Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Με 80 καταστήματα φαγητού η «νέα» Αγορά Μοδιάνο (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Οι τρεις κατηγορίες καταστημάτων στην Αγορά Μοδιάνο που θα ανοίξει πύλες το 2022

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Ως ένα μοναδικό φαινόμενο χαρακτήρισε την αγορά Μοδιάνο που θα ανοίξει ανανεωμένη το 2022 ο group project director του Fais Group, κ. Τηλέμαχος Στυλιανός, καθώς είναι το πρώτο μνημείο που αποκαθίσταται και επανέρχεται λειτουργικά στην πόλη όπως είχε δημιουργηθεί αρχικά, δηλαδή ως αγορά τροφίμων, και όχι απλώς ως κτίσμα που ανακαινίστηκε και παραδόθηκε για μια άλλη χρήση.

Μιλώντας το περασμένο Σάββατο από το βήμα του Συνεδρίου της Philoxenia με θέμα «Τουρισμός Εμπειρίας: Αναζητώντας την Αυθεντικότητα», ο κ. Στυλιανός αναφέρθηκε στο όραμα για την αγορά, η τελική εικόνα της οποίας θα συνδυάζει σύγχρονα καταστήματα με λαχανικά, αλιευτικά και κρέατα από ντόπιους και διεθνείς παραγωγούς, μαζί με μια ποικιλία από ιδέες για έτοιμα γεύματα, τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να καταναλώνουν επί τόπου, στα δυο ειδικά διαμορφωμένα πατάρια. Με άλλα λόγια, στην αγορά που θα διαθέτει 80 καταστήματα, θα μπορεί να βρει κανείς και ακατέργαστα τρόφιμα τα οποία μπορεί να προμηθευθεί για το σπίτι του, αλλά και κατεργασμένα, με πρώτη ύλη από προϊόντα από την ίδια την αγορά τα οποία θα παρασκευάζονται επί τόπου και θα μπορούν να τα γευθούν όσοι την επισκέπτονται.

modiano.jpg

Στόχος του πρότζεκτ, που είναι πολύ δύσκολο, όπως είπε, αλλά μοναδικό, είναι να ικανοποιεί και να διεγείρει όλες τις αισθήσεις. «Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από ξένες αγορές», τόνισε ο κ. Στυλιανός. Ανέφερε ότι υπάρχουν δυο αγορές στην Ισπανία που χρησιμοποιούνται ως παράδειγμα για τη Μοδιάνο, η μία στη Μαδρίτη, η San Miguel και η άλλη στη Βαρκελώνη, η Boqueria. Πρόκειται όπως είπε για διαφορετικές μεταξύ τους αγορές. Η μία είναι εστιασμένη στο κατεργασμένο τρόφιμο και η άλλη στο ακατέργαστο. «Η δική μας είναι συνδυασμός και των δυο, με ισορροπία που θα δίνει μοναδική εμπειρία στον καταναλωτή και στον επισκέπτη τουρίστα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα 80 καταστήματα της νέας αγοράς Μοδιάνο που θα περιλαμβάνει όλους τους τύπους τροφίμων, κατεργασμένα και ακατέργαστα, θα είναι κατά μέσο όρο 10 τ.μ.. Σημειώνεται ότι αρχικά η στοά είχε περίπου 114 καταστήματα. Η επιφάνεια της στοάς είναι συνολικά 2.500 τ.μ. Στο ισόγειο θα λειτουργεί η αγορά τροφίμων , ενώ στα δυο πατάρια θα υπάρχουν καταστήματα εστίασης και στον υπόγειο χώρο αποθήκες για τις ανάγκες των καταστηματαρχών.

modiano-2.jpg

Όπως είπε ο κ. Στυλιανός, μέσα στην αγορά θα υπάρχουν τρεις τύποι χρήσεων: Το ακατέργαστο τρόφιμο, λιανική από διαφορετικούς προμηθευτές που θα βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη, η διπλή χρήση, δηλαδή κατεργασμένο και ακατέργαστο τρόφιμο. Για παράδειγμα κάποιος που πουλάει ψάρι ωμό, θα μπορεί επί τόπου, να το ψήνει και να το προσφέρει στον καταναλωτή σαν finger food. Και τέλος θα υπάρχουν και τα καταστήματα εστίασης με ιδιαίτερο concept, που χαρακτηρίζει την αγορά.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η αγορά Μοδιάνο θα είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις του φαγητού, αφού θα στεγάζει υψηλής ποιότητας τρόφιμα, μία πολυπολιτισμική αγορά, που θα συγκεντρώνει μοναδικές γεύσεις και προϊόντα από όλο τον κόσμο, από είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα και από τοπικά ελληνικά προϊόντα, μέχρι προϊόντα fair trade και παραδοσιακά προϊόντα από διάφορες χώρες του κόσμου.

Στόχος είναι η Αγορά Μοδιάνο να γίνει ξανά το ζωντανό ορόσημο της Θεσσαλονίκης, όπως ξεκίνησε από τον ιδρυτή της, Έλι Μοδιάνο. Όπως είπε ο κ. Στυλιανός, ως μνημείο έχουμε αποκαταστήσει πλήρως την αρχική της μορφή. Ο εκσυγχρονισμός που έγινε, είναι η προσθήκη του παταριού που ενώνει ουσιαστικά τους δυο εξώστες, δημιουργώντας μια "πλατεία", έναν χώρο που θα γίνονται εκδηλώσεις αλλά και όπου οι καταναλωτές να γεύονται τα έτοιμα γεύματα που θα ψωνίζουν από την αγορά.

Στους κλειστούς εμπορικούς χώρους πάντα παίζουμε με τις αισθήσεις. Η πρώτη αίσθηση που χρησιμοποιούμε είναι το αυτί, μετά προσαρμόζεται η όσφρηση και τέλος το μάτι. Πρέπει να διεγείρουμε και τις άλλες αισθήσεις. Είμαστε διαχειριστές και δημιουργοί αισθήσεων, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανός.

Τέλος, ο κ. Στυλιανός αναφέρθηκε και στον Όμιλο Φάις, που ξεκίνησε το 1978 φέρνοντας στην Ελλάδα τα προϊόντα της Nike και από τότε, πέρα από το λιανεμπόριο, η οικογένεια Φάις, που κατάγεται από τη Δράμα, έχει εξελιχθεί σε όμιλο που δημιουργεί εμπειρίες. Όπως ανέφερε, πρώτη εμπειρία που δημιούργησε ο όμιλος ήταν τα Factory Outlet, η δεύτερη τα Αττικά Πολυκαταστήματα στην Αθήνα. Ακόμη μια εμπειρία που προστέθηκε ήταν το One Salonica, στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης και τελευταία προσθήκη για την πόλη της Θεσσαλονίκης είναι η Αγορά Μοδιάνο, ένα έργο «δύσκολο, που αποτελεί μοναδική πρόκληση αλλά και ένα έργο μοναδικό».

Δείτε παρακάτω βίντεο με το πως έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η ανάπλαση της στοάς 

 

Δείτε εικόνες από το περίπτερο του ομίλου Fais στη Philoxenia, όπου παρουσιάστηκε το προτζεκτ της αγοράς Μοδιάνο:

modiano.jpg
modiano_4_-_antigrafi.jpg
modiano_3.jpg
modiano_2_-_antigrafi.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