Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σοβαρή καταγγελία: Αλυσίδα σούπερ – μάρκετ απέλυσε έγκυο εργαζόμενή της

Η καταγγελία από τον Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων για αλυσίδα σουπερμάρκετ

Αλυσίδα σούπερ μάρκετ απέλυσε έγκυο εργαζόμενή της, σύμφωνα με καταγγελία που δημοσιεύει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η εν λόγω εταιρεία σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων φέρεται να έχει απολύσει καταχρηστικά έγκυο εργαζομένη της, που ήταν σε καθεστώς προστασίας της μητρότητας μετά τον τοκετό του πρώτου (νεκρού) βρέφους της και ούσα έγκυος στο δεύτερο κυοφορούμενο.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Η εν λόγω εταιρεία φέρεται να έχει απολύσει καταχρηστικά έγκυο εργαζομένη της, που ήταν σε καθεστώς προστασίας της μητρότητας μετά τον τοκετό του πρώτου (νεκρού) βρέφους της και ούσα έγκυος στο δεύτερο κυοφορούμενο.

Η εταιρεία διέδωσε στην τοπική κοινωνία ότι η επίκληση της εγκυμοσύνης της εργαζομένης ήταν ψευδής, με σκοπό την προστασία της από την εργατική νομοθεσία! Η υπάλληλος εξαναγκάστηκε στην υπογραφή εντύπου παραίτησης από κάθε δικαίωμα δικαστικής προσβολής και προβολής του θέματός της. Το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια του Συνηγόρου του Πολίτη και του ΣΕΠΕ Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης».

Και συμπληρώνει πως η εταιρεία «ακολουθεί την πάγια, άγραφη τακτική της μη χορήγησης συστατικής επιστολής στους απολυμένους εργαζόμενούς τους, παρά μόνον αν παραιτηθούν από το δικαίωμα δικαστικής προσβολής της ακυρότητας απόλυσής τους ή αν παρέλθει άπρακτη η δικαστική προθεσμία προσβολή του άκυρου της απόλυσής τους». «Χορηγεί λοιπόν», αναφέρει, «συστατική επιστολή μόνο σε όσους εργαζομένους δεν κινδυνεύει δικαστικά, διαφορετικά απειλεί ευθέως το επαγγελματικό τους μέλλον με τη μη χορήγηση ή ακόμη χειρότερα με τη χορήγηση αρνητικών συστάσεων σε περίπτωση που ασκήσουν δικαστικά τα δικαιώματα που τους χορηγεί η εργατική νομοθεσία».

Τέλος αναφέρει: «Και σαν να μην έφταναν αυτά, η εν λόγω πολυεθνική αντί να συμμορφωθεί προς τις διατάξεις του νόμου περί βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, μετά από σωρεία καταγγελιών σε βάρος της, αποφάσισε να προχωρήσει μονομερώς στη δημιουργία πολιτικής για τη βία και παρενόχληση στο χώρο εργασίας, μονομερώς χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες όπως ο ορίζει ο νόμος. Όταν αυτή η παράνομη τακτική καταγγέλθηκε στα ΣΕΠΕ της χώρας και την Αρχή Διαφάνειας, η εταιρεία ενημέρωσε με εσωτερική διαρροή τους υπεύθυνους καταστημάτων της για τους ”αιφνίδιους” κατά τ’ άλλα ελέγχους που ανέμεναν από τις κρατικές αρχές και τον τρόπο αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ελέγχων αυτών.

H εταιρεία ελέγχεται μετά από καταγγελίες, από ανεξάρτητες αρχές της χώρας, περί αναλογίας κατοχής στελεχιακών θέσεων γυναικών-ανδρών και την αναλογία απολύσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών υψηλόβαθμων υπαλλήλων αλλά και τη συμμόρφωση της στο νόμο αναγκαστικών προσλήψεων για ανάπηρους εργαζομένους».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Ουκρανία: Ανοίγουν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» από το Κίεβο και άλλες 4 πόλεις

Απίστευτη γκάφα της Βρετανίδας ΥΠΕΞ - Μπέρδεψε το Νίκο Δένδια με το... Νίκο Βέρτη

Λευκό τοπίο στο Κιλκίς – Μαγευτικές εικόνες από ψηλά (ΦΩΤΟ + VIDEO)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσίπρας: Σχέδιο 4 αξόνων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης
«Η Ελλάδα, είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου το 40% του πληθυσμού, 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά σε σύνολο 4,1 εκατομμυρίων, βρίσκεται σήμερα σε δεινή...
Τσίπρας: Σχέδιο 4 αξόνων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης
Μνήμες από το Δημοψήφισμα του 2015, επτά χρόνια μετά
Μερικές φορές ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει διαστέλλεται ασύστολα, τεντώνεται και ξεχειλώνει, μετατρέποντας τα σύμβαντα σε μακρινό παραμύθι που μας...
Μνήμες από το Δημοψήφισμα του 2015, επτά χρόνια μετά