Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Sold out» η Ευρώπη για το Πάσχα – Τάση για ταξίδια σε Κούβα, Περού

Ποιους προορισμούς επιλέγουν οι βορειοελλαδίτες

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Sold out είναι πολλές εκδρομές από Β. Ελλάδα για ευρωπαϊκούς προορισμούς αυτό το Πάσχα, ενώ τα ταξίδια για Ελλάδα δεν έχουν «γεμίσει» ακόμη. Αυτό που διαφαίνεται πάντως, είναι ότι οι Έλληνες θέλουν να ταξιδέψουν και πραγματοποιούν διερευνητικές επισκέψεις σε τουριστικά γραφεία.

«Αυτό το Πάσχα έγινε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί βγήκαν πρώτοι. Αυτήν την στιγμή έχουν γεμίσει σχεδόν τα περισσότερα τουριστικά γραφεία τα ταξίδια στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα ακόμη δεν έχει γεμίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «TyposThes» ο Γενικός Γραμματέας και εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, κ. Χρήστος Παπαδόπουλος.

Δημοφιλέστερος προορισμός το Παρίσι

Δημοφιλέστερος προορισμός αναδεικνύεται το Παρίσι, δεύτερη έρχεται η Ελβετία – Αλσατία και τρίτη η Ιταλία. Συγκεκριμένα φεύγουν πάρα πολλά γκρουπ σε Βόρεια Ιταλία, στη Ρώμη αλλά και στη Νότια Ιταλία, προς την ακτή Αμάλφι. Τέταρτος δημοφιλέστερος προορισμός είναι οι Δαλματικές Ακτές, ενώ το τοπ5 συμπληρώνουν τα ταξίδια σε περιοχές από το Άμστερνταμ μέχρι το Βέλγιο, τις λεγόμενες Benelux. Πρόκειται για εκδρομές με διάρκεια από 5 έως 7 ημέρες, ανάλογα τον προορισμό. Σε ότι αφορά τις τιμές των πακέτων, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι παρά το ενεργειακό πρόβλημα που έχει ανακύψει, φέτος οι τουριστικοί πράκτορες προσπάθησαν και κράτησαν τις τιμές ίδιες με παλαιότερα. «Έχουμε ίδιες τιμές με πριν τον κορωνοϊό. Είναι χαμηλές οι τιμές», σημειώνει ο τουριστικός πράκτορας.

Ενδιαφέρον εξάλλου υπάρχει ακόμη και για πιο μακρινά ταξίδια, όπως η Λατινική Αμερική. «Πρώτη έρχεται η Κούβα, μετά το Περού και τρίτη η Κόστα Ρίκα», σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο του “Athos Hellas”.

Σε ότι αφορά τους εγχώριους προορισμούς, δεν έχει διαφανεί ακόμη ιδιαίτερη κίνηση. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι ο κόσμος γνωρίζει ότι μπορεί να βρει κάποια θέση και τελευταία στιγμή. Δημοφιλέστερος προορισμός για μια ακόμη χρονιά είναι, φυσικά, η Κέρκυρα, ενώ ακολουθούν η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Μύκονος και τα Χανιά μαζί με την Πάρο. Για το καλοκαίρι, το ενδιαφέρον του κόσμου είναι ακόμη μικρό. Ωστόσο αυτό που λένε οι πράκτορες είναι ότι όσο πιο νωρίς κλείσει κανείς, τόσο καλύτερη τιμή μπορεί να επιτύχει. Για παράδειγμα ένα ταξίδι για Αλσατία μπορεί να «κλειστεί» για τους πρώτους στην τιμή των 400 ευρώ, ενώ οι τελευταίοι να πληρώσουν 650 ευρώ, καθώς οι τιμές αλλάζουν όσο περνάει ο καιρός.

Οι εκτιμήσεις για το καλοκαίρι

Σε ένα γενικότερο σχόλιο για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς, ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι όσον αφορά τους ξένους που θα έρθουν στην Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουμε πάρα πολλούς τουρίστες. Το «στοίχημα» που υπάρχει και το θέμα στο οποίο εστιάζουν, αφορά την οικονομική ποιότητα των ταξιδιωτών. «Ακόμα και αν πιάσουμε τα νούμερα ρεκόρ που είχαμε πριν τον κορωνοϊό, το θέμα είναι αυτοί που θα έρθουν πόσα χρήματα κατά κεφαλήν θα αφήσουν στη χώρα μας», επισημαίνει. Σε ότι αφορά τους Έλληνες ταξιδιώτες προς το εξωτερικό, επισημαίνει ότι παρά το ότι έχουν πληγεί οικονομικά και έχει δημιουργηθεί και αρνητική ψυχολογία εξαιτίας του πολέμου αλλά και του covid, δείχνει ότι θέλουν να ταξιδέψουν. «Υπάρχει έντονη αναζήτηση. Μπαίνουν στα γραφεία μας και ρωτούν για εκδρομές και για αυτό το διάστημα αλλά και για το καλοκαίρι». Το ερώτημα είναι κατά πόσο τα οικονομικά στοιχεία, δηλαδή η πώληση των πακέτων (ξενοδοχεία, αεροπορικά  κλπ) σε σχέση με την τσέπη τους θα τους επιστρέψουν να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το ταξίδι που επιθυμούν. Εξάλλου, είναι γεγονός ότι, ειδικά από ανεμβολίαστους, προτιμώνται προορισμοί όπου δεν ισχύουν πλέον περιορισμοί λόγω κορωνοϊού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική: Τέλος η ταλαιπωρία - Παραδίδεται το ορφανό χιλιόμετρο

Β. Ελλάδα – Χαλκιδική: Λίγα ξενοδοχεία θα ανοίξουν για το Πάσχα

Χαλκιδική - Soleado: Πάσχα σε πολυτελείς βίλες με ιδιωτική πισίνα (ΦΩΤΟ)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