Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σουπερμάρκετ: Άλμα στην τιμή σε 12 βασικά προϊόντα - Μέχρι 40% πάνω τα μακαρόνια!

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για «μυστικό δείπνο» Μητσοτάκη – Σκλαβενίτη στο Μαξίμου

Αυξήσεις ρεκόρ που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν έως και το 40%, καθιστώντας ασήκωτο το καλάθι της νοικοκυράς, αναμένεται να πραγματοποιηθούν από τον προσεχή Ιανουάριο σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εστία», ακόμα και επιχειρήσεις που είχαν συγκρατήσει τις τιμές τους θα προχωρήσουν σε αναθεωρήσεις της τιμολογιακής πολιτικής τους για να απορροφήσουν την άνοδο του κοστολογίου τους.

Οι ανατιμήσεις εκτιμάται ότι θα αφορούν σε τουλάχιστον 20-25 κατηγορίες προϊόντων και θα κλιμακωθούν αναλόγως με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ και τροφίμων. Κύρια αιτία των ανατιμήσεων δεν είναι άλλη από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, το οποίο επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων.

Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα αυξάνει επί πλέον το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, το οποίοι μετακυλίεται στις τιμές λιανικής πώλησης. Ήδη ο ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη σε μυστικό δείπνο που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό προειδοποίησε ότι έρχονται τον νέο χρόνο μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης που κυμαίνονται από 20% έως 40%. «Τα μακαρόνια; Γενάρη – Φλεβάρη θα τα δούμε 40% πάνω σε σχέση με σήμερα. Και δεν αποκλείεται να μην τα δούμε και καθόλου στα ράφια», φέρεται να υπογράμμισε ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας, όπως αναφέρει η «Εστία».

Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά την περασμένη Παρασκευή της διοίκησης του ομίλου Fourlis, στο περιθώριο της εκδήλωσης εγκαινίων του νέου CITY ΙΚΕΑ στο The Mall Athens. Όπως αναφέρθηκε, αναμένονται ανατιμήσεις με τον νέο κατάλογο της ΙΚΕΑ που πάντως έχει διατηρήσει σταθερές τιμές στην πανδημία, αλλά πλέον αντιμετωπίζει προκλήσεις από τις αυξήσεις στα μεταφορικά κόστη, στις πρώτες ύλες και ειδικά στο ξύλο, στις πρώτες ύλες και ειδικά στο ξύλο καθώς και στην ενέργεια, με τις ελλείψεις να φτάνουν στο 13-14% των κωδικών του χαρτοφυλακίου της.

Αναλυτικότερα, στην λίστα των ανατιμήσεων που θα γίνουν από τις αρχές του νέου έτους, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής προϊόντα:

 1. Αλεύρι
 2. Είδη ζαχαροπλαστικής
 3. Καφές
 4. Ρύζι αμερικής
 5. Ζαχαρώδη
 6. Μαρμελάδες
 7. Ελιές
 8. Κονσέρβες
 9. Βρεφικό γάλα
 10. Γλυκά κουταλιού
 11. Δημητριακά
 12. Φρυγανιές

Σημειώνεται ότι ήδη η αύξηση στο ενεργειακό κόστος σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες έχουν οδηγήσει σε ράλι ανατιμήσεων βασικά προϊόντα, τινάζοντας στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη άνοδο κατά 4,8% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο εφέτος από αύξηση 3,4% τον Οκτώβριο ενώ προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ το 5% τον Δεκέμβριο. Μέσα σε ένα έτος οι τιμές στα ενεργειακά προϊόντα απογειώθηκαν καθώς κατεγράφησαν ανατιμήσεις σε αγαθά που απαρτίζουν το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς όπως μεταξύ άλλων σε:

 • Αρνί – κατσίκι (21,3%)
 • Ελαιόλαδο (18,5%),
 • Άλλα βρώσιμα έλαια (16,7%)
 • Πατάτες (11,9%)
 • Νωπά ψάρια (9,8%)
 • Ψωμί (4,3%)
 • Καφές (3,9%)
 • Τυριά (3,5%)

Λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από τις τιμές και τον πληθωρισμό εκτιμάται ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι μεσοσταθμικά 15% πιο ακριβό συγκριτικά με την περσινή χρονιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει τεχνηέντως τρόπο να δημιουργήσει κοινωνική ένταση
«Το μεγάλο δίλημμα που έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία δεν είναι «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα», αλλά αν θα πληρώσει το ρεύμα ή το φροντιστήριο...
Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει τεχνηέντως τρόπο να δημιουργήσει κοινωνική ένταση