Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ιδιοκτήτες ακινήτων: «Δώρον άδωρον» η παράταση για τις μεταβιβάσεις

Αν δεν δοθεί παράλληλα και παράταση ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού – Επιστολή ΠΟΜΙΔΑ στο ΥΠΕΝ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Με τις παλιές αντικειμενικές αξίες θα μπορεί να γίνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου η σύνταξη συμβολαίων για όσους είχαν υποβάλει δηλώσεις γονικής παροχής, δωρεάς και μεταβίβασης ακινήτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, μετά τη δίμηνη παράταση που εξήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών, με δεδομένο τον πολύ μεγάλο όγκο των συναλλαγών. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σημειώνουν ότι αυτή η διευκόλυνση θα είναι «δώρον άδωρον» εξ αιτίας της ανάγκης υποβολής, από την 1.2.2022, «ταυτότητας κτιρίου» για κάθε μεταβιβαζόμενο ακίνητο. Δεν θα αρκεί δηλαδή η απλή βεβαίωση μηχανικού και η «ταυτότητα κτιρίου» απαιτεί σειρά εγγράφων και σημαντικό χρόνο για την ολοκλήρωσή της, με κίνδυνο να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι τη μεταβίβαση μέχρι το τέλος του Μαρτίου, όπως σημειώνουν.

Η «ταυτότητα κτιρίου» απαιτεί νέα έγγραφα

«Αν δε δοθεί λύση και σε αυτό το θέμα είναι «δώρον άδωρον» η παράταση, όπως δήλωσε μιλώντας στο «TyposThes» ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Χαϊδούτης, σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσουν να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαδικασίες μεταβίβασης. Όπως εξηγεί, οι συμβαλλόμενοι, οι πωλητές εν προκειμένω, θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία της έκδοσης νέων εγγράφων για τη λεγόμενη «ταυτότητα κτιρίου», γεγονός που θα επιφέρει μια καινούργια καθυστέρηση, αφού πρόκειται για μια νέα διαδικασία που δεν είναι δοκιμασμένη και ενδεχομένως να μην είναι έτοιμη η ολοκλήρωση της μεταβιβαστικής πράξης μέχρι τις 31 Μαρτίου. Η «ταυτότητα κτιρίου» είναι μια νέα διαδικασία και λίγοι είναι αυτοί που την έχουν εκδώσει για μεταβιβάσεις ακινήτων. Οι υπόλοιποι αρκούνται στις βεβαιώσεις μηχανικού. Πρόκειται δηλαδή για ένα «παρθένο» έδαφος και ούτε οι ίδιοι οι μηχανικοί που θα εκδώσουν τα σχετικά έγγραφα δεν μπορούν να προσδιορίσουν χρονικά πότε θα ολοκληρωθεί. Κατά συνέπεια αν δεν είναι συνολική η ρύθμιση πραγματικά θα είναι μια απόφαση η οποία θα είναι ένα βήμα μπροστά και δυο βήματα πίσω, σημειώνει ο κ. Χαϊδούτης.

Όλο αυτό το διάστημα και τα συμβολαιογραφικά γραφεία βρίσκονται στα όριά τους δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλος όγκος εκκρεμών υποθέσεων, καθώς πολλοί πολίτες έσπευσαν να κάνουν χρήση του ευνοϊκού μέτρου. Πολύ μεγάλη αναμονή υπάρχει και στην παραλαβή βεβαιώσεων οφειλής ΤΑΠ από τους δήμους. «Αν δεν δινόταν η παράταση οριακά κάποιοι θα μπορούσαν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου να κάνουν τις πράξεις τους, όπως λέει ο κ. Χαϊδούτης προσθέτοντας ότι δυστυχώς ζούμε σκηνές που δεν πρέπει εν έτει 2022 να αντιμετωπίζουμε και μέσα στο πλαίσιο της επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών με τις ψηφιοποιήσεις κλπ δεν δικαιολογείται όλη αυτή η γραφειοκρατία και η λεγόμενη πιστοποιητικοκρατία. «Εξαντλούμεθα στη συλλογή πιστοποιητικών για να καταρτίσουμε ένα συμβόλαιο με αποτέλεσμα από όλη αυτήν την ιστορία να χάνει το ίδιο το δημόσιο», τονίζει.

Τι ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Ειδικότερα, την παράταση της ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού έως την 31.3.2022 ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ενόψει της δίμηνης παράτασης της δυνατότητας σύνταξης συμβολαίων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες που ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ κ. Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτηρίζοντας την τελευταία ως "Δώρον άδωρον" αν δεν συνοδευτεί και από την παράταση των βεβαιώσεων μηχανικού.

Όπως λέει η ΠΟΜΙΔΑ στην επιστολή της, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε δίμηνη παράταση της δυνατότητας σύνταξης κάθε είδους μεταβιβαστικών συμβολαίων με τις προηγούμενες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, ήτοι μέχρι 31.3.2022, υπό τον όρο της εμπρόθεσμης κατάθεσης της σχετικής φορολογικής δήλωσης.

«Η εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία διευκόλυνσης των πολιτών όμως δυστυχώς φαίνεται ότι θα μεταβληθεί σε «Δώρον άδωρον» για τους ενδιαφερόμενους πολίτες, εξ αιτίας της ανάγκης υποβολής, από την 1.2.2022, «ταυτότητας κτιρίου» για κάθε μεταβιβαζόμενο ακίνητο, μιας νέας και αδοκίμαστης διαδικασίας, που απαιτεί σειρά απροσδιόριστων εγγράφων και σημαντικό χρόνο για την ολοκλήρωσή της», επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ.

