Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη - Κρεοπώλες: Αύξηση έως 10% στο κρέας - Για ποιο λόγο

Τους λόγους για τους οποίους αυξήθηκε η τιμή από τον περασμένο Δεκέμβριο και μετά εξηγεί το Σωματείο Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης

*Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Αύξηση τιμών από  5% - 10% στη λιανική πώληση του κρέατος παρατηρείται στα κρεοπωλεία από τον Δεκέμβριο και μετά, καθώς δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν τις δυσβάσταχτες κοστολογικές επιβαρύνσεις, όπως σημειώνουν. Το Σωματείο Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αυξήθηκε η τιμή του κρέατος, κάνοντας λόγο για ένα πολυδιάστατο θέμα και ζητώντας μέριμνα από την πολιτεία. Όπως εξηγεί μιλώντας στο «TyposThes» ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Νίκος Μπαλαμπανίδης,  ανάλογα το κρεοπωλείο η αύξηση στο κρέας μπορεί να είναι 5-10% αλλά τονίζει ότι οι αυξήσεις που έχουν υποστεί ως κλάδος ξεπερνούν το 20%.

Οι κρεοπώλες σημειώνουν ότι θεωρώντας ότι οι όποιες αυξήσεις (στις τιμές μεταφορικών, ενέργειας, αναλώσιμων, κόστους σίτισης ζώων κλπ) ήταν παροδικές, μέχρι  τέλη Νοεμβρίου δεν προχώρησαν σε αυξήσεις στην τελική τιμή του κρέατος, με αποτέλεσμα μάλιστα να ζημιώνονται. Ωστόσο οι αυξήσεις συνεχίζονται ακόμη και τώρα δυστυχώς, όπως λένε. «Έτσι το δυσβάσταχτο κόστος δεν μπόρεσε να απορροφηθεί και ήρθε η επερχόμενη αύξηση τιμών σε πρώτη φάση, που σύμφωνα με μία έρευνα αγοράς ανέρχεται από 5% - 10% στην λιανική πώληση του κρέατος», σύμφωνα με το Σωματείο.

Μεγαλύτερη αύξηση αυτήν την στιγμή παρατηρείται στα βοοειδή. «Από το καλοκαίρι μέχρι τώρα έχουν φτάσει 20-25% επάνω», για μια σειρά από  λόγους, λέει ο κ. Μπαλαμπανίδης.

Σημειώνουν ότι οι κρεοπώλες προσπαθούν να απορροφήσουν μέρος της αύξησης αυτής αλλά τονίζουν ότι το πρόβλημα ξεκινάει από πολύ πιο πίσω και τελικοί αποδέκτες είναι οι ίδιοι.

Εκτιμάται ότι δεν θα δούμε μεγάλες διαφορές στις τιμές μέχρι τον Μάρτιο τουλάχιστον, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν η κατάσταση με το ενεργειακό κόστος, που αποτελεί και το βασικό παράγοντα για τις αυξήσεις, θα αρχίσει να εξομαλύνεται από τον Απρίλιο και μετά.

Γιατί αυξήθηκε η τιμή του κρέατος

Σύμφωνα με το Σωματείο, οι αιτίες που αυξήθηκε η τιμή του κρέατος είναι πολλές και το θέμα είναι πολυδιάστατο.  Όπως αναφέρουν:

«Από τις αρχές του καλοκαιριού είδαμε πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των μεταφορικών, που επηρέασαν το κόστος των αναλωσίμων και των υλικών συσκευασιών που είχε ως αποτέλεσμα έως το τέλος του καλοκαιριού, εκτός ότι υπήρχε ανεπάρκεια να δούμε και τετραπλασιασμό σε πολλά αναλώσιμα, όπως υλικά συσκευασιών, γάντια μίας χρήσεως (που είναι απαραίτητα για την εργασία μας) που αυτόματα αύξησαν το κόστος της λειτουργίας. Επίσης στο τέλος του καλοκαιριού είδαμε μία πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή του ρεύματος που με τη ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε το κόστος του να διπλασιάζεται ακόμη και να πολλαπλασιάζεται, δίχως  ουσιαστικά να υπάρχει αύξηση στην κατανάλωση σε κιλοβατώρες από τα καταστήματα. Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με την αυξανόμενη τιμή του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και των άλλων πηγών ενέργειας άρχισαν σιγά - σιγά να αυξάνουν τις τιμές και άλλων πρώτων υλών και κατ’ επέκταση των κρεάτων από τους διακινητές και τους εμπόρους  που ήταν αναμενόμενο γιατί δεν μπορούσαν να απορροφήσουν τα κόστη που προαναφέραμε. Παράλληλα, με την ανεπάρκεια των τροφών από τα προβλήματα που επέφερε η κλιματική αλλαγή, είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση τιμών σε καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι κ.α. Αυτό επηρέασε άμεσα τους πρωτογενείς τομείς και ειδικότερα  τους κτηνοτρόφους που το κόστος σίτισης ανέβηκε κατακόρυφα. Έτσι λοιπόν, η μεγάλη ζήτηση επέφερε απότομα αύξηση σε όλες τις τροφές με αποτέλεσμα να αρχίσει να αυξάνεται το κρέας από την βάση του».

