Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχεται «απόβαση» με τρακτέρ – Ζεσταίνουν μηχανές οι αγρότες

Μπλόκο με τρακτέρ στον κόμβο Κουφαλίων, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στον Λαγκαδα - Αγώνας επιβίωσης κατά της ακρίβειας για τους αγρότες

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας είναι οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, που βλέπουν τα έξοδά τους και τις υποχρεώσεις τους να αυξάνονται, ενώ τα έσοδά τους είναι ελάχιστα.

Με τις ανατιμήσεις της ενέργειας, τις τιμές πρώτων υλών να ανεβαίνουν, το ταμείο τους στο τέλος του μήνα είναι πολλές φορές μείον…

Αντιδρώντας στην κατάσταση αυτή η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων έχει προγραμματίσει μια σειρά από κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό χθες έγιναν δύο κινητοποιήσεις στο νομό Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα το μεσημέρι αγρότες είχαν σκοπό να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην οδό Γιαννιτσών στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για προβλήματα του κλάδου τους. Ωστόσο αυτό δεν τους επετράπη και ως αντίδραση έκλεισαν με τα τρακτέρ τους το δρόμο στον κόμβο των Κουφαλίων.

Στο σημείο βρέθηκαν αστυνομικές δυνάμεις για να κάνουν την εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από άλλους δρόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγροτικοί σύλλογοι της Μακεδονίας θα συναντηθούν το Σάββατο το πρωί στα Γιαννιτσά. Εκεί θα αποφασίσουν για το πώς θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις τους ενώ δεν αποκλείεται να έρθουν και με τα τρακτέρ τους εκ νέου στη Θεσσαλονίκη και να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο διοικητήριο ή να κάνουν μπλόκα σε σημείο που θα αποφασιστεί.

Εξάλλου κινητοποίηση έγινε και το πρωί της Τρίτης στην πλατεία Λαγκαδά και από αγρότες της περιοχής.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Θεοδωρίδης από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Λαγκαδά στο «ΤyposThes»: «Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια έχουν δυσχεράνει την κατάσταση. Το ρεύμα, το πετρέλαιο είναι στα ύψη. Παράλληλα έχουν ακριβύνει οι ζωοτροφές τα λιπάσματα, τα αγροτικά μέσα και εφόδια. Την ίδια ώρα τα προϊόντα που πωλούμε δεν έχουν αυξηθεί, πέραν ίσως μόνο από το γάλα το οποίο αυξήθηκε ελαφρώς. Προσπαθούμε πλέον να επιβιώσουμε. Αποφασίσαμε να βγούμε στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούμε για τα προβλήματά μας».

Όπως σημείωσε, η συγκέντρωση στην πλατεία Λαγκαδά έγινε στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν αποφασιστεί από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Μάλιστα στις επόμενες ημέρες αναμένεται κλιμάκωση του αγώνα τους.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ζητούν:

·Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

·Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

·Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή.

· Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.

·Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.

·Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων της κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

· Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.

·Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες στους λογιστές με επιπλέον χρεώσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια.

· Δημιουργία νέων απαραίτητων ΜΕΘ, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Προσωπικό και μηχανήματα στην πρωτοβάθμια δομή Υγείας, τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.

·Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη