Skip to main content

Ενώνουν δυνάμεις Νάξος και Σάμος με οδηγό τα προϊόντα τους

Στο πλαίσιο του προγράμματος Mediterranean Cheese and Wines που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Τις δυνάμεις τους ένωσαν Συνεταιρισμοί της ΕΑΣ Νάξου και του ΕΟΣ Σάμου στο πλαίσιο του προγράμματος Mediterranean Cheese and Wines που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από την Οικονομοτεχνική ΕΠΕ. Στους στόχους του προγράμματος αναφέρθηκαν εκπρόσωποι των δύο συνεταιρισμών σε βραδιά οινογευσίας που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα εστίασης στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

«Πρωταγωνιστές» του μενού που επιμελήθηκε ο σεφ Δημήτρης Σταχτάρης ήταν οι Οίνοι ΠΟΠ Σάμου και η Γραβιέρα ΠΟΠ Νάξου.

Στην ιστορία του συνεταιρισμού ΕΑΣ Νάξου αναφέρθηκε ο Ματθαίος Βαλέρης τονίζοντας την συνεισφορά του στην οικονομία του νησιού (εξαγωγές  πχ σε Γαλλία, Αμερική), αλλά και στα χαρακτηριστικά της γραβιέρας. «Παράγουμε κάθε χρόνο 1250 τόνους γραβιέρας Νάξου ετησίως. Οι 1000 διοχετεύονται στην ελληνική αγορά και οι υπόλοιποι στο εξωτερικό», σημείωσε. Πρόσθεσε δε πως το προϊόν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και ότι θεωρείται από επιστήμονες ως ένα από τα καταλληλότερα τυριά ιδιαίτερα για νέους.

Για τα κρασιά της Σάμου μίλησε ο εκπρόσωπος της ΕΟΣ Σάμου κ. Τίτος Φραντζής τονίζοντας ότι «μέσα από τα ΠΟΠ προϊόντα δίνεται στήριξη στον μεσογειακό τρόπο διατροφής, στο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, στον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και στην τεχνογνωσία αιώνων».

Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της βραδιάς στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της αναγνωρισιμότητας προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) αλλά και η βελτίωση της γνώσης όλων μας για τον μεσογειακό τρόπο διατροφής.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα παρουσιάζεται σε διάφορες χώρες στην ΕΕ.

Την παρουσίαση των κρασιών και εδεσμάτων στην εκδήλωση που έγινε στην πόλη μας έκανε κ. Στέφανος Κόγιας από την εταιρεία Wine Style.