Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Ανάπτυξη και «ασπίδα» για το περιβάλλον από την Ελληνικός Χρυσός

Διαχρονική στήριξη στην κοινωνία και προστασία του περιβάλλοντος

Συμπληρώνοντας 18 χρόνια ανάπτυξης και λειτουργίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική, η Ελληνικός Χρυσός αποδεικνύει πως μία επένδυση μπορεί να ενισχύσει την οικονομία μίας χώρας δίνοντας έμφαση στην τοπική περιοχή και την κοινωνία που τη φιλοξενεί, εφαρμόζοντας πρακτικές και ενεργώντας με τρόπο που προστατεύει το περιβάλλον.

Από το 2004 όταν και η Ελληνικός Χρυσός ανέλαβε το έργο, έδωσε πνοή στην περιοχή με τα πλάνα της να απλώνονται στο μέλλον.

Μέχρι σήμερα η Ελληνικός Χρυσός έχει αποφέρει 394 εκατ. ευρώ έσοδα για το ελληνικό κράτος, 1 δισ. ευρώ δαπάνες από εγχώριες προμήθειες, ενώ την ίδια στιγμή 24 εκ. ευρώ έχουν δαπανηθεί από την εταιρεία για κοινωνικές επενδύσεις και έργα στο Δήμο Αριστοτέλη και τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, η εταιρεία αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής, απασχολώντας περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, με το 84% αυτών να προέρχεται από τον Δήμο Αριστοτέλη.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο των δράσεων της για την προστασία του περιβάλλοντος, η εταιρεία έχει καταφέρει ήδη να απομακρύνει 3 εκ. τόνους μεταλλευτικών καταλοίπων από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, δίνοντας μία ανάσα στο επιβαρυμένο περιβάλλον και δείχνοντας τους σκοπούς της Ελληνικός Χρυσός για μια φιλική προς τον τόπο επένδυση.

ellikosxrysos_2.jpg

Αναλυτικότερα, και εστιάζοντας στο τελευταίο διάστημα, όπως φαίνεται και μέσα από τον πρόσφατο Απολογισμό Βιωσιμότητας της εταιρείας, όπου αποτυπώνονται ενέργειες στις οποίες προχώρησε η εταιρεία, ξεχωρίζει η αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας, που υπέστη σοβαρές ζημιές στη σφοδρή κακοκαιρία του 2020, ένα έργο που ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Συγχρόνως, η Ελληνικός Χρυσός προχώρησε στην επάνδρωση των Κοινοτικών Ιατρείων σε Στρατώνι και Ολυμπιάδα, ενώ με στόχο την καλυτέρευση της καθημερινότητας των μαθητών, προχώρησε στην ανακαίνιση και αναβάθμιση 7 σχολικών εγκαταστάσεων της περιοχής, καθώς και στην εγκατάσταση συστήματος φίλτρανσης νερού σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη.

anakainisi_sholikon_ktiriakon_egkatastaseon_dimoy_aristoteli.png

Ενισχύοντας το μέλλον του τόπου, η εταιρεία προχώρησε στην υλοποίηση για 4η χρονιά του καινοτόμου προγράμματος Ρομποτικής, σε συνεργασία με την Eduact, μέσω του οποίου καλλιεργούνται στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις, που αποτελούν εφόδια για την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης και της εξέλιξή τους συνολικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε συνολικά το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διάθεσης κοινωνικών επενδύσεων στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία που αναπτύσσεται μαζί της.

Οι ενέργειες της εταιρείες συνεχίστηκαν και εντός του 2021, με 1,3 εκατ. ευρώ να αποδίδονται σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις για τις τοπικές κοινότητες του δήμου Αριστοτέλη.

Ενδεικτικά, χάρη στις ενέργειες της Ελληνικός Χρυσός για το περιβάλλον, πρασίνισε ξανά μία περιβαλλοντικά επιβαρυμένη έκταση 30 στρεμμάτων στη Χαλκιδική. Πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός ακόμα τμήματος του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από τη μακροχρόνια προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη υλοποίησης του έργου έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, παρέδωσε στο Δήμο Αριστοτέλη ένα απορριμματοφόρο όχημα, καλύπτοντας μέρος των εξόδων για υλικοτεχνικό εξοπλισμό των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου, ενώ με τη δωρεά κατάλληλου οχήματος φρόντισε για την ασφαλή περισυλλογή των αδέσποτων ζώων.

Η προστασία των δασών με τις πληγές που έχουν αφήσει οι πυρκαγιές στη χώρα να είναι μία θλιβερή πραγματικότητα, αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνικός Χρυσός. Προς αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία προχώρησε για ακόμη μια χρονιά σε συνεργασία με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης για την εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ στάθηκε δίπλα και στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, καλύπτοντας το κόστος αντικατάστασης των φθαρμένων ελαστικών των πυροσβεστικών οχημάτων που επιχείρησαν στις δασικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Κοινός παρονομαστής για όλα τα παραπάνω αποτελεί το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS), που εφαρμόζεται σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητας της εταιρείας με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της υπευθυνότητας απέναντι στην τοπική κοινωνία και το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα σύνολο προτύπων που καθοδηγεί τη συνολική λειτουργία της εταιρείας προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι δράσεις της εταιρείας φυσικά δεν σταματούν εδώ. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η εταιρεία σχεδιάζει επιπλέον επενδύσεις 1,9 δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 3.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με τις 1.000 από αυτές να δημιουργούνται κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές.

ellikosxrysos_1.jpg

Παράλληλα, οι νέες επενδύσεις, αναμένεται να αποφέρουν έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και σημαντικά έσοδα για την τοπική κοινωνία από την αύξηση των μεταλλευτικών τελών σε σχέση με τα ισχύοντα. Επιπρόσθετα, η εκτιμώμενη αξία για την προμήθεια αγορών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 3,5 δισ. ευρώ, συνεισφέροντας επίσης στην ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου και των ανθρώπων του.

Η Ελληνικός Χρυσός στέκεται διαχρονικά στο πλευρό της κοινωνίας και προς αυτή την κατεύθυνση κατά την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης αναμένεται να διατεθούν 70 εκατ. ευρώ σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, αναμένεται σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου στις Σκουριές με τη χρήση της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και άλλων βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης, με τον στόχο της εταιρείας να είναι, διαχρονικά, η άσκηση μιας υπεύθυνης και πολλαπλά ωφέλιμης μεταλλευτικής δραστηριότητας για τον τόπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, ένα από τα πιο ολοκληρωμένα online και δημόσια προσβάσιμα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο, κ.α, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε προσβάσιμη από όλους ειδική πλατφόρμα, γεγονός που καταδεικνύει το αυξημένο αίσθημα λογοδοσίας της εταιρείας έναντι της τοπικής κοινωνίας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου γύρω από τη δραστηριότητά της.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δράσεις υπεύθυνης μεταλλευτικής της Ελληνικός Χρυσός θα βρείτε διαθέσιμες στην Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019-20.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