Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Rhodes CO-LAB: Καινοτομία στον τουρισμό σε συνεργασία με την TUI

Εγκαινιάστηκε το νέο καινοτόμο πρόγραμμα για τον Ελληνικό Τουρισμό, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την TUI

Στη Ρόδο θα τρέξει το νέο βιώσιμο μοντέλο τουρισμού. Με ατμομηχανή την «πράσινη» ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα (οικολογικό, κοινωνικό και οικονομικό), το νησί αναμένεται να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση καθώς και όχημα αντίστοιχης ανάπτυξης και για άλλους προορισμούς.

Με τον τουρισμό να αποτελεί το 97% του ΑΕΠ της χώρας και την εταιρία (ΤUI) να έχει φέρει 1,5 εκ το 2021 -ενώ αναμένει 3πλασιασμό των αφίξεων για φέτος-τη συνεργασία όλων των ιθυνόντων, συμμετοχή, παιδεία και συμπερίληψη μπορεί να επιτευχθεί οικολογική βιωσιμότητα με βραχυπρόθεσμους στόχους για την επίτευξη των διαχρονικών στόχων πράσινης ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε χθες Τετάρτη τηλεδιάσκεψη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του γερμανικού τουριστικού οργανισμού, FritzJoussen, κατά την οποία ο τελευταίος τού παρουσίασε την πρωτοβουλία που αναπτύσσει με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης. Τα επενδυτικά σχέδια θα υποβάλλονται για αξιολόγηση από τον νέο φορέα και εν συνεχεία θα χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνδυασμό με εθνικούς πόρους και βέβαια, ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό των επενδυτών. Τα έξοδα για τη λειτουργία του φορέα, που φέρει την επωνυμία The Rhodes Co-LabSustainableDestination, θα καλυφθούν μεταξύ άλλων και από ίδιους πόρους του TUI Group αλλά και του TUI CareFoundation.Την Πέμπτη η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους της Ρόδου.

«The Rhodes Co-Lab» («H Συν-Εργασία με τη Ρόδο»): Η Ελλάδα και η TUI εγκαινιάζουν τη συνεργασία του μέλλοντος για τον βιώσιμο τουρισμό

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Όμιλος TUI και το Ίδρυμα Φροντίδας TUI εγκαινιάζουν τη «Συν-Εργασία με τη Ρόδο», το «THE RHODES CO-LAB».Στόχος είναι η ανάδειξη της Ρόδου σε έναν διεθνή φάρο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των παραθεριστικών προορισμών. Το «THE RHODES CO-LAB» θα εργαστεί μαζί με την τοπική τουριστική βιομηχανία και διεθνείς εταίρους για την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων καθώς και την ανάπτυξη και εφαρμογή τους στη Ρόδο. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια δεξαμενή σκέψης στη Ρόδο για να φέρει σε επαφή διεθνείς εμπειρογνώμονες και να ενισχύσει και να αναπτύξει περαιτέρω τη βιώσιμη μεταμόρφωση του τουριστικού τομέα. Το «THE RHODES CO-LAB» στηρίζει τις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας της κυβέρνησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και εντάσσεται στη μακροπρόθεσμη Ατζέντα Βιωσιμότητας της TUI. Η έναρξη σηματοδοτήθηκε από συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητηθεί το «THE RHODES CO-LAB» και ο ρόλος του στη διεθνή και ελληνική τουριστική βιομηχανία. 

Και οι τρεις συμμέτοχοι δεσμεύονται για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, τη Συμφωνία του Παρισιού και τον στόχο της Ε.Ε. να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Οι παραθεριστικοί προορισμοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας του τουρισμού. Ως εκ τούτου, απτά πρώτα βήματα πρέπει να γίνουν αμέσως. Οι μικρές επί τόπου αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο, εάν όλοι οι συμμέτοχοι συνεργαστούν. Μαζί, οι συμμέτοχοι θέλουν, πρόκειται να και μπορούν να αντιμετωπίσουν ενεργά τη βιώσιμη μεταμόρφωση - σε συνεργασία και με πρακτικό τρόπο. Αυτό δήλωσαν κατά την επίσημη έναρξη της πρωτοβουλίας.

«Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξεκάθαρα γυρίζει σελίδα. Αφήνει πίσω μια δεκαετία κρίσεων, πόνου. Και νομίζω ότι είναι μια χώρα που πραγματικά ανυπομονεί να δεχθεί τις προκλήσεις του μέλλοντος. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι στους στόχους βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών, δεν μιλάμε μόνο για την περιβαλλοντική οικολογική βιωσιμότητα, αλλά επίσης και για την κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα. Και θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να κάνουμε αυτό το έργο να πετύχει», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Το«THE RHODES CO-LAB» επικεντρώνεται στη συνεργασία και την ανταλλαγή

Η ίδρυση του «THE RHODES CO-LABς με τη Ρόδο» σηματοδοτεί την έναρξη μιας βιώσιμης μεταμόρφωσης με σημασία πολύ πέρα από την Ελλάδα. Είναι το πρώτο έργο στον κόσμο στο οποίο ένας κορυφαίος προορισμός αυτού του μεγέθους εφαρμόζει τη δική του μεταμόρφωση σε περισσότερη βιωσιμότητα με τόσο εμπεριστατωμένο τρόπο. Η δουλειά του «THE RHODES CO-LAB»  βασίζεται στη συνεργασία και την ανταλλαγή - όχι μόνο με την τοπική τουριστική βιομηχανία, αλλά και με τη βιομηχανία στο σύνολό της.

Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου: «Η Ρόδος γίνεται φάρος για τη βιώσιμη μεταμόρφωση των τουριστικών προορισμών.»

«Υπάρχει μια θεμελιώδης αρχή που ισχύει για όλες τις πολιτικές της Περιφέρειάς μας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου: ότι το μέλλον ξεκινά σήμερα. Αντιμετωπίσαμε τεράστιες δυσκολίες κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά είμαστε περήφανοι που λέμε ότι στα νησιά της Περιφέρειάς μας βγήκαμε πιο δυνατοί, πιο σίγουροι και αποφασισμένοι να πετύχουμε και στο μέλλον. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας είναι μια σύνθετη διαδικασία και κατανοούμε ότι κανείς δεν μπορεί να το κάνει από μόνος του. Πιστεύω ότι αυτή η μεγάλη συμμαχία, με έναν ηγέτη στην παγκόσμια τουριστική αγορά, όπως ο Όμιλος TUI, υπερβαίνει τα στενά όρια της κοινής μας δέσμευσης σε αυτό το εγχείρημα. Είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης προς τη Ρόδο, προς τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά και προς την Ελλάδα. Σήμερα, αποδεικνύουμε ότι η Βιωσιμότητα δεν είναι ουτοπία. Είναι ένας ρεαλιστικός στόχος ζωής. Είναι μία πρόσκληση σε συμμετοχή και δράση. Είναι το μονοπάτι προς την Ανάπτυξη και ο δρόμος να απαντήσουμε ολοκληρωμένα και αποφασιστικά σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών, όπως στην ποιότητα ζωής, βελτίωση υποδομών, διατήρηση του μοναδικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, τον πολιτισμό, την ευημερία και την κοινωνική συνοχή. Το μέλλον ανήκει σε εκείνους που το κοιτούν κατάματα και τολμούν να το αντιμετωπίσουν. ΜαζίμετονόμιλοΤUIκαιτοTUICareFoundation προχωράμε μπροστά στο μέλλον που μας αξίζει», λέει ο Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Φριτζ Γιούσεν [Fritz Joussen], Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου TUI: «H βιώσιμη μεταμόρφωση χρειάζεται συνεταιρισμούς. Η Ελλάδα, το Αιγαίο και η TUI καλούν την τουριστική βιομηχανία να συνεργαστεί για την ανάπτυξη του βιώσιμου προορισμού του μέλλοντος.»

«Ο τουρισμός έχει πολλές θετικές επιπτώσεις – είναι μια αναγκαιότητα για καλό σκοπό. Χωρίς τουρισμό οι προορισμοί στερούνται επενδύσεων και άμεσων δαπανών από τους ταξιδιώτες. Χωρίς τουρισμό δεν υπάρχει σχεδόν καμία βάση για οικονομική ευημερία στους περισσότερους προορισμούς. Ως ο μεγαλύτερος οικονομικός τομέας στους προορισμούς, συμβάλλει επίσης στην αύξηση της κοινωνικής συμμετοχής. Το THE RHODES CO-LAB μπορεί να λειτουργήσει ως εργαστήριο για τον βιώσιμο τουρισμό του μέλλοντος και να ενισχύσει και να αναπτύξει περαιτέρω αυτές τις επιπτώσεις. Έτσι, θα δημιουργήσει πρότυπα και υποδείγματα για άλλους προορισμούς. Καλούμε όλους στην τουριστική βιομηχανία να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεισφέρουν ιδέες και καινοτομίες στο «THE RHODES CO-LAB».Σε αυτή τη δεκαετία βιώσιμης μεταμόρφωσης, το THE RHODES CO-LAB θα δείξει πώς μπορεί να λειτουργήσει μια ολιστική προσέγγιση για μεγαλύτερη βιωσιμότητα - για τους ανθρώπους που ζουν σε προορισμούς, για ταξιδιώτες, για το περιβάλλον και για την τουριστική βιομηχανία», λέει ο Φριτζ Γιούσεν [Fritz Joussen], Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου TUI.

Ως ένας κορυφαίος παγκόσμιος προορισμός, η Ρόδος προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για να δοκιμαστούν καινοτομίες για περισσότερη βιωσιμότητα στον τουρισμό και να κατανοηθεί η αλληλεπίδρασή τους. Εδώ, όλα τα συστατικά που συνθέτουν τις διακοπές βρίσκονται σε ένα μέρος. Ξενοδοχεία, αεροδρόμια, κρουαζιέρες, μεταφορές και μετακίνηση, εκδρομές: η πολυπλοκότητα των προκλήσεων είναι ορατή στη Ρόδο.

