Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται σπίτια με φθηνό ενοίκιο – Οι 2 προϋποθέσεις για να τα δικαιούστε

Το σχέδιο από το Μαξίμου που θα δώσει «ανάσα» σε πολλά νοικοκυριά

Στους γονείς και τα νέα ζευγάρια επικεντρώνεται ένα από τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου. Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση ολοήμερων σχολείων μέχρι τις 6 το απόγευμα, καθώς και προσφορά κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» (24.10.2021), ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τη δημιουργία ολοήμερων σχολείων, που θα λειτουργούν μέχρι τις 6 το απόγευμα. Σε αυτά τα σχολεία, θα υπάρχουν: Ενισχυτική διδασκαλία και άλλες δραστηριότητες για τους μαθητές με σκοπό να απαλλαγούν οι γονείς από πρόσθετα έξοδα για φύλαξη και εκπαίδευση των παιδιών τους.

Παράλληλα, οι νέες μητέρες θα μπορούν πιο εύκολα να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Προσφορά κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο

Παράλληλα σύμφωνα με το «Βήμα» η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσφέρει φθηνές κατοικίες σε οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις μεγάλες αυξήσεις στα ενοίκια. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η δαπάνη για στέγαση δεν πρέπει να ξεπερνάει το 15% του μισθού.

Επειδή, όμως, το κόστος των ενοικίων αυξάνεται ραγδαία, το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει να ελευθερώσει ακίνητα του Δημοσίου και αυτά να «διοχετευθούν» με ένα μικρό ενοίκιο με βάση δύο προϋποθέσεις να πρόκειται για νέους και χαμηλόμισθους.

Αναζητούνται ήδη ακίνητα που κατέχει το Δημόσιο με την ευρεία έννοια του όρου με σκοπό να ελευθερωθούν και να διατεθούν προς ενοικίαση σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια.

Ταυτόχρονα, αναζητούνται οικοδομήσιμα οικόπεδα προκειμένου, με την σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, να ανεγερθούν σύγχρονες κατοικίες που θα διατεθούν σε νέα ζευγάρια με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής για την απόκτησή τους.

Με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε σχολεία και στέγαση η κυβέρνηση θα επιδιώξει να στηρίξει τα νέα ζευγάρια με στόχο να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να ανέβει το βιοτικό τους επίπεδο.

Φθηνά σπίτια σε χαμηλόμισθους

Σχηματοποιείται σταδιακά η πρωτοβουλία που θα αναλάβει η κυβέρνηση τις αμέσως προσέχεις εβδομάδες προκειμένου να αναπτυχθούν οικονομικά προσιτές κατοικίες για την εξασφάλιση στέγης σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα 127 κτίρια, συνολικής επιφάνειας 350.000 τ.μ. τα οποία αναμένεται να απελευθερωθούν από την μετακίνηση εννέα υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ.

Σύμφωνα με όσο ανέφερε χτες ο Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας, στο πλαίσιο του συνεδρίου Ακινήτων Prodexpo 2021, «το σχέδιο μετακίνησης εννέα υπουργείων στη περιοχή της πρώην ΠΥΡΚΑΛ μας αφήνει πολύ χώρο να σκεφτούμε πως θα αξιοποιήσουμε τα κτίρια που θα μείνουν κενά στο κέντρο της Αθήνας. Κάποια εξ αυτών θα κατεδαφιστούν προκειμένου να απελευθερωθεί δημόσιος χώρος και κάποια άλλα θα μετατραπούν σε κατοικίες».

Με βάση τα στοιχεία για 19 υπουργεία χρησιμοποιούνται 191 κτίρια, εκ των οποίων 50 είναι ιδιόκτητα. Το ετήσιο κόστος σε ενοίκια και κοινόχρηστα είναι 60 εκατ. ευρώ. Περιγράφοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος. προσέθεσε ότι στόχος είναι, ως επί το πλείστον, τα κτίρια που θα αδειάζουν στο κέντρο της Αθήνας να μετατρέπονται σε κοινωνικές κατοικίες. Αυτό θα συμβεί μέσω έργων ΣΔΙΤ, που θα προκηρυχθούν προφανώς όταν προχωρήσει και το σχέδιο μετεγκατάστασης των υπουργείων, το οποίο έχει πενταετή ορίζοντα.

Η κίνηση σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη θα έχει πολλαπλά οφέλη καθώς όχι μόνο θα εξασφαλιστεί  στέγη για ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα αλλά θα βελτιώσει και το κυκλοφοριακό. Επίσης τα ακίνητα που θα χρησιμοποιηθούν θα αναβαθμιστούν ενεργειακά.

Παράλληλα, πολλά ακίνητα του δημοσίου είναι κενά και τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν στην πρωτοβουλία αυτή. Η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να αναμένονται και από ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι έχουν εντοπίσει τις σημαντικές στεγαστικές ανάγκες, ιδίως για προσιτά ακίνητα, τόσο ως προς την τιμή πώλησης όσο και για την τιμή ενοικίασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταϊκούρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις – Οι προβλέψεις για πληθωρισμό και ανεργία (VIDEO)
Η ανάπτυξη φέτος θα είναι υψηλότερη από ό,τι υπολογίζαμε πριν από έξι μήνες, είπε ο υπουργός Οικονομικών
Σταϊκούρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις – Οι προβλέψεις για πληθωρισμό και ανεργία (VIDEO)