Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σε διπλή… «Ανάσταση» ελπίζει η εστίαση – Φόβοι για τον Μάιο

Φόβοι ωστόσο για εκτίναξη τιμών πρώτων υλών από την έναρξη της θερινής σαιζόν στον κλάδο

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Να κάνουν διπλή… Ανάσταση ελπίζουν τα καταστήματα της εστίασης με την αύξηση της πελατείας και την επερχόμενη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας. Την ίδια ώρα νέες αυξήσεις είναι πολύ πιθανό να έρθουν στο ηλιέλαιο με την έναρξη της καλοκαιρινής σαιζόν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, «από 1 Μαΐου έως 31/8 αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού ή τεστ για την είσοδο σε όλους τους χώρους που επιβάλλονταν (εστίαση, εμπορικά καταστήματα, κοκ). Το μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου».

«Αυτό το διάστημα οι έλεγχοι συνεχίζουν να υπάρχουν. Και να μπαίνουν πρόστιμα στους παραβάτες. Ωστόσο τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια μικρή βελτίωση στην κινητικότητα. Ο κόσμος επειδή έχει καλυτερεύσει ο καιρός δεν ανάβει θέρμανση και έχει διάθεση για να βγει για φαγητό. Αναφορικά με το τραπέζι του Πάσχα, μέχρι στιγμής δεν έχουμε κρατήσεις. Πιστεύουμε ότι αν θα επιλέξουν οι πελάτες να έρθουν, θα το αποφασίσουν την τελευταία στιγμή. Πάντως περιμένουμε σαφώς περισσότερα μετά την 1η Μάη με την άρση των μέτρων. Επιτέλους μετά από 26 μήνες περιοριστικών μέτρων θα μπούμε σε μια κανονικότητα», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, ειδικά τους τελευταίους μήνες, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική βοήθεια στον κλάδο. «Έχουμε 50% αύξηση στο κόστος την ενέργειας και μας δίνουν μια επιδότηση μόλις 65-75 ευρώ. Ζητήσαμε να υπάρξει ένα πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια. Σκεφτείτε έχουμε περάσει μια δεκαετή οικονομική κρίση, μια διετή υγειονομική κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού και τώρα ήρθε η ενεργειακή κρίση, ενώ ο πόλεμος μαίνεται και υπάρχουν και αυξήσεις σε πρώτες ύλες».

Στο 6-8% οι αυξήσεις στις τιμές του καταλόγου

Ερωτηθείς για το κομμάτι των αυξήσεων στον τιμοκατάλογο των καταστημάτων ο ίδιος ανέφερε πως «στα σαντουϊτσάδικα υπάρχουν ανατιμήσεις κατά 10% άρα 30 λεπτά περίπου ανά σάντουιτς, ενώ στις ταβέρνες το ποσοστό πάει από 6-8% και η τιμή έχει ανεβεί κατά 1 ευρώ ανά άτομο. Πχ σε ένα τραπέζι 4 ατόμων αν πριν ο καθένας πλήρωνε 15 ευρώ, τώρα θα πάει στα 16 ευρώ η αναλογία».

Από αρχές Μάη πιθανό να εκτιναχθεί στα… ύψη το ηλιέλαιο

Παράλληλα σχολίασε πως «οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες είναι στο ηλιέλαιο και στο αλεύρι» εκτιμώντας πως η τιμή ειδικά του πρώτου θα εκτιναχθεί με την έναρξη της καλοκαιρινής σαιζόν των καταστημάτων εστίασης. «Τα μαγαζιά αυτά δεν έχουν καθόλου αποθέματα. Άρα θα υπάρξει από τις αρχές Μάη μια μεγάλη ζήτηση και ίσως συνοδευτεί από μεγαλύτερες τιμές πώλησης…», σημείωσε.

Αναφορικά με την επάρκεια πρώτων υλών ανέφερε πως «δεν υπάρχει πρόβλημα αυτή την στιγμή». Πρόσθεσε παράλληλα ότι «αρκετά εστιατόρια σκέφτονται να καταργήσουν από το μενού τους τα τηγανητά κολοκυθάκια γιατί “τραβάνε” πολύ ηλιέλαιο, του οποίου η τιμή πλέον ανεβαίνει συνεχώς».

Πάντως δεν υπάρχει σκέψη για να γίνει κάτι ανάλογο και με τις τηγανητές πατάτες, παρά το γεγονός ότι και γι’ αυτές χρειάζεται το ηλιέλαιο.

Αναφορικά με τις τιμές για τον οβελία σημείωσε πως με βάση την τιμή που θα ορίσουν οι κρεοπώλες θα οριστεί και η τιμή για τους καταναλωτές/ πελάτες, προσθέτοντας πως «είναι πολύ πιθανό να έχουμε διπλάσιες τιμές σε σχέση με πέρυσι».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: «Ναυάγησε» η υποθαλάσσια στο Θερμαϊκό με αποζημίωση 85 εκατ. ευρώ

Οικονόμου στο TyposThes: Γρήγορες, απλές διαδικασίες για τα φθηνά σπίτια σε νέους

Θανατηφόρο με νεκρή γυναίκα σε τροχαίο με 2 ΙΧ και λεωφορείο έξω από Θεσσαλονίκη