Ολιστική προσέγγιση στη βιωσιμότητα: άνθρωποι, περιβάλλον, οικονομία

Ο Όμιλος TUI, το Ίδρυμα Φροντίδας TUI και η Ρόδος έχουν εντοπίσει τους τομείς στους οποίους επιθυμούν να συνεργαστούν με εταίρους κατά την επόμενη πενταετία. Οι συμμέτοχοι στο έργο επικεντρώνονται στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ρόδου που εξοικονομεί πόρους και ταυτόχρονα προωθεί τη συμμετοχή των ντόπιων, για παράδειγμα μέσω νέων ευκαιριών απασχόλησης. Η προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος πρόκειται να καταστεί ένα ακόμη πιο αναπόσπαστο μέρος της διαχείρισης του προορισμού. Οι ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης θα ενισχύσουν τη συμμετοχή των ντόπιων. Η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ωφελεί τόσο την κοινωνία του νησιού όσο και τον τουρισμό. Το οικολογικό αποτύπωμα του τουρισμού στο νησί πρόκειται να μειωθεί σημαντικά μέσω νέων εφαρμογών  για τη διαχείριση της ενέργειας, των υδάτων ή των αποβλήτων. Επιπλέον, το«THE RHODES CO-LAB» θα προωθήσει σύγχρονες έννοιες κινητικότητας στο νησί.

Το«THE RHODES CO-LAB» διοικείται από μια ομάδα ειδικών στη βιωσιμότητα που συνεργάζονται στενά με τα αρμόδια τμήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την παγκόσμια ομάδα βιωσιμότητας του Ομίλου TUI και τους υπεύθυνους προγραμμάτων του Ιδρύματος Φροντίδας TUI για την ανταλλαγή ιδεών. Σε ένα πρώτο βήμα, θα δημιουργηθούν τοπικές συνεργασίες για τους τέσσερις τομείς εργασίας που αναφέρονται παραπάνω, προκειμένου να σταθεροποιηθούν εις βάθος τα έργα μεταμόρφωσης. Απτοί στόχοι θα συμφωνηθούν με αυτούς τους εταίρους. Μία πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους διαφόρων τουριστικών επιχειρήσεων και εκπροσώπους των κορυφαίων ελληνικών τουριστικών οργανισμών πραγματοποιήθηκε αμέσως πριν από τη δημόσια παρουσίαση του«THE RHODES CO-LAB»σήμερα στη Ρόδο.

Το παγκόσμιο μοντέλο βιωσιμότητας είναι βασισμένο σε τέσσερις πυλώνες: τους ανθρώπους της Ρόδου, την ηγεσία, βασικά ενδιαφερόμενα μέλη και κορυφαίους ειδικούς

«Ο τουρισμός έχει θετικά αποτελέσματα: καλύτερες ευκαιρίες για εκπαίδευση και εργασία, υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα και μεγαλύτερη ευημερία. Θέλουμε να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε αυτές τις πτυχές σε αυτή τη νέα συνεργασία. Ταυτόχρονα, έχει να κάνει με τη μείωση των εκπομπών και της κατανάλωσης φυσικών πόρων.Το«THE RHODES CO-LAB» είναι η πρώτη πλατφόρμα που κάνει αυτό το σύνολο διαφανές για έναν σημαντικό προορισμό και που δοκιμάζει νέες λύσεις. Ολόκληρη η τουριστική βιομηχανία θα ωφεληθεί από αυτό. Η Ρόδος μπορεί να γίνει υπόδειγμα για μία επιτυχημένη βιώσιμη μεταμόρφωση. Το Ίδρυμα Φροντίδας TUI θα ασχοληθεί ιδίως με πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και κατάρτισης. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αξιοποιήσει την προηγούμενη εμπειρία της στην Ελλάδα και σε 24 άλλες χώρες», λέει ο Τόμας Έλερμπεκ [Thomas Ellerbeck], Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Φροντίδας TUI.

Ως δομικό στοιχείο της Ατζέντας Βιωσιμότητας της TUI, το «THE RHODES CO-LAB» θα συνεργαστεί με το Ίδρυμα Φροντίδας TUI και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να επιφέρει αλλαγή προς μεγαλύτερη βιωσιμότητα. Η Ατζέντα Βιωσιμότητας της TUI αποτελεί το στρατηγικό πλαίσιο του Ομίλου TUI για τη συμβολή της εταιρείας προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Εκτός από τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ίδιου του Ομίλου, τα μέτρα της Ατζέντας ενισχύουν τις θετικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του τουρισμού επί τόπου στους παραθεριστικούς προορισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρυσοχοΐδης: Είμαστε κοντά σε όλα τα θύματα της βίας και της τρομοκρατίας
Τι είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη εκδήλωση μνήμης του ταξίαρχου Γεώργιου Βασιλάκη που έχασε τη ζωή του σε τρομοκρατική ενέργεια
Χρυσοχοΐδης: Είμαστε κοντά σε όλα τα θύματα της βίας και της τρομοκρατίας