Αυτή τη φορά, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, από το Ελσίνκι, όπου βρισκόταν, έστρεψε τα βέλη του κατά του ΔΝΤ ότι "νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στις πλάτες της Ευρώπης". Σημείωσε δε ότι όταν ήταν επίτροπος, αρμόδιος για την Διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, η ΕΕ συντόνιζε τις κινήσεις της με τις ΗΠΑ, "μαζί πήγαμε και μαζί αποχωρήσαμε".
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ μέσω της έκθεσής του ομολογεί λάθη στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, ενώ ασκεί, παράλληλα, κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης, όπως μεταδίδει το Market News International (ΜΝΙ), ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εν όψει και της άφιξής του στην χώρα μας, προέβη στη δήλωση πως οι προβλέψεις για την Ελλάδα δεν βασίζονταν σε επιστημονικά κριτήρια, ταράζοντας ακόμη περισσότερα τα «νερά». Χαρακτηριστικά, φέρεται να είπε: «Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, όπως απεδείχθη, δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Εντωμεταξύ, έχει αναζωπυρωθεί παράλληλα και η συζήτηση για το ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο κ. Ρεν, ερωτηθείς εάν θα γίνει νέο «κούρεμα», δήλωσε πως δεν είναι στην ατζέντα, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας την αντίθεσή του με μία τέτοια ιδέα, διαμηνύει πως δεν υπάρχει δέσμευση τέτοιου είδους.
Ο Κρούγκμαν
Από την πλευρά του, ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, με σχόλιό του στην ιστοσελίδα του, το οποίο έχει τον τίτλο «Greek Regrets», αναφέρει ότι θεωρούσε μη ρεαλιστικό εξ’ αρχής το σχέδιο της τρόικας για την Ελλάδα, τασσόμενος υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους ήδη από την έναρξη της κρίσης, αλλά και κατά των αυστηρών μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα και οδήγησαν σε «καταστροφικές», όπως τις χαρακτηρίζει «κοινωνικές συνέπειες», μεγαλύτερες απ' αυτές που θα είχε, όπως εκτιμά, μία πιθανή έξοδος από το ευρώ (Grexit).
Τονίζει ακόμη ότι «σε μία πρώτη ανάγνωση στην έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνονται δύο βασικά λάθη: ότι το Ταμείο απέτυχε να παραδεχθεί εγκαίρως ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να αποπληρώσει πλήρως το χρέος της, και ότι υποεκτίμησε σημαντικά τις καταστροφικές επιπτώσεις της λιτότητας στην οικονομία». «Και τα δύο λάθη ήταν, αν μπορώ να τα πω έτσι, προφανή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο», υποστηρίζει ο κ. Κρούγκμαν.
Και συνεχίζει: «Ήταν ξεκάθαρο ότι το σχέδιο της τρόικας δεν ήταν ρεαλιστικό. Όλοι εμείς οι κεϋνσιανοί οικονομολόγοι προειδοποιούσαμε φωναχτά ότι οι πολλαπλασιαστές, οι οποίοι έχουν υπολογιστεί σε κανονικές περιόδους, ήταν σε μεγάλο βαθμό απροσανατολιστικοί υπό τις παρούσες συνθήκες (κρίσης)».
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό για τις παραδοχές του ΔΝΤ
Στο εσωτερικό της χώρας τώρα, επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις παραδοχές του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα και εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά, μεταξύ άλλων, για το πώς προτίθεται η Αθήνα να αξιοποιήσει αυτή την παραδοχή στην επικείμενη Σύνοδο.
Ειδικότερα, τα ερωτήματα που θέτει είναι:
• Επιμένει ότι το τρέχον πρόγραμμα είχε θετικά αποτελέσματα για την οικονομία, την κοινωνία και τη βιωσιμότητα του χρέους;
• Εκτιμά ότι η συνέχιση αυτής της πορείας θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο και θα αποτρέψει τη συνεχιζόμενη βύθιση της ελληνικής οικονομίας;
• Πώς προτίθεται να αξιοποιήσει αυτή την παραδοχή, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης; Θα διεκδικήσει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τα ποσά ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον υπολογισμό του πρωτογενούς ελλείμματος και την ρήτρα ανάπτυξης;
• Με ποιους τρόπους η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που εκτιμάται;
Στην ίδια ερώτηση ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι οι παραδοχές του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν την κριτική που από την πρώτη στιγμή διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφορικά με τα αλλεπάλληλα μνημονιακά προγράμματα.
Η παραδοχή του ΔΝΤ για λάθη στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θέτει υπό αμφισβήτηση την «αυθεντία» των επιλογών αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ. Οι επιλογές αυτές, προσθέτει, «που με την πειθώ του δανειστή έχουν καταγραφεί στα μνημόνια, ενισχύει το ελληνικό αίτημα ουσιαστικών αλλαγών και απάλειψης δυσβάστακτων όρων σε μελλοντική επικαιροποίηση και νομιμοποιεί ισχυρά την διαγραφή μέρους του χρέους στις αρχές του προσεχούς έτους».
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες η Μ. Χρυσοβελώνη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Και φυσικά το πρόγραμμα του ΔΝΤ από την αρχή της έλευσής του στην Ελλάδα ήταν και καταστροφικό και χωρίς αποτέλεσμα. Και δε χρειαζόταν κάποιος να έχει βαθιές και εξειδικευμένες γνώσεις, για να το αντιληφθεί. Αλλά, όταν ξεκίνησαν όλα αυτά 3 χρόνια πριν, όσοι διατύπωναν αντίθετη άποψη, ήταν και ανίδεοι και γραφικοί και επικίνδυνοι και δεν ήθελαν τη διάσωση της χώρας».
«Η τρόικα δηλώνει επισήμως πλέον την αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής που διέλυσε τη χώρα μας και τσάκισε τον ελληνικό λαό» σημειώνεται σε ανακοίνωσή του γραφείου Τύπου της Χρυσής Αυγής με αφορμή τη «διαμάχη Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. για το ελληνικό ζήτημα». Η συγκυβέρνηση, προσθέτει «παραμένει άβουλο πιόνι στα χέρια των τοκογλύφων δανειστών.
Η αντιπαράθεση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ είναι τσακωμός μεταξύ λύκων για το μοίρασμα της λείας από το σφαγιασμό του λαού, σχολιάζει το ΚΚΕ. «Εκφράζει αντιθέσεις μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικών κέντρων για το πώς θα επιμεριστούν τα κέρδη και οι ζημιές από την κρίση, όπως επίσης και από ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο - όπως και το προηγούμενο – θα φορτώσουν στις πλάτες του λαού», προσθέτει.