Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έντονη Κόντρα Στουρνάρα-Καμμένου στη Βουλή

Ανέβηκαν για μία ακόμη φορά χθες οι τόνοι στη Βουλή, με έντονες λεκτικές κόντρες μεταξύ του πρόεδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη και του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, με αιχμή θέματα οικονομίας. 

Οι δύο εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ελληνική Λογιστική Τυποποίηση, τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα ότι αποφεύγει να απαντήσει για το αν υπάρχει κίνδυνος κουρέματος των ελληνικών καταθέσεων. Ο κ. Στουρνάρας έδωσε την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες και δεν τίθεται θέμα κουρέματός τους.

Τα πνεύματα ωστόσο οξύνθηκαν όταν ο Πάνος Καμμένος και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέμειναν να αποσαφηνίσει ο κ. Στουρνάρας αν προχθές η ελληνική κυβέρνηση πλήρωσε στο 100% ιδιωτικό κερδοσκοπικό hedge fund. Ο κ. Στουρνάρας τους κατηγόρησε ότι κινδυνολογούν, σημείωσε ότι απάντηση θα υπάρξει όταν θα έχει όλα τα στοιχεία ενώ πρόσθεσε ότι «η ελληνική δημοκρατία πληρώνει ομόλογα σύμφωνα με το νόμο και αν δεν τα πλήρωνε, σήμερα θα ήμασταν χρεοκοπημένοι».

«Επειδή χθες ειπώθηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κινδυνολογούν όταν μιλάνε για κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων, επειδή εμείς πιστεύουμε ότι οδηγούμαστε σε τρίτο μνημόνιο, ρωτάω τον υπουργό Οικονομικών: κύριε υπουργέ αναλαμβάνετε την πολιτική, αστική, ποινική ευθύνη ότι δεν θα έρθει νέο μνημόνιο; Ναι ή όχι; Είπατε για εγγυημένες καταθέσεις. Πώς τις εγγυάστε;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Π. Καμμένος.

Συμπλήρωσε ότι «επειδή, σήμερα το πρωί, άκουσα ότι απέξω από το ΣτΕ ήταν μικροομολογιούχοι τους οποίους κουρέψατε και καταστρέψατε, πέστε ποια ομόλογα πληρώσατε σε hedge funds, για ποιο λόγο και τι ποσά; Πληρώθηκε στο 100%, χθες, ομόλογο; Αποκλείετε κύριε υπουργέ να υπάρξει τρίτο μνημόνιο, με κούρεμα καταθέσεων;».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Στουρνάρα, που αντέτεινε ότι δεν θα ρίξει νερό στο μύλο των κερδοσκόπων: «Για τα hedge funds θα δούμε όταν έρθει η ώρα. Δεν είναι σκόπιμο να πούμε κάτι τώρα. Θα απαντήσω όταν θα έχουμε στοιχεία».

Ο Π. Καμμένος επέμεινε να ζητά απάντηση και ο Γ. Στουρνάρας φώναξε «δεν απαντώ. «Δεν απαντάτε; Σε ποιον δεν απαντάτε, στην Βουλή των Ελλήνων;», τον ρώτησε σε έντονο ύφος ο κ. Καμμένος. «Μη φωνάζετε, δεν σας φοβάμαι», ήταν η απάντηση του κ. Στουρνάρα. «Δεν ξέρετε τι πληρώνετε;», είπε ο Π. Καμμένος και ο υπουργός επανέλαβε πολλές φορές: «Θα σας απαντήσω όταν έχουμε τα στοιχεία».

«Η ερώτηση που σας έγινε είναι σαφέστατη. Δεν είναι προσωπική. Αφορά το δημόσιο συμφέρον. Η Βουλή οφείλει να γνωρίζει στο ακέραιο τι συμβαίνει. Οφείλει να ξέρει αν, στο επόμενο διάστημα, πρόκειται να λήξουν ομόλογα και αν θα πληρωθούν στο ακέραιο. Αποφεύγετε να απαντήσετε και εγείρονται τεράστια ερωτήματα» σχολίασε, από την πλευρά του, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Εγώ στη Βουλή θέλω να απαντώ θεμελιωμένα. Η Ελληνική Δημοκρατία πληρώνει σύμφωνα με το νόμο. Δεν πρόκειται εμείς να χρεοκοπήσουμε το κράτος. Η Ελληνική Δημοκρατία πληρώνει τα ομόλογα που λήγουν σύμφωνα με το νόμο. Αν δεν τα πλήρωνε, θα ήμασταν χρεοκοπημένοι σήμερα», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας.

«Δεν είναι ώρα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο υπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να απαντά σε ότι θυμάστε και επί παντός επιστητού», ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μάκη Βορίδη. Παράλληλα, κατηγόρησε τόσο τους ΑΝ.ΕΛ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λένε επικίνδυνα ψέματα που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταθετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