Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Απλήρωτα ήδη τα ενοίκια για 2 και 3 μήνες – Φόβοι για «φέσια»

Γονατίζει η ενεργειακή κρίση τα νοικοκυριά που καθυστερούν να πληρώσουν το νοίκι

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Δυσβάσταχτοι είναι οι λογαριασμοί για τα ελληνικά νοικοκυριά με τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα, αλλά και τις ανατιμήσεις σε ενέργεια. Αρκετοί βάζουν σε δεύτερη μοίρα το νοίκι και καθυστερούν την πληρωμή του, δίνοντας προτεραιότητα στους λογαριασμούς σε ρεύμα και αέριο.

Με αυτή την εικόνα τα φέσια στα μισθώματα φαίνεται πως θα αυξηθούν στο επόμενο διάστημα. «Ήδη πολλοί ενοικιαστές καθυστέρησαν το νοίκι για 2-3 μήνες. Προτιμούν να πληρώσουν το ρεύμα και το αέριο και αργούν να πληρώσουν το μίσθωμα. Και στα καταστήματα η κατάσταση είναι πιο δύσκολη γιατί και τα ενοίκια και οι λογαριασμοί για την ενέργεια είναι σαφώς μεγαλύτεροι. Ειδικά δε στα καταστήματα εστίασης τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και περιφερειακά η κατάσταση είναι τραγική. Γιατί πέρα από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια αρκετά από αυτά είδαν και την πελατεία τους να έχει μειωθεί αισθητά. Από την άλλη αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων προτιμούν να κρατούν ξενοίκιαστα τα σπίτια ή τα καταστήματά τους γιατί έχουν αγανακτήσει από τους κακοπληρωτές. Πιστεύω πως όποιος ιδιοκτήτης λαμβάνει το νοίκι του στην ώρα του και ακέραιο, πως είναι τυχερός», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο Ιδρυτής της Georgakos & Parthenon Real Estate και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης, Κώστας Γεωργάκος.

Παράλληλα τόνισε πως «πως αρκετά μισθωτήρια μετά το 2ο, 3ο έτος αυξάνονται στην ετήσια ανανέωσή τους. Τώρα όμως υπάρχει πέρα από την αύξηση του πληθωρισμού και μια άλλη αύξηση, ένα παράπλευρο ενοίκιο θα λέγαμε, και είναι αυτό της ενέργειας. Πολλά καταστήματα αναγκάζονται να αλλάξουν έδρα ή και να κλείσουν εντελώς. Υπάρχει γενικά μια αναστάτωση, μια κινητικότητα. Βλέπουμε άδεια μαγαζιά ακόμη και σε πολύ κεντρικούς δρόμους όπως η Τσιμισκή όμως όχι για μεγάλο διάστημα. Γενικά οι ιδιοκτήτες πρέπει να αντιληφθούν πως δεν έχουν την κότα με τα χρυσά αβγά και ότι απλώς έχουν ένα ακίνητο, και θα πρέπει να προσαρμοστούν, τουλάχιστον προσωρινά στα όσα συμβαίνουν και να μειώσουν τις τιμές για 4-5 μήνες μέχρι να επιστρέψει μια σχετική ηρεμία. Είχαμε την οικονομική κρίση, μετά την πανδημία και τώρα ήρθε ο πόλεμος. Υπάρχει γενική αναστάτωση. Και με τα όσα συμβαίνουν πρέπει να αντιληφθούν πως αν δίνουν τιμές της τάξης του 10-15τμ/μέτρο στην χώρα μας δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν ενοίκια. Κι αυτό όχι γιατί δεν έχει αξία το ακίνητό τους, αλλά γιατί δεν έχει οικονομική ευμάρεια ο πληθυσμός».

Τεράστιες καθυστερήσεις στο χαρτοφυλάκιο

Στο κομμάτι της αγοράς ακινήτων ο κ. Γεωργάκος ανέφερε πως τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα για τις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι παραπλανητικά γιατί υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στο χαρτοφυλάκιο. «Μας έχει κατατροπώσει η ψηφιακή διαδικασία που υπάρχει καθώς βλέπουμε καθυστερήσεις μέχρι και 5-6 μήνες. Αυτό το μεσοδιάστημα όμως πχ ξέσπασε ένας πόλεμος και αρκετοί πάγωσαν τις διαδικασίες για μεταβίβαση ακινήτου» , σημείωσε ο κ. Γεωργάκος.

Σχετικά με την διαθεσιμότητα σπιτιών προς ενοικίαση σχολίασε πως τα τελευταία 12-14 χρόνια έχει σταματήσει η μεγάλη ανοικοδόμηση. Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά ακίνητα που από το χαρτοφυλάκιο πέρασαν στα χέρια τραπεζών και στη συνέχεια σε funds, όμως δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. «Όταν θα μπουν στην αγορά θα έχουμε σίγουρα μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, πάντως τώρα υπάρχουν λίγα σπίτια», εξήγησε.

"Πάγωμα" των τιμών των ενοικίων ζήτησε από Γεωργιάδη ο ΕΣΘ

Εν τω μεταξύ πριν λίγες μέρες, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με επιστολή του στον αρμόδιο Υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, "έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου" αναφορικά με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην αγορά ζητώντας το "πάγωμα" των τιμών των ενοικίων.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ζήτησε τη λήψη υπουργικής απόφασης για πάγωμα των ενοικίων τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μέχρι τη βελτίωση της κατάστασης, προς αποφυγή φαινομένων «ανθρωποφαγίας».

Παρόλο που δυστυχώς δεν φάνηκε να υπάρχει τέτοια πρόθεση από το Υπουργείο, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συνιστά στους ιδιοκτήτες καταστημάτων και οικιών να μην εκμεταλλευτούν την παρούσα δύσκολη συγκυρία που έχει φέρει σε δεινή οικονομική κατάσταση τους Έλληνες επιχειρηματίες και πολίτες και να μην προβούν σε αυξήσεις ενοικίων.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ζούμε όλοι στην ίδια κοινωνία των αυξήσεων και τώρα είναι ανάγκη, όσο ποτέ, να υπάρξει σύνεση και αντίληψη ότι η κρίση της ενέργειας αλλά και της εκτόξευσης των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ, στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κ.λ.π. θα επηρεάσει την κοινωνία και τις ζωές των πολιτών της χώρας μας, σε σύνολο.

Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο καλύτερος ενοικιαστής είναι αυτός που πληρώνει.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Αρνείται τα πάντα η Ρούλα: «Έχασα 3 παιδιά και βρίσκομαι πριν τη φυλακή»

Απεργία από εργαζόμενους σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ - Πότε «κατεβάζουν ρολά»

Τα 9 νέα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις της Άγκυρας για «τουρκική» μειονότητα και Κυπριακό
«Στηρίζουμε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο» - «Τα μέλη της μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας»
Απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις της Άγκυρας για «τουρκική» μειονότητα και Κυπριακό
Θεσσαλονίκη: Από 435 ευρώ/μήνα τα φοιτητικά σπίτια στο κέντρο – Τιμές ανά περιοχή
Σημαντική αύξηση στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών καταγράφεται στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας
Θεσσαλονίκη: Από 435 ευρώ/μήνα τα φοιτητικά σπίτια στο κέντρο – Τιμές ανά περιοχή