Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ελληνικός Χρυσός: «Ξεκλειδώνει» επενδύσεις και οφέλη για τη Χαλκιδική

Ο Στρατηγικός Οδηγικός Χάρτης 2021-2024 της Ελληνικός Χρυσός

Ορόσημο για την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική αποτελεί ο Στρατηγικός Οδηγικός Χάρτης 2021 – 2024, με τη λειτουργία των μεταλλείων να περνά πλέον σε νέα φάση ενώ την ίδια στιγμή «ξεκλειδώνουν» οφέλη για την τοπική κοινωνία αλλά και την ελληνική οικονομία συνολικά.

Μετά και την πρόσφατη νέα Επενδυτική Συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με την παρουσίαση Στρατηγικού Οδηγικού Χάρτη πριν λίγες ημέρες, γίνεται προφανές πως η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κορυφαία παραγωγό χώρα χρυσού, εκμεταλλευόμενη το πλεονέκτημα που προσφέρει το παγκόσμιας κλάσης μεταλλείο των Σκουριών.

Μέσω της επίτευξης του στόχου του μετασχηματισμού των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε μια αποτελεσματική, υγιή και κερδοφόρο επιχείρηση, θα ενισχυθούν οι θέσεις εργασίας, με όρους Βιώσιμης Ανάπτυξης ανοίγοντας προοπτικές μακροπρόθεσμης ευημερίας των κοινοτήτων στη ΒΑ Χαλκιδική.

Συγκεκριμένα όπως προβλέπεται μέσα στην επόμενη τετραετία η Ελληνικός Χρυσός προχωρά στην επένδυση για προπαρασκευαστικές κατασκευαστικές εργασίες στις εγκαταστάσεις των Σκουριών, καθώς και την ολοκλήρωση του εργοστασίου εμπλουτισμού. Πρακτικά τα οφέλη αυτής της κίνησης θα γίνουν άμεσα ορατά, καθώς αναμένεται ήδη από τις αρχές του 2022, να δοθεί ώθηση τόσο στην τοπική απασχόληση, όσο και στην ανάπτυξη της περιοχής.

Την ίδια στιγμή πρόσθετοι πόροι και περαιτέρω επενδύσεις δρομολογούνται σε νέες τεχνολογίες αλλά και σύγχρονες πρακτικές που θα ενισχύσουν την ασφάλεια, την ψηφιοποίηση και την παραγωγικότητα στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας.

Ενδεικτικά χάρη σε αυτές τις κινήσεις αναμένεται τα επίπεδα παραγωγής του μεταλλείου να εκτοξευθούν από 400ktn ανά έτος σε 650ktn ανά έτος.

ergo_olympiadas_1.jpg

Την ίδια στιγμή το μεταλλείο θα ενισχυθεί και με τη μεταφορά της πλειοψηφίας του προσωπικού των μεταλλείων των Μαύρων Πετρών, όπου υπάρχει έλλειψη αποθεμάτων μεταλλεύματος και περνά πλήρως σε Φάση Γεωλογικής Έρευνας. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη νέων βιώσιμων αποθεμάτων που θα δώσουν παράταση στη διάρκεια της ζωής του μεταλλείου.

Σύμφωνα με τον Στρατηγικό Οδηγικό Χάρτη που παρουσίασε η Ελληνικός Χρυσός τα οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα οφέλη πολλαπλασιάζονται, με κεφαλαιακές επενδύσεις που φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ μέσα σε 3 χρόνια, αποδίδοντας έσοδα 314 εκατ. ευρώ στο ελληνικό κράτος, την ώρα που η τοπική κοινωνία θωρακίζεται με έργα 15 εκατ. ευρώ που ήδη βρίσκονται σε διαβούλευση με τις αρχές στο Δήμο Αριστοτέλη.

Με τις κεφαλαιακές επενδύσεις και τις πρωτοβουλίες που προβλέπει ο Στρατηγικός Οδηγικός Χάρτης φτάνει πλέον μετά από ταλαιπωρία πολλών ετών η ώρα για το άνοιγμα του μεταλλείου στις Σκουριές.

Η επένδυση αυτή θα αποτελέσει ορόσημο για την τοπική κοινωνία, καθώς αναμένεται να διατεθούν 70 εκατομμύρια ευρώ σε Κοινωνικές Επενδύσεις, αποτελώντας δικλείδα ασφαλείας για την ευημερία της τοπικής κοινωνίας στην ΒΑ Χαλκιδική, με τον παράλληλο σχεδιασμό εμβληματικών αναπτυξιακών έργων στην περιοχή.

Μερικές φορές τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και αυτό ισχύει και στην περίπτωση των Σκουριών, όπου η επιτυχής υλοποίηση του στρατηγικού οδικού χάρτη θα σημάνει τη δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής πορείας, με 1.000 νέες θέσεις να προστίθενται μόνο μέσα στο πρώτο έτος κατασκευαστικών εργασιών.

ug_mining_2021_1.jpg

Πέραν όμως όσων σημαίνει αυτό για την τοπική κοινωνία, τα οφέλη για την ελληνική οικονομία είναι μία δυναμική ενίσχυση στην προσπάθεια που καταβάλλεται να μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης. Μέσω της καταβολής αυξημένων μεταλλευτικών τελών, φόρων και κοινωνικών εισφορών το ελληνικό δημόσιο, θα εισπράξει συνολικά 2 δισ. ευρώ, την ώρα που αυξάνονται τα έσοδα και για τους τοπικούς προμηθευτές.

Η Ελληνικός Χρυσός αποδεικνύει έτσι μέσω του Στρατηγικού Οδηγικού Χάρτη 2021-2024 πως συνεχίζει να κοιτά την ανάπτυξη της επένδυσής της στη Χαλκιδική, έχοντας πάντα ως στόχο και την αύξηση των οφελών για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρέας παρασκευασμένο σε εργαστήριο - Πώς παράγεται και τη διατροφική αξία έχει
Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο είναι πραγματικό κρέας που καλλιεργείται απευθείας από ζωικά κύτταρα
Κρέας παρασκευασμένο σε εργαστήριο - Πώς παράγεται και τη διατροφική αξία έχει
Καλαφάτης: Φιλοδοξούμε και αισιοδοξούμε για όλη τη γειτονιά των Βαλκανίων
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε το θέμα της επόμενης διοργάνωσης: «Βιώσιμος τουρισμός, προκλήσεις και ευκαιρίες στα Βαλκάνια»
Καλαφάτης: Φιλοδοξούμε και αισιοδοξούμε για όλη τη γειτονιά των Βαλκανίων