Συγκεκριμένα, η ΕΤΕπ θα παρέχει εγγυήσεις σε εμπορικές Τράπεζες για πράξεις εμπορικής χρηματοδότησης. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παρέστη στην υπογραφή της συμφωνίας, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία γίνεται για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με αυτήν διατίθενται στην Ελληνική οικονομία 500.000.000 ευρώ, ως κεφάλαια αντασφάλισης, που θα ανακυκλώνονται τρεις φορές το χρόνο, καλύπτοντας τις εγγυητικές επιστολές εγγυητικών επιχειρήσεων σε ετήσια βάση 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Για συμφωνία που είναι εξαιρετικά χρήσιμη για το ελληνικό εμπόριο, για τις εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις και αποτελεί σημαντική ένεσης ρευστότητας, μίλησε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης.
Παρών στην εκδήλωση υπογραφής ήταν επίσης και ο υπουργός Οικονομικών. Από πλευράς ΕΤΕπ υπέγραψε ο πρόεδρός της, κ. Werner Hoyer, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν Έλληνες και ξένοι τραπεζίτες.
Με τη χθεσινή υπογραφή, οι διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι Citibank, HSBC και Commerzbank, με την εγγύηση της ΕΤΕπ, κάνουν δεκτές τις υπογραφές των τριών ελληνικών τραπεζών Εθνική, Eurobank και Πειραιώς για εισαγωγές και εξαγωγές, μέχρι του ποσού των 500 εκ. ευρώ και αναμένεται ότι η στήριξη αυτή να ανέλθει στο ποσό του 1,5 δισ. το χρόνο.
Ειδικότερα, μέσω του μηχανισμού ενίσχυσης της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου, η ΕΤΕπ θα παρέχει στις ξένες τράπεζες, κατάλληλες εγγυήσεις, υπέρ των ελληνικών τραπεζών, για ενέγγυες πιστώσεις και άλλα μέσα χρηματοδότησης του εμπορίου. Αυτό αναμένεται να περιορίσει την υποχρέωση καταβολής μετρητών ως εγγύησης που άλλως θα επιβαλλόταν στις περισσότερες ΜμΕ και να αυξήσει την πρόσβαση σε μέσα χρηματοδότησης των διεθνών εμπορικών συναλλαγών σε μια περίοδο κατά την οποία το εμπόριο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη.
Σαμαράς: Δε λυγίζουμε στις δυσκολίες
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η συγκεκριμένη στοχευμένη παρέμβαση δίνει άμεσα μια πιστωτική ανάσα σε πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες όλο αυτό το διάστημα αντιμετώπισαν δυσκολίες στις συναλλαγές τους στο εξωτερικό.
«Τα τελευταία τρία χρόνια είδαμε υγιέστατες Ελληνικές επιχειρήσεις να μην μπορούν να αγοράσουν πρώτες ύλες από το εξωτερικό, χωρίς μετρητά, καθώς τις εγγυητικές επιστολές, είτε δεν τις έδιναν οι Ελληνικές τράπεζες, είτε και αν τις έδιναν, δεν περνούσαν στο εξωτερικό. Το ίδιο συνέβαινε και σε μεγάλες συμβάσεις εξαγωγών Ελληνικών επιχειρήσεων. […] Έτσι, η πρωτοβουλία που σχεδιάσαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δίνει άμεσα μία πιστωτική ανάσα σε πολλές επιχειρήσεις. Ειδικά σήμερα, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο που βρισκόμαστε μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα». Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι το πρόβλημα της ρευστότητας θα αντιμετωπιστεί οριστικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Προς το τέλος της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας ότι «βδομάδα- βδομάδα, μήνα-μήνα έχουμε μικρές ή μεγαλύτερες, ενδιάμεσες νίκες στα δημοσιονομικά, στις μεταρρυθμίσεις, στις επενδύσεις, στον Τουρισμό». «Έχουμε», συνέχισε ο ίδιος, «σε αυτή τη διαδρομή, όμως, και μικρές ή μεγάλες δυσκολίες, αλλά δε λυγίζουμε, συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά μέχρι αυτή η δοκιμασία να τελειώσει. Τα χειρότερα ήδη βρίσκονται πίσω μας».
«Ασφαλής γέφυρα»
«Με αυτό τον μηχανισμό ενίσχυσης της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου, η ΕΤΕπ θα λειτουργεί ως ασφαλής γέφυρα μεταξύ κορυφαίων ελληνικών και ξένων τραπεζών, για τη στήριξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα των εισαγωγών και εξαγωγών», είπε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, κ Werner Hoyer και πρόσθεσε: «Η παρουσία μας εδώ σήμερα υπογραμμίζει τη θέλησή μας να στηρίξουμε την Ελλάδα και την εμπιστοσύνη μας προς τη χώρα».
Διπλασιασμό χρηματοδοτήσεων αναμένει ο Στουρνάρας
«Μετά από επίπονες προσπάθειες, είναι πολύ θετικό που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ξεκίνησε πάλι τη χρηματοδοτική ροή προς τη χώρα μας στο τέλος του 2012», είπε εξάλλου και ο υπουργός Οικονομίας κ. Στουρνάρας στη δική του τοποθέτηση. Υπενθύμισε ότι για 11 μήνες «δεν είχαμε πάρει ούτε ένα ευρώ, λόγω των γνωστών αναφορών περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ». Το Δεκέμβριο, όμως, η ΕΤΕπ άρχισε ξανά μια σημαντική ροή χρηματοδότησης προς τη χώρα μας, πρόσθεσε.
«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που από το Δεκέμβριο του 2012 και μέσα σε 6 μήνες, έχουμε φτάσει σε εκταμιεύσεις, που ανέρχονται στο ποσό του 1,5 δισ. ευρώ. Ο στόχος είναι ο διπλασιασμός των περσινών χρηματοδοτήσεων, που θα φέρουν και ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ακόμη καλά ο κ. Στουρνάρας. Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν είναι τυχαίο ότι για το Πρόγραμμα που υπογράφεται σήμερα, αντίστοιχο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία».
Πιθανοί τομείς συνεργασίας με την ΕΤΕπ
Στα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη συνεργασία της ΕΤΕπ αλλά και στους μελλοντικούς τομείς συνεργασίας, αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης.
Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το υπουργείο έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στην ΕΤΕπ και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν συζητήσεις με λεπτομέρειες, πώς αυτές οι προτάσεις μπορεί να γίνουν πράξη.
Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στους παρακάτω πιθανούς τομείς συνεργασίας με την ΕΤΕπ:
• Έχουμε 10 μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική και στην Περιφέρεια της Ελλάδας, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Υπολογίζουμε στην στήριξη της Τράπεζας.
• Δεύτερον, έχουμε την κατασκευή του νέου, διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης.
• Τρίτον, έχουμε την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας στα δυτικά προάστια και την κατασκευή της νέας γραμμής 4 («U«), που θα καλύπτει σημαντική έκταση στην πρωτεύουσα της χώρας.
• Τέταρτον, έχουμε το Πρόγραμμα Fiber-to-the-Home, ένα έργο ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ, για τις επικοινωνίες, που αφορά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλα 25 αστικά κέντρα της χώρας.
• Πέμπτον, έχουμε ένα ακόμα πεδίο συνεργασίας που αφορά στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, την ολοκλήρωση του βασικού σιδηροδρομικού δικτύου, με τον αναγκαίο συγχρονισμό.