Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οικονομία

Ψηφίστηκε η έκθεση για θέσπιση Φόρου επί των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών

Ψηφίστηκε η έκθεση για θέσπιση Φόρου επί των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Με μεγάλη πλειοψηφία (522 υπέρ, 141 κατά και 42 αποχές) ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση της Ευρωβουλευτή και Αντιπροέδρου του ΕΚ, Άννυς Ποδηματά για τη θέσπιση Φόρου επί των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (ΦΧΣ) με τη διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας.

Με το ψήφισμα της κ. Ποδηματά, το Ευρωκοινοβούλιο εντείνει την πίεση για έναν ολοκληρωμένο φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε 11 χώρες της ΕΕ με ευρύ πεδίο εφαρμογής και ποσοστά φορολόγησης 0,1% για συναλλαγές σε μετοχές και ομόλογα και 0,01% για συναλλαγές σε παράγωγα.

Ζήτησε, ωστόσο, να εφαρμοστούν χαμηλότερα ποσοστά έως την 1η Ιανουαρίου 2017 για τις συναλλαγές σε κρατικά ομόλογα και στις συναλλαγές του κλάδου των συνταξιοδοτικών ταμείων. Το ΕΚ πρότεινε επίσης την εισαγωγή ενός νέου νομικού καθεστώτος για την αρχή της ιδιοκτησίας, προκειμένου να καταστεί πιο δαπανηρή η φοροαποφυγή.

Στο κείμενο διατηρούνται τα ποσοστά φορολόγησης που προτείνει η Κομισιόν, δηλαδή 0,1% για τις συναλλαγές σε μετοχές και ομόλογα και 0,01% για τις συναλλαγές σε παράγωγα.

Τονίζεται, ωστόσο, ότι οι συμμετέχουσες χώρες θα πρέπει να μπορούν να εφαρμόζουν ένα υψηλότερο ποσοστό στις πιο ριψοκίνδυνες «εξωχρηματιστηριακές» συναλλαγές, οι οποίες δεν ελέγχονται τόσο αυστηρά και δεν είναι τόσο διαφανείς όσο οι χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Παρ' όλα αυτά, μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2017, οι συναλλαγές σε κρατικά ομόλογα θα πρέπει να φορολογούνται με μόνο 0,05% και οι συναλλαγές των κεφαλαίων των συνταξιοδοτικών ταμείων με μόλις 0,05% όταν πρόκειται για μετοχές και ομόλογα και 0,005% όταν αφορούν παράγωγα.

Το ΕΚ υπογραμμίζει ότι, κατά την αξιολόγηση της αποδοτικότητας του φόρου, η Κομισιόν θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα ποσοστά φορολόγησης που εφαρμόζονται στις συναλλαγές των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Στο κείμενο περιλαμβάνονται διατάξεις που καθιστούν την εν δυνάμει αποφυγή του συγκεκριμένου φόρου πολύ ακριβότερη από την πληρωμή του.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συμβουλευτικό ρόλο σε ό,τι αφορά τα φορολογικά θέματα. Τώρα εναπόκειται πλέον στα 11 κράτη-μέλη που συμμετέχουν στην συμφωνία ενισχυμένης συνεργασίας να προχωρήσουν με την εφαρμογή της συμφωνίας.

Τα 11 συμμετέχοντα κράτη μέλη είναι οι Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Οικονομία

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Πραξικόπημα στο Νείλο

Συζήτηση για την ανεργία στο Βερολίνο