Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Eurobank: Νέο πακέτο ύψους 750 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό – Οι 5 άξονες

Πολύ μεγάλη η ζήτηση για το 2022 – Πώς έκλεισε το 2021

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Το 2021 ο τουρισμός πήγε πολύ καλά, ενώ η ζήτηση για το 2022 φαίνεται ότι είναι η μεγαλύτερη που έχει δει ο ξενοδοχειακός κλάδος τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τα όσα επισημάνθηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου της Eurobank, στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε ότι η τράπεζα ενεργοποιεί νέο πακέτο παρεμβάσεων συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, εστιασμένο στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο και στο οικοσύστημα που τον περιβάλλει.

Το 2022 φαίνεται ότι θα είναι μια «εκρηκτική» χρονιά για τον τουρισμό, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, επικεφαλής Corporate & Investment Banking  της EUROBANK. Όπως είπε, με βάση δείγμα περίπου 140 ξενοδοχείων-πελατών της τράπεζας, υπάρχουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ήδη έχουν καλύψει με προκρατήσεις το 40-50% όλης της ζήτησης του 2022 και αν συνεχίσει η ίδια ζήτηση, οι προβλέψεις είναι ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει καλυφθεί και το 70% όλης της προσφοράς δωματίων και κλινών στην χώρα «που αυτό είναι πολύ σπάνιο». Δεν υπάρχει απλά ισχυρή ζήτηση για να έρθει ο κόσμος αλλά φαίνεται ότι και οι κρατήσεις γίνονται σε πολύ σημαντικές τιμές, πρόσθεσε ο ίδιος. «Οι τιμές που κλείνουν σε αυτές τις περιόδους, είναι πιο υψηλές από αυτές που ήταν τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του 2019. Άρα τα μηνύματα είναι πάρα πολύ θετικά», όπως τόνισε, πάντα βέβαια έχοντας υπόψη ότι δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα με την πανδημία.

photo_02.jpg

Στιγμιότυπο από τη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου

Μεγάλη ζήτηση από ΗΠΑ

Στην εικόνα του κλάδου στο τρίτο τρίμηνο του 2021 και στις προοπτικές για το 2022 αναφέρθηκε ο Senior Director, Market Management Southern Europe της Expedia, ενός από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά ταξιδιωτικά πρακτορεία στον κόσμο, κ. Walter Lo Faro.

Αναφερόμενος σε έρευνα που έγινε σε 1000 άτομα από διάφορες χώρες προέκυψε ότι τα ταξίδια εξακολουθούν να αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα. Το 34% των ταξιδιωτών έχουν μεγαλύτερους προϋπολογισμούς για το ταξίδι σε σύγκριση με το 2020. Είπε ακόμη ότι επιβεβαιώνεται η τάση ότι οι Αμερικανοί λατρεύουν την Ελλάδα με covid ή χωρίς και θέλουν να ταξιδέψουν εδώ. Ζήτηση υπάρχει από Μ. Βρετανία, Γαλλία, Καναδά και Σκανδιναβικές χώρες. Οι αναζητήσεις αφορούν κατά κύριο λόγο 2 ενήλικες (63%), μεμονωμένα άτομα (11%), οικογένειες (11%).

