέμψει τον κ. Ρωμανό
«Η αλήθεια θα λάμψει και το μεγαλύτερο σκάνδαλο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας θα οδηγήσει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην...
Ηλιόπουλος: Θα αναμέναμε ο πρωθυπουργός να είχε αποπέμψει τον κ. Ρωμανό