Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επιδότηση για φθηνότερη βενζίνη: Πώς θα πάρετε την προπληρωμένη κάρτα

Αναλυτικά η διαδικασία για την έκδοση της κάρτας

Με προπληρωμένη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, στα πρότυπα του freedom pass, θα δοθεί η επιδότηση των καυσίμων στους δικαιούχους, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. 

H επιδότηση σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης, η οποία θα ανέρχεται σε 0,22 ευρώ το λίτρο και θα καλύπτει 180 λίτρα για την κίνηση των οχημάτων σε διάστημα τριών μηνών, θα γίνεται με χρέωση του ποσού της επιδότησης σε μια «άυλη» χρεωστική κάρτα, την οποία οι δικαιούχοι θα έχουν στο «ψηφιακό πορτοφόλι» στο κινητό τους τηλέφωνο, όπως έγινε και με το freedom pass στους νέους 18-24 ετών που είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Δικαιούχοι θα είναι φυσικά πρόσωπα, συμπεριαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ιδιαίτερα απλή και χωρίς γραφειοκρατικά βάρη, καθώς οι δικαιούχοι δε θα έχουν την υποχρέωση να προσκομίσουν αποδείξεις ή άλλα δικαιολογητικά. 

Αναλυτικά, οι πολίτες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα βρίσκεται στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, gov.gr, χρησιμοποιώντας μόνο τους κωδικούς τους στο Taxisnet και θα δηλώνει το όχημα για το οποίο αιτείται την επιδότηση. Σημειώνεται ότι για το εν λόγω όχημα ο αιτών θα πρέπει να έχει κάοιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing). 

Επιπλέον, κάθε όχημα θα πρέπει να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, ενώ ο δικαιούχος μπορεί να δηλώνει ένα μόνο όχημα, με την πρϋπόθεση βέβαια το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Στη συνέχεια, θα καταχωρούν και θα επιβεβαιώνουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, τη διεύθυνση e-mail τους και το IBAN,  και αφού γίνει η διασταύρωση των στοιχείων τους, θα λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Η άυλη προπληρωμένη κάρτα μπορεί να αξιοποιηθεί για αγορές εντός Ελλάδας σε πρατήρια καυσίμων με το σήμα της MasterCard, ενώ η χρήση της πιθανότατα θα αφορά σε μία ή περισσότερες πληρωμές, για μέρος ή για το σύνολο του ποσού για τα καύσιμα που οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθευτούν.

Δεδομένου ότι το μέτρο της επιδότησης καυσίμων θα ισχύσει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, για τρεις μήνες (Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο) το ποσό που θα πιστωθεί στην ψηφιακή κάρτα θα πρέπει να έχει «δαπανηθεί» μέχρι τέλος του Ιουνίου, εκτός αν υπάρξει διαφορετική πρόβλεψη, ενώ η εν λόγω κάρτα δε θα υποστηρίζει την ανάληψη μετρητών. 

Σημειώνεται ότι οι πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης smartphone, θα λάβουν το ποσό της επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους. 

Επιδότηση  

Η επιδότηση για αυτοκίνητο αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Παράλληλα, επιδοτείται και η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. 

Παραδείγματα:

  • Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.
  • Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.
  • Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ.
  • Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Έκτακτο επίδομα Πάσχα - Ποιοι και πότε θα πάρουν 200 ευρώ

«Σέξι προορισμός για ηθοποιούς η Ελλάδα» - Έρχονται νέες παραγωγές στη Θεσσαλονίκη

Καραμανλής για Μετρό Θεσσαλονίκης: Δε θα κάνουμε τα καραγκιοζιλίκια του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κακοκαιρία Elias: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι καταστροφές που έχει φέρει (ΦΩΤΟ)
Από το ρεύμα προς Πάτρα η κυκλοφορία στην Ολυμπία Οδό και προς τις δύο κατευθύνσεις, στο ύψος του Αιγίου
Κακοκαιρία Elias: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι καταστροφές που έχει φέρει (ΦΩΤΟ)