Αυτό, συνεχίζει, «συναθροίζεται με την σημαντική αργοπορία πολλών Δήμων της χώρας να εκδώσουν βεβαιώσεις μη οφειλής ΤΑΠ, με αποτέλεσμα οι συμβαλλόμενοι και οι συμβολαιογράφοι να βρεθούν σε πλήρη αδυναμία εμπρόθεσμης ολοκλήρωσης χιλιάδων συμβολαιογραφικών δικαιοπραξιών, γεγονός που είναι σε βάρος όχι μόνον των ενδιαφερομένων πολιτών, αλλά και του Δημοσίου».         

Με την ευκαιρία αυτή, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από το υπουργείο να επανεξετάσει και να επαναφέρει «τη δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων Κατηγορίας 5, τα οποία θα ήταν σε βάρος της εθνικής οικονομίας, αλλά και του περιβάλλοντος, να μεταβληθούν οριστικά σε εγκαταλελειμμένα «αντικείμενα εκτός συναλλαγής», μέσω αποκλειστικά της υποβολής «ταυτότητας κτιρίου», εντός της προθεσμίας ισχύος του νόμου περί αυθαιρέτων, με τις προβλεπόμενες σταδιακές προσαυξήσεις του Ενιαίου Ειδικού Προστίμου».

Ειδικότερα, για τους λόγους αυτού ζητείται:

-Να επιτραπεί η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31.3.2022, ώστε να καταστεί δυνατόν οι πολίτες να προβούν σε δικαιοπραξίες με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

-Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 μέσω αποκλειστικά της υποβολής ταυτότητας κτιρίου, μέσα στην προθεσμία ισχύος του νόμου, με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι επίκειται, εντός των επόμενων ημερών, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις γονικής παροχής, δωρεάς και μεταβίβασης ακινήτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, να συντάξουν τα σχετικά συμβολαιογραφικά συμβόλαια μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων έκδοσης ΤΑΠ στους δήμους

Υπενθυμίζεται ότι την προώθηση ρύθμισης, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες που έχουν εκκρεμείς υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, είχε ζητήσει την περασμένη Παρασκευή ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας με παρέμβασή του στην κυβέρνηση και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Καθώς ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών είχε σπεύσει να κάνει χρήση των ευνοϊκών μέτρων της μεταβίβασης με τις παλιές αντικειμενικές αξίες και με απλή υπεύθυνη δήλωση μηχανικού και ιδιοκτήτη, σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων έκδοσης ΤΑΠ που κατατίθενται στις αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων της χώρας, οι οποίες και καλούνται μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο να ανταποκριθούν σε έναν τεράστιο αριθμό υποθέσεων,  όπως ανέφερε ο δήμαρχος, ζητώντας παράταση των ευνοϊκών μέτρων ώστε να υπάρξει ομαλή ανταπόκριση στα αιτήματα των πολιτών.

Τι είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ, από την 1η Φεβρουαρίου 2021 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας παύει την προαιρετική – πιλοτική της λειτουργία και τίθεται εν ισχύ ως υποχρεωτική.

Σκοπός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/ Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας, αντιστοίχως, και των αδειών τους, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών τους, κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής τους.

Ειδικότερα, με τις 2 Υπουργικές Αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς:

-προβλέπεται η έναρξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου,

-καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης των κτιρίων /αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και

-ο χρόνος ενημέρωσης των στοιχείων, η μορφή καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εντύπων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ, συγκεντρώνονται σε ένα πιστοποιητικό, στο Πιστοποιητικό Πληρότητας, όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες ενός ακινήτου με αποτέλεσμα σύμφωνα με το ΥΠΕΝ:

Να αποτρέπεται η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.

Να θωρακίζεται η ιδιοκτησία των πολιτών, καθώς θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι τυχόν μεταβολές του ακινήτου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και η διαφάνεια στις δικαιοπραξίες (μεταβιβάσεις).

Να μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία καθώς ο πολίτης – ιδιοκτήτης έχοντας ψηφιακά την «ακτινογραφία» του ακινήτου του, δεν χρειάζεται να σπεύδει για οποιοδήποτε έγγραφο σε δημόσιες υπηρεσίες. Πλέον, με λίγα «κλικ» στον υπολογιστή θα μπορεί να λαμβάνει τις απαιτούμενες πληροφορίες (π.χ. τίτλους ιδιοκτησίας, οικοδομική άδεια, δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο κλπ).

Το Δημόσιο να αποκτά καταγραφή των ακινήτων του με σημαντικές πληροφορίες (για τη στατική επάρκεια, τη δομική τρωτότητα κλπ), ώστε να μπορούν να προγραμματισθούν και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις σε αυτά.

Να επιταχύνονται οι επενδύσεις, καθώς με ψηφιοποιημένες τις πληροφορίες των ακινήτων (κτιρίων ή οικοπέδων / γηπέδων), συντομεύει δραστικά ο χρόνος διερεύνησης και εξέτασής τους από υποψήφιους επενδυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το εξωτικό φρούτο που ρυθμίζει το σάκχαρο και μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσεις
Aποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους στη σωστή ρύθμιση του σακχάρου, προλαμβάνοντας την εκδήλωση διαβήτη - τουλάχιστον για τις γυναίκες
Το εξωτικό φρούτο που ρυθμίζει το σάκχαρο και μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσεις