Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι τιμές για αρνιά, κατσίκια – Κίνδυνος 15ετίας να μείνουν απούλητα

Μειωμένη κατά 30 - 40% η αγοραστική δύναμη του κοινού, λιγότερες οι παραγγελίες και κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα αμνοερίφια

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Με σαφώς λιγότερες αγορές και με στόχο την κάλυψη των απαραίτητων αναγκών θα κινηθεί η αγορά για το Πασχαλινό τραπέζι. Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια με τους λογαριασμούς σε αέριο και ρεύμα να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, αλλά και οι αυξήσεις σε τιμές τροφών προκαλούν προβληματισμό στους καταναλωτές που βλέπουν το πορτοφόλι τους να αδειάζει.

Το πολυπόθητο δώρο για το Πάσχα οι περισσότεροι φαίνεται πως θα το διαθέσουν για να καλύψουν οικονομικές ανάγκες που υπήρχαν από προηγούμενους μήνες και δεν θα στραφούν τόσο στην αγορά ενδυμάτων ή υποδημάτων.

Μειωμένες κατά 30-40% είναι σε σχέση με πέρυσι οι παραγγελίες στα κρεοπωλεία της χώρας μας όπως ανέφερε στο «ΤyposThes» ο κ Σάββας Κεσίδης, που είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) και μέλος Δ.Σ του ΕΕΘ.

Σε ίδια μείωση είναι, όπως μας είπε, και η αγοραστική δύναμη του κοινού. «Οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα για το Πασχαλινό τραπέζι. Οι μισθοί και οι συντάξεις είναι καθηλωμένοι, οι αυξήσεις έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές στην Αγορά, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συντηρεί έναν φόβο και μια αναστάτωση, μια αβεβαιότητα για το αύριο, και παράλληλα έχουμε και αυξήσεις στην ενέργεια», σημείωσε.

Αναφορικά με τις τιμές είπε πως «για το αρνί κυμαίνονται από 12 έως 14 ευρώ το κιλό και για το κατσίκι από 13 έως 15 ευρώ. Το εύρος των τιμών υπάρχει γιατί πχ η τιμή είναι πιο χαμηλή αν είμαστε κοντά σε μια αγροτική περιοχή και αντίθετα είναι πιο υψηλή σε ένα αστικό κέντρο. Επίσης υπάρχουν και τα λειτουργικά έξοδα και όταν έχουμε μεσάζοντες η τιμή ανεβαίνει. Επιπλέον και τα σφαγεία έχουν αυξήσεις τις τιμές τους γιατί κι αυτά έχουν επηρεαστεί από τις αυξήσεις στο κομμάτι της ενέργειας. Σκεφτείτε πως ένα αμνοερίφιο για να μεταβεί στο σφαγείο να γίνει μετά κρεοσκόπηση και μετά να το πάρει ο κρεοπώλης υπάρχουν έξοδα 3,5 ευρώ, δίχως σε αυτά να περιλαμβάνεται το κέρδος του εμπόρου».

Ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα αρνιά

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «υπάρχει επάρκεια σε αρνιά και κατσίκια καθώς δεν είχαμε παραγγελίες και οι τζίροι είναι λιγότεροι». Μάλιστα σημείωσε πως «ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα αρνιά», κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια που ο ίδιος είναι στο επάγγελμα. 

Προσοχή στις παράνομες "ελληνοποιήσεις" αμνοεριφίων

Ο κ. Κεσίδης πάντως συμβουλεύει τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους και να είναι υποψιασμένοι όταν βλέπουν μεγάλες προσφορές, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος «ελληνοποιήσεων» αμνοεριφίων. «Όπως έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα εξαγωγές προς την Ιταλία και την Ισπανία για το Πάσχα των καθολικών, έτσι και τώρα θα γίνουν εισαγωγές από Βουλγαρία, Ρουμανία και Σκόπια. Αμνοερίφια μπαίνουν σε ελληνικό έδαφος, σφάζονται σε ελληνικά σφαγεία και μετά μπαίνει ένα αυτοκόλλητο που λέει τη χώρα προέλευσης και την χώρα σφαγής. Αυτό το αυτοκόλλητο όμως μέσα στην υγρασία και στα ψυγεία, πολύ εύκολα θα μπορούσε να φύγει και να ξεκολλήσει από το πόδι του αρνιού σε μια από τις μεταφορές. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει τι αγοράζει…». 

Μειωμένη η κίνηση και στα ζαχαροπλαστεία

tsourekia.jpg

Εν αναμονή των πελατών που θα κάνουν τις Πασχαλινές αγορές τους είναι οι ζαχαροπλάστες. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος στο «ΤyposThes»: «το τσουρέκι είναι μια προσιτή επιλογή για το πασχαλινό τραπέζι καθώς μπορεί κανείς με 11-14 ευρώ για ένα τσουρέκι ενός κιλού να καλύψει 10 άτομα». Το κόστος σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκε κατά 5%, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος οι αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών που καλύπτουν οι επιχειρηματίες ήταν πολύ μεγαλύτερες. Ενδεικτικά μίλησε για την τιμή του ηλιέλαιου λέγοντας πως ενώ πέρυσι το 10λιτρο κόστιζε 8,80 ευρώ, τώρα έχει εκτιναχθεί στα 32,40 ευρώ για την ίδια ποσότητα.

Παράλληλα σχολίασε πως λόγω της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών «το αγελαδινό βούτυρο έχει φτάσει να είναι πιο ακριβό από το γιδινό βούτυρο».

Στα σοκολατένια αβγά οι τιμές ξεκινούν από 1,5 ευρώ και υπάρχουν πολλά και διαφορετικά σχέδια.

Σχετικά με το πότε αναμένουν να δουν τον κύριο όγκο πελατείας ενόψει Πάσχα ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε πως «αυτό ενδεχομένως να γίνει από την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη, με δεδομένο πως αρκετοί θα πάνε στα χωριά τους για την Ανάσταση». «Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχουμε δει κίνηση…. Ούτε και το περασμένο Σαββατοκύριακο που συνήθως συναντιούνται γονείς με νονούς για δώρα. Και δεν πιστεύω ότι φταίει αν ανέβηκε πχ η τιμή του τσουρεκιού κατά μισό ή ένα ευρώ. Το αυξημένο ενεργειακό κόστος έχει γονατίσει τα νοικοκυριά και το δώρο Πάσχα θα καλύψει  άλλες ανάγκες πχ πληρωμή λογαριασμών αερίου και ρεύματος, παρά αγορές πχ για ρούχα παπούτσια ή κάτι άλλο. Τα ζαχαροπλαστεία πάντως θα βάλουν τα καλά τους και θα περιμένουν τους πελάτες μέχρι και την τελευταία στιγμή!», ανέφερε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης προσθέτοντας παράλληλα πως «η Αγορά επηρεάζεται από την ψυχολογία του κόσμου, της κοινωνίας εν γένει, αλλά και από τον καιρό».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Γιατί πιστεύεται ότι ο δορυφόρος του Δία θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή

Ηπατίτιδα: Εντοπίστηκαν κρούσματα σε παιδιά σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες

Θεσσαλονίκη: Σε ποια σημεία θα γίνονται δωρεάν rapid tests αύριο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Marvel παρουσιάζει τον πρώτο gay Spiderman
Η Marvel θα παρουσιάσει τον πρώτο της γκέι Spider-Man, έναν νέο χαρακτήρα που ονομάζεται Web-Weaver, στο επερχόμενο πέμπτο τεύχος της σειράς Edge of...
Η Marvel παρουσιάζει τον πρώτο gay Spiderman