Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ανάσα» θα δώσει το επίδομα θέρμανσης - Τι πρέπει να προσέξουμε

Αυξημένο ενδιαφέρον καταναλωτών που άρχισαν ήδη να υποβάλλουν αιτήσεις

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

«Ανάσα» θα δώσει σε αρκετούς πολίτες το επίδομα θέρμανσης σε μια χρονιά που αναμένεται να έρθουν πιο φουσκωμένοι οι λογαριασμοί λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα myΘέρμανση όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις. Πλέον με την αλλαγή των κριτηρίων αναμένεται να το λάβουν περισσότεροι πολίτες και το ενδιαφέρον είναι αυξημένο από τις πρώτες κιόλας ώρες.

Συγκεκριμένα από φέτος ισχύει η διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων, καθώς διαμορφώνεται σε 14.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τον άγαμο και σε επιπλέον 3.000 ευρώ (από 2.000 ευρώ) για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, η διεύρυνση των περιουσιακών κριτηρίων (τα όρια συνολικής αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας, μέχρι τα οποία χορηγείται το επίδομα, αυξάνονται από 130.000 σε 180.000 ευρώ για κάθε άγαμο και από 250.000 σε 300.000 ευρώ για κάθε έγγαμο ενδιαφερόμενο), η βάση υπολογισμού του επιδόματος αυξάνεται από τα 220 στα 300 ευρώ, ενώ το ελάχιστο ποσό επιδόματος αυξάνεται σε 100 ευρώ από 80 ευρώ και στο μέγιστο ύψος επιδόματος, το οποίο φτάνει πλέον τα 750 ευρώ από τα 650 ευρώ πέρυσι.

«Το πιο σημαντικό είναι να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και το επίδομα θέρμανσης να επιμεριστεί ώστε να το λαμβάνουν όλοι και όχι μόνο οι φτωχοί και όσοι δεν κάνουν φορολογική δήλωση», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων κ. Θέμης Κιουρτζής.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «το επίδομα θέρμανσης σίγουρα θα βοηθήσει τους καταναλωτές που το δικαιούνται» ωστόσο τόνισε πως η ενέργεια είναι ένα προϊόν «που άδικα υπερφορολογείται».

Αναφορικά με την ζήτηση στο πετρέλαιο σημείωσε πως «είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον καιρό». «Γύρω στις 15 Οκτώβρη και για ένα δεκαήμερο είχαμε αυξημένη ζήτηση από τους καταναλωτές. Τώρα η κίνηση έχει μειωθεί. Περιμένουμε το επόμενο κύμα παραγγελιών με το που θα πέσει περισσότερο η θερμοκρασία», σημείωσε.

Αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών  –  Προσοχή στις αιτήσεις

Αρκετοί ήταν οι καταναλωτές που αποφάσισαν να κάνουν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης όπως μας εξήγησαν εργαζόμενοι σε λογιστικά γραφεία της πόλης. «Τα νέα κριτήρια σίγουρα θα φέρουν και νέες αιτήσεις αφού οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι» σημείωσε ο κ. Πέτρος Μοσχίδης, ιδιοκτήτης του λογιστικού γραφείου Taxwise.

«Αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες αιτήσεις για επίδομα φέτος με τα νέα κριτήρια», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Ορθολογισμός ΑΕ κ. Παναγιώτης Φωτιάδης. Όπως είπε «οι καταναλωτές πρέπει να συμπληρώσουν με προσοχή τα στοιχεία της αίτησης, αλλά και να γνωρίζουν ότι αν πχ έχουν και καυστήρα και τζάκι, ότι θα πάρουν επίδομα για το ένα από τα δύο μέσα θέρμανσης. Θα πρέπει να κάνουν μια αίτηση, αν και για την θέρμανση με ξύλα δικαιούνται επίδομα μόνο πολίτες που μένουν σε μικρά χωριά με συγκεκριμένο αριθμό κατοίκων. Επίσης θα πρέπει να συμπληρωθεί σωστά ο αριθμός της παροχής ρεύματος για το ακίνητο που θα γίνει η αίτηση και το IBAN να έχει δηλωθεί στο TAXIS ώστε να κατατεθούν μετά τα χρήματα. Ακόμη πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο αν υπάρχει κεντρική θέρμανση ή αυτόνομη. Για την κεντρική το ζήτημα είναι το πώς θα μοιραστούν τα χιλιοστά για την αίτηση του επιδόματος θέρμανσης».

Αξίζει να σημειωθεί πως την συμπλήρωση της σχετική αίτησης μπορούν να την κάνουν είτε οι λογιστές μετά από αίτημα των πελατών τους είτε και οι ίδιοι οι πελάτες ηλεκτρονικά.

Αναλυτικά η διαδικασία (Εκδήλωση ενδιαφέροντος)

Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία

Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη

Επιλέγω είδος καυσίμου

Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος

Επιλέγω οικισμό *

Συμπληρώνω τα τμ της κατοικίας

Συμπληρώνω  τον IBAN στο myAADE

Τα διαδικαστικά

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ υποβολή αίτησης μπορεί να γίνει μέχρι τις 15.12.2021.

Για τα καύσιμα (υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα- πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης) η καταβολή του επιδόματος  γίνεται ανάλογα με την ημερομηνία καταχώρησης των παραστατικών με καταληκτική ημερομηνία την 15η Απριλίου 2022.

Ειδικά για το φυσικό αέριο καταχωρίζονται έως την 31η Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1.10.2021 έως 31.3.2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2022.

Ως τη 10η Δεκεμβρίου θα έχουν πληρωθεί το επίδομα θέρμανσης όσοι υποβάλουν αίτηση έως το τέλος του μήνα και ήταν επίσης δικαιούχοι του κατά τη χειμερινή περίοδο 2020/2021, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε αργά χθες Δευτέρα το βράδυ.

Οι νέοι δικαιούχοι που προέκυψαν είτε από την διεύρυνση των κριτηρίων, εισοδηματικών και περιουσιακών, είτε λόγω της χορήγησης του επιδόματος σε νέες κατηγορίες πολιτών που χρησιμοποιούν άλλες μορφές θέρμανσης, όπως φυσικό αέριο, τηλεθέρμανση ή καυσόξυλα (σε περιοχές με πάνω από 2.500 κατοίκους και κάτω από 3.500 κατοίκους που πέρυσι δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των δικαιούχων), θα λάβουν την προκαταβολή έως το τέλος Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι και αυτοί θα κάνουν την αίτηση έως το τέλος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ το ποσό επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται σε τρεις δόσεις:

* Έως την 30ή Δεκεμβρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2021 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Δεκεμβρίου 2021.

* Έως την 28η Φεβρουαρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2022.

* Έως την 29η Απριλίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2022. Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2021 έως 31.03.2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2022 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2022.

Η καταβολή των ανωτέρω δόσεων πραγματοποιείται μετά την αφαίρεση της καταβληθείσας προκαταβολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22hronos
Πήγαν να βιάσουν 17χρονη σε παραλία 4 άτομα - Την έσωσε 22χρονος καρατέκα
Οι δράστες συνελήφθησαν, ύστερα από ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ - Ο 22χρονος είναι εργαζόμενος σε beach bar
Πήγαν να βιάσουν 17χρονη σε παραλία 4 άτομα - Την έσωσε 22χρονος καρατέκα