Πώς πήγε το 2021 για τα ξενοδοχεία

Ο Ευθύμιος Λαμπαδιάρης, επικεφαλής διεύθυνσης Hotels & Leisure Finance Division της Eurobank, μιλώντας για το 2021 έκανε λόγο για μια χρονιά με προκλήσεις αλλά και πολλές θετικές εκπλήξεις. Όπως είπε, φαίνεται, με το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου, ότι τα μεγέθη του τουρισμού έχουν υπερβεί τις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις, τα έσοδα ήδη έχουν καλύψει το 55% των εσόδων του 2019, περίπου 10 δις. και το πλέον αισιόδοξο σενάριο για ανάκτηση του 65% ή γύρω στα 12 δις. Ευρώ έσοδα για τον εισερχόμενο τουρισμό «παραμένει στο τραπέζι», συνδεόμενο, ωστόσο, άμεσα με την πορεία του τελευταίου 2μήνου και κυρίως την αγορά της Αθήνας. Στα πολύ θετικά της σεζόν αυτής, σημείωσε την επέκταση της τουριστικής περιόδου, καθώς πολλά resorts έμειναν ανοιχτά μέχρι το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου ενώ αυξήθηκε σημαντικά το μέσο έσοδο ανά διανυκτέρευση, καθώς οι περισσότεροι επέλεξαν καταλύματα ανώτερης κατηγορίας. Σύμφωνα με στοιχεία σημαντικού δείγματος μεγάλων ξενοδόχων-πελατών της τράπεζας (περίπου 140 ξενοδοχεία στις κατηγορίες κυρίως 4 και 5 αστέρων με συνολική δυναμικότητα 37.000 δωμάτια), φαίνεται ότι υπήρξε «σημαντικότατη υπεραπόδοση σε σχέση με το μέσο όρο, ωστόσο «δεν μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα σε επίπεδο κλάδου γιατί το δείγμα αυτό αποτελείται από 90% resorts και 10% ξενοδοχεία πόλης, όπως διευκρίνισε ο κ. Λαμπαδιάρης. Το δείγμα πρόκειται να ανακτήσει μέχρι το τέλος του χρόνου το 75% των εσόδων του 2019, τόνισε ο κ. Λαμπαδιάρης. Ειδικότερα είπε ότι τα resorts αναμένεται να ανακτήσουν το 81% των εσόδων του 2019 γεγονός που δείχνει ότι οι διακοπές αναψυχής αποτελούν αναγκαιότητα, ενώ τα ξενοδοχεία πόλης αναμένεται να ανακτήσουν το 57%  περίπου των εσόδων του 2019, γεγονός που απέδωσε στο ότι λόγω Lockdowns πρακτικά τα ξενοδοχεία δεν δούλεψαν το α΄ πεντάμηνο του 2021 καθώς και στην πιο αργή ανάκαμψη του city break, του επαγγελματικού ταξιδιού και του συνεδριακού τουρισμού. Σε επίπεδο δείγματος, καλύτερη επίδοση είχαν οι Κυκλάδες.

Νέα δέσμη παρεμβάσεων σε πέντε 5 άξονες από τη Eurobank

Οι νέες πρωτοβουλίες της Eurobank που ανακοινώθηκαν, αθροιζόμενες με το προηγούμενο πακέτο στήριξης των 750 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε στην αρχή της πανδημικής κρίσης, τον Μάιο του 2020, διαμορφώνουν στο 1,5 δισ. ευρώ τη συνολική αξία των παρεμβάσεων της EUROBANK στην τετραετία 2020 – 2024, με στόχο τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας.

Ειδικότερα, η EUROBANK:

1. Σχεδιάζει νέες χρηματοδοτήσεις ύψους €750 εκατ., εκ των οποίων τα €500 εκατ. προορίζονται για επενδύσεις ανέγερσης νέων ξενοδοχείων και για ανακαινίσεις / επεκτάσεις δωματίων στις κατηγορίες των 5* και των 4*.

2. Παρέχει δύο νέα προγράμματα, με προνομιακούς όρους τιμολόγησης, που προάγουν τη βιώσιμη χρηματοδότηση στον ξενοδοχειακό κλάδο με κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance) .

-«Επιχειρώ Βιώσιμα στον τουρισμό» για υφιστάμενα και νέα δάνεια για γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

-«Κατασκευάζω Βιώσιμα στον τουρισμό» για νέα δάνεια με σκοπό ανακαινίσεις / επεκτάσεις υφισταμένων μονάδων ή / και ανέγερση νέων που πληρούν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις.

3. Στηρίζει τους πελάτες της για την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF), μέσω παροχής εξειδικευμένης ενημέρωσης για το πρόγραμμα και άμεση αξιολόγηση της βιωσιμότητας του επενδυτικού τους σχεδίου με σκοπό τη χρηματοδότησή τους. Η Τράπεζα αναμένει ότι, τουλάχιστον, το 50% των χρηματοδοτήσεων που αφορούν ανακαινίσεις, επεκτάσεις ή νέες κατασκευές, θα παρασχεθούν μέσω του πλαισίου του RRF.

4. Ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις διαθέτει το Business Banking Τουρισμός, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προνομίων σε τραπεζικές υπηρεσίες και υπηρεσίες, που παρέχονται από τρίτες εταιρείες (προνομιακή τιμολόγηση / έκπτωση για τους πελάτες της Τράπεζας). Το Πρόγραμμα αυτό απευθύνεται στις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο σύνολο των ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές και υλοποιείται για 12η χρονιά. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Business Banking Τουρισμός και για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου, στην αξιοποίηση των κονδυλίων Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Αναπτυξιακός Νόμος, ΕΣΠΑ, RRF), προσφέρονται οι εξής δυνατότητες:

-Αναζήτηση της κατάλληλης δράσης, υποστήριξη του φακέλου μέσω Δικτύου εξωτερικών Συμβούλων με προνομιακούς όρους για τους πελάτες της Τράπεζας, καθώς και χρηματοδοτικές λύσεις για την ολοκλήρωση της επένδυσης.