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνουν, το διάστημα που ακολούθησε έως τα τέλη του Νοεμβρίου δεν υπήρξε καμία αύξηση στα καταστήματα λιανικής πώλησης κρέατος. «Γνωρίζουμε καλά όλοι οι επαγγελματίες ότι τέτοιες καταστάσεις έχουμε ξαναπεράσει στο παρελθόν και απορροφούσαμε τις όποιες αυξήσεις γιατί ήταν παροδικές. Δυστυχώς όμως η παρούσα αύξηση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με αποτέλεσμα να δούμε στο άμεσο μέλλον μεγάλες αυξήσεις σε προμήθειες και μάλιστα επαναλαμβανόμενες σε ότι έχει να κάνει από αναλώσιμα, από πρώτες ύλες και από κρέατα. Έτσι το δυσβάσταχτο κόστος δεν μπόρεσε να απορροφηθεί και ήρθε η επερχόμενη αύξηση τιμών σε πρώτη φάση, που σύμφωνα με μία έρευνα αγοράς ανέρχεται από 5% - 10% στην λιανική πώληση του κρέατος», υπογραμμίζουν.

Τι ζητούν

«Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά οι αφανείς ήρωες είναι οι καταστηματάρχες και πιο συγκεκριμένα οι κρεοπώλες που επωμίζονται το μεγάλο κόστος που αφορά όλα τα προαναφερόμενα, χωρίς να υπάρχει έως τώρα καμία μέριμνα από την Πολιτεία για την ενίσχυση όλων αυτών των δυσβάστακτων κοστολογικών επιβαρύνσεων», τονίζει το Σωματείο Κρεοπωλών και για το λόγο αυτό, εφιστά την προσοχή στους αρμόδιους «πριν να είναι πολύ αργά». «Η κατάσταση επειδή κοντεύει να εκτροχιαστεί, θα πρέπει να βρεθεί μια λύση άμεσα γιατί το πλήγμα που θα υποστεί η αγορά ίσως να είναι μη αναστρέψιμο», τονίζουν στη σχετική τους ανακοίνωση.

Όπως λέει ο κ. Μπαλαμπανίδης στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» θα έπρεπε να υπάρξουν μέτρα στήριξης τουλάχιστον για το κόστος του ρεύματος, καθώς για το 99% των κρεοπωλείων αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας. «Είμαστε 250% πάνω σχεδόν», τονίζουν οι κρεοπώλες, για το κόστος του ρεύματος, ζητώντας επιδότηση ή κάποιο άλλο μέτρο.

Μειωμένος κατά 20% ο τζίρος πανελλαδικά

Σε ότι αφορά την κίνηση στα κρεοπωλεία το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Μπαλαμπανίδης τονίζει ότι σημειώθηκε πολύ μεγάλη ύφεση. Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος συγκριτικά με τους περσινούς αντίστοιχους μήνες ήταν πιο ήπιοι. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πέρυσι ήταν αυστηρότερο το λοκνταουν και ο κόσμος έμενε σπίτι. Ένα peak έγινε μέσα στις γιορτές, φέτος, αλλά μόνο για το δεκαήμερο ανάμεσα σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά  και μετά δυστυχώς ο Ιανουάριος «μας κατακρεούργησε», όπως λένε. Αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά πανελλαδικά, όπως λέει ο κ. Μπαλαμπανίδης, τονίζοντας ότι «υπάρχει μια πτώση σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστον 20% στον τζίρο». Ως προς τους λόγους, εκτιμάται ότι τα βασικότερα προβλήματα είναι δυο: Το ότι ο κόσμος τα Χριστούγεννα έκανε έξοδα οπότε έμεινε χωρίς πολλά χρήματα και το ότι έχει τρομάξει από όσα ακούει σχετικά με τις αυξήσεις και την ακρίβεια και κατά συνέπεια κινείται πιο συντηρητικά ακόμη και στα τρόφιμα, φοβούμενος για το τι έρχεται στο μέλλον.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ξεκινά η απολογητική διαδικασία της δεύτερης ομάδας κατηγορουμένων
Σε εγκληματική οργάνωση οπαδών αποδίδεται η δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη τον περασμένο Δεκέμβριο
Δολοφονία Λυγγερίδη: Ξεκινά η απολογητική διαδικασία της δεύτερης ομάδας κατηγορουμένων
Θεσσαλονίκη: «Τέχνη και Αναπηρία» σήμερα στο ΚΘΒΕ - Το πρόγραμμα των δράσεων
Μια Πολύχρωμη Κυριακή με δωρεάν εργαστήρια, συζητήσεις, παρουσιάσεις, εικαστικές δραστηριότητες και παιχνίδια για ενήλικες και παιδιά
Θεσσαλονίκη: «Τέχνη και Αναπηρία» σήμερα στο ΚΘΒΕ - Το πρόγραμμα των δράσεων