Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχονται αυξήσεις έως 20% στο ψωμί - Πόσο θα κοστίζει

fournos-psomi

Το αυξημένο ενεργειακό κόστος και οι ανατιμήσεις στα μαλακά άλευρα επηρεάζουν την αγορά του άρτου

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Το ενδεχόμενο να δούμε αυξήσεις της τάξεως του 10-20% στην τιμή του ψωμιού είναι ορατό μετά το αυξημένο ενεργειακό κόστος αλλά και τις αυξήσεις στα μαλακά άλευρα που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Αυτή την στιγμή σύμφωνα με την πρόεδρο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης κυρία Έλσα Κουκουμέρια «μια φραντζόλα κοστίζει από 80-85 λεπτά μέχρι 1 ευρώ. Η τιμή επειδή η αγορά είναι ελεύθερη διαμορφώνεται ανάλογα με την επιχείρηση, αν πχ είναι οικογενειακή, έχει περισσότερο προσωπικό ή είναι ένα μικρό αρτοποιείο. Όμως αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μαλακά άλευρα και μικρή προσφορά είναι λογικό να δούμε αυξήσεις κατά 10-20% στην τιμή του ψωμιού τις επόμενες ημέρες. Εκτιμούμε πως με τις τελευταίες ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας αλλά και τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών και ειδικά στα μαλακά άλευρα το κόστος της φραντζόλας θα πάει στα 90-95 λεπτά έως 1.10-1.20 ευρώ. Φυσικά είναι στην κρίση του πελάτη πού θα πάει για να αγοράσει ψωμί».

Η ίδια ανέφερε στο «ΤyposThes» πως «αυτή την στιγμή υπάρχει επάρκεια στα αρτοποιεία που τροφοδοτούνται κανονικά». Ωστόσο τόνισε πως οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής ήρθαν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Έχουμε αυξήσεις της τάξης του 40% στα άλευρα, 30-40% σε βούτυρο, ζάχαρη, 120% στην ενέργεια και 140% στο αέριο, ενώ για την βενζίνη γνωρίζουμε όλοι πόσο υψηλά έχει ανεβεί…. Τις τελευταίες μέρες άρχισαν να γίνονται ορατές και οι επιπτώσεις του πολέμου στις τιμές των μαλακών άλευρων. Η Ελλάδα διαθέτει δικά της μαλακά άλευρα μόλις για το 10% των αναγκών της, ενώ έχει περισσότερες ποσότητες σε σκληρά άλευρα. Στρέφεται σε ποσοστό  30% την περιοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τις ανάγκες της σε μαλακά άλευρα. Τώρα με τα νέα δεδομένα και τον πόλεμο που μαίνεται, αναγκαστικά υπάρχει στροφή σε άλλες αγορές όπως πχ Καναδάς, όμως εκεί πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το θέμα των μεταφορικών, ενώ πχ γειτονικές αγορές όπως η Βουλγαρία έχουν βάλει πλαφόν εξαγωγών κρατώντας ποσότητες για τις δικές τους ανάγκες. Σκεφτείτε πως μόνο την προηγούμενη εβδομάδα το 25κιλο αλεύρι είχε 12-15 ευρώ και τώρα κοστίζει 22-24 ευρώ. Το ηλιέλαιο το 10λιτρο από τα 17 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα πήγε στα 30 ευρώ. Όλα αυτά, μαζί με το αυξημένο κόστος της ενέργειας επιβαρύνουν το κόστος του ψωμιού. Ένα αρτοποιείο εκεί που πλήρωνε €1000 για ρεύμα πλέον δίνει €3000. Με την επιδότηση που δόθηκε για το ρεύμα για τις επιχειρήσεις μας πήραμε μια ανάσα όμως το λειτουργικό κόστος παραμένει υψηλό».

Η κυρία Κουκουμέρια εκτίμησε πως «θα υπάρξει πρόβλημα αν ανεβεί κι άλλο η τιμή του σιταριού κατά το επόμενο 15νθήμερο ή μήνα. Γνωρίζουμε πως στα περισσότερα νοικοκυριά το μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλούν οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ. Όπως γνωρίζουμε και ότι υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πελάτη και στον αρτοποιό και ότι οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει να είναι καθορισμένη η τιμή του ψωμιού και να μην είναι σαν πχ τα οπoροκηπευτικά που η τιμή τους επηρεάζεται από παράγοντες όπως πχ την κακοκαιρία».  «Ελπίζουμε να μην διαρραγεί αυτή η σχέση εμπιστοσύνης που έχουν με τα καταστήματά μας και οι τιμές στα μαλακά άλευρα να σταματήσουν την ανοδική τους πορεία», πρόσθεσε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μητσοτάκης: Έκτακτη φορολόγηση στο 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας

Νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά» για τον ΟΑΕΔ - Οι 3 άξονες της παρέμβασης

Χαμός στον «αέρα» για το διδακτορικό Πατούλη: «Είστε άσχετος» (VIDEO)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Και ηλιακό σκάφος θα παρουσιαστεί στο φετινό «Voltάρω 6»
Το «Voltάρω 6» υπόσχεται να εντυπωσιάσει  τους επισκέπτες  με την παρουσίαση των πλέον εξελιγμένων ηλεκτροκίνητων μέσων μεταφοράς και καινοτόμων...
Θεσσαλονίκη: Και ηλιακό σκάφος θα παρουσιαστεί στο φετινό «Voltάρω 6»