-Πρόσβαση σε επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες επιλέξιμες για τις Δράσεις, με προνομιακούς όρους, μέσω του πρώτου ηλεκτρονικού Marketplace για επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

5. Διαμορφώνει λύσεις Factoring για την άμεση στήριξη προμηθευτών ξενοδοχείων.

Για τις νέες παρεμβάσεις της EUROBANK μίλησαν εκτός από τον κ. Βασιλείου ο Σπύρος Βενετσιάνος, επικεφαλής Τομέα Structured Finance και ο Δημήτρης Οικονόμου, επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Small Business Banking.

Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον

Όπως είπε ο κ. Βασιλείου, από το νέο πρόγραμμα, τα 275 εκατ. θα διατεθούν για ανέγερση νέων  μονάδων και επέκταση υφισταμένων, 225 εκατ. για αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων, κυρίως για ανακαινίσεις και 250 εκατ. αφορούν εξαγορές και αναχρηματοδοτήσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Οι χρηματοδοτήσεις θα αυξήσουν, σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου τη δυναμικότητα κατά 2.000 δωμάτια και θα αναβαθμίσουν επιπλέον 4.000 δωμάτια κυρίως στην κατηγορία 4 και 5 αστέρων. Χρηματοδοτούμε σε όλη την Ελλάδα και μικρές επιχειρήσεις και 3αστερα και τουριστικά καταλύματα. Αυτές οι επενδύσεις στο 30% θα αφορούν τα Δωδεκάνησα, 20% την Αττική, 10% την Κρήτη, 9% τη Χαλκιδική, 8% τις Κυκλάδες, 7% στο Ιόνιο και το υπόλοιπο άλλες περιοχές, είπε ακόμη ο κ. Βασιλείου.

Σε απάντηση ερώτησης σχετικά με τις εξαγορές, τονίστηκε ότι παρά την πανδημία το επενδυτικό ενδιαφέρον για τοποθέτηση στον ελληνικό τουρισμό είναι εξαιρετικά υψηλό, τόσο από επιφανείς ξένους επενδυτές όσο και από υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να επεκταθούν. Συζητιούνται και δρομολογούνται σημαντικές συναλλαγές σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ρόδος, η Κως, η Κρήτη και η Χαλκιδική.

Στο επίπεδο των προκλήσεων για τον κλάδο του τουρισμού, ο κ. Βασιλείου συμπεριέλαβε την έλλειψη τοπικών δημόσιων υποδομών και τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο και μη εξειδικευμένο προσωπικό. Πρόκληση χαρακτήρισε και την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη στη βάση των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance).

Ο κ. Βασιλείου, έκανε έναν απολογισμό των προηγούμενων παρεμβάσεων της τράπεζας, που ανακοινώθηκαν το Μάιο του 2020. Ανέφερε ότι EUROBANK ανέστειλε δόσεις κεφαλαίου για το 2020 και για το 2021 συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ, ενώ παρατηρήθηκε πως αρκετοί πελάτες επέλεξαν, εν τέλει, να μην κάνουν χρήση των συγκεκριμένων μέτρων. Χορηγήθηκαν νέα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης ποσού €230 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκαν νέες επενδύσεις ύψους €200 εκατ. ευρώ και υλοποιήθηκαν εγκαίρως όλα τα μέτρα στήριξης της πολιτείας, μέσω και των προγραμμάτων επιδότησης τόκων, Γέφυρα κ.ά.

Σημειώνεται τέλος ότι στις πρωτοβουλίες της Τράπεζας εντάσσεται και δράση που αναπτύχθηκε ύστερα από συζήτηση με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ΣΕΤΕ και την Marketing Greece και υποστηρίζεται από την EUROBANK, με στόχο την υλοποίηση Workshop με θέμα: Human Resources στον κλάδο του Τουρισμού, με επιδίωξη την αντιμετώπιση του προβλήματος στελέχωσης των τουριστικών επιχειρήσεων με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό και τον σχεδιασμό ανάλογων δράσεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας για κλοπές – «Ανασφαλείς μέσα στα ίδια τους τα σπίτια»
«Δεν πάει άλλο, κάτι πρέπει να γίνει», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚ-Μ κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης κάνοντας λόγο για «βαθιά πολιτικό» θέμα
Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας για κλοπές – «Ανασφαλείς μέσα στα ίδια τους τα σπίτια»