Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανάρπαστα τα ακίνητα σε 5 περιοχές – Τεράστιος όγκος νέων αδειών

Αυξημένο το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη - Ανάρπαστα τα καλά διαμερίσματα, επιστροφή στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Καλή χαρακτηρίζουν οι μεσίτες την κίνηση στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Το ενδιαφέρον για αγορά είναι αυξημένο, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους και ειδικά Ισραηλινούς. Παρά την ελαφρά ανοδική κατάσταση που επικρατεί, οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί. Ανησυχία υπάρχει ωστόσο για την άνοδο στις τιμές των υλικών, σε ό,τι αφορά τις νέες οικοδομές. Την ίδια ώρα, σε άνοδο βρίσκεται και το κομμάτι των επαγγελματικών ακινήτων, ενώ τα αυξημένα λειτουργικά κόστη, ειδικά στο κομμάτι της ενέργειας, που αποτελούν ήδη εδώ και κάποιο διάστημα «αγκάθι» για πολλές επιχειρήσεις, δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη στην αγορά υπό τη μορφή λουκέτων, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί στο επόμενο διάστημα.

Ενδιαφέρονται για αγορά από Έλληνες και ξένους

Ειδικότερα, αυξημένο εμφανίζεται το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου στη Θεσσαλονίκη, καθώς φαίνεται ότι υπό το φόβο του πληθωρισμού αρκετοί επιλέγουν να επενδύσουν σε ένα ακίνητο από το να έχουν τα χρήματά τους σε καταθέσεις. Πολύ αυξημένη όμως είναι και η κίνηση ξένων επενδυτών, όπως δηλώνει στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Τζάρος. Μπορεί η αγορά να έχασε λίγο από το κομμάτι Ρωσίας και της Ουκρανίας αλλά έχει αυξηθεί πάρα πολύ η κίνηση από το Ισραήλ για παράδειγμα. Οι Ισραηλινοί δείχνουν ενδιαφέρον για παντός είδους επενδυτικά ακίνητα, ανάλογα με το budget που διαθέτουν. Κινούνται ωστόσο περισσότερο σε διαμερίσματα που χρίζουν ανακαίνισης, σε ήδη νοικιασμένα διαμερίσματα μικρά ή και μεγαλύτερα, αλλά και σε βιοτεχνικούς χώρους με πρόθεση να τους αλλάξουν χρήση, όπως και στην απόκτηση μικρών κτιρίων. Το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη υπήρχε πάντα ωστόσο πλέον παρατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς.

Γενικότερα, σύμφωνα με τον κ. Τζάρο, η αγορά ακινήτου κινείται περισσότερο στο κέντρο και στα ανατολικά. Πολύ μεγάλη κίνηση παρατηρείται και στη Θέρμη για αγορά κυρίως. Επίσης έχει «ξυπνήσει» τελευταία το ενδιαφέρον και για το Πανόραμα, αλλά όχι σε ακίνητα πολλών τετραγωνικών. Σε ότι αφορά τη δυτική Θεσσαλονίκη, η αγορά κινείται πολύ καλά στον Εύοσμο και στους Αμπελόκηπους.

Στα παραπάνω σημεία είναι που παρατηρείται εξάλλου και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ανοικοδόμηση όπως και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής εισόδου της πόλης, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, αλλά και στο Ωραιόκαστρο. Γενικότερα, είναι πάρα πολύ μεγάλος ο όγκος των αδειών που είναι για να βγουν και παρατηρείται τεράστιο πρόβλημα στις πολεοδομίες και μεγάλες καθυστερήσεις πλέον.

Την ίδια ώρα, υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία, χωρίς να κόβει την κίνηση της αγοράς όμως, από την άνοδο τιμών των υλικών. Μεγάλο μέρος των κατασκευαστών φοβούνται ότι αν προχωρήσουν σε συμφωνίες για αγορά από τα σχέδια, ίσως βρεθούν χαμένοι στο τέλος λόγω των ανατιμήσεων.

Τα εμπορικά ακίνητα

Παράλληλα, αυξάνεται σταδιακά και το κομμάτι των επαγγελματικών ακινήτων, οι αγοραπωλησίες και οι μισθώσεις επαγγελματικών χώρων, γραφείων, καταστημάτων κλπ. Είναι σε μια ελαφρά ανοδική κατάσταση η αγορά, χωρίς όμως άνοδο τιμών. Όπως επισημαίνει ο κ. Τζάρος, οι τιμές δεν έχουν μεταβληθεί το τελευταίο τρίμηνο περίπου. Κινούνται περίπου στα ίδια δεδομένα. Το ίδιο ισχύει και για τα ενοίκια. Αν και οι καταστηματάρχες βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, καθώς οι τελευταίοι λογαριασμοί που πήραν μπορεί να ήταν διπλάσιοι ή τριπλάσιοι, προσπαθούν προς το παρόν να ισορροπήσουν τις αυξήσεις με τους τζίρους και έτσι η γενικότερη αρνητική κατάσταση δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στην αγορά με τη μορφή πολλών λουκέτων. Επίσης, δεν παρατηρείται, σύμφωνα με τον κ. Τζάρο, πιο έντονα από το συνηθισμένο, το φαινόμενο να υπάρχουν «φέσια». Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα να εμφανιστεί μετά δυο ή τρεις μήνες.

Ανάρπαστα τα καλά διαμερίσματα - Επιστροφή στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Μπορεί αυτήν την στιγμή να διανύουμε μια περίοδο που δεν υπάρχουν πολλές αλλαγές σπιτιών από φοιτητές, που αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς των ενοικιάσεων, ωστόσο, η αγορά συνεχίζει να κινείται αν και με πιο ήσυχους ρυθμούς. Σε κάθε περίπτωση, ακίνητα που είναι σε καλή κατάσταση γίνονται «ανάρπαστα» και μάλιστα παρατηρείται και σχετική έλλειψη σε τέτοια διαμερίσματα, κυρίως ανακαινισμένα και όχι μόνο στα μικρά αλλά και στα μεγαλύτερα. Για παράδειγμα δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για ενοικίαση ενός διαμερίσματος τριών υπνοδωματίων στην Καλαμαριά, καθώς μόλις «βγαίνει» κάτι νοικιάζεται κατευθείαν.

Τέλος, μια άλλη τάση της αγοράς είναι η επιστροφή στις βραχυχρόνιες μισθώσεις που τον καιρό της πανδημίας είχαν μετατραπεί από πολλούς σε μακροχρόνιες, λόγω των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στα ταξίδια.

«Μεγάλο μέρος επανήλθε στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αν και όχι όλα», όπως τονίζει ο κ. Τζάρος. Μάλιστα, αυτήν την στιγμή υλοποιούνται ή ετοιμάζονται και περισσότερες επενδύσεις που θα στοχεύσουν στη βραχυχρόνια μίσθωση. Ο ίδιος εκτιμά ότι θεωρητικά η πόλη έχει ακόμη περιθώρια να πάρει πολύ μεγαλύτερο όγκο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις από αυτό που είχε ακόμη και προ κορωνοϊού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Τέλος το πιστοποιητικό από 1 Μαΐου – Ποιοι και πού χρειάζονται τεστ

Θεσσαλονίκη: Αλλάζουν ΔΟΥ χιλιάδες πολίτες - Ανάλογα με τον Ταχυδρομικό Κώδικα

Θεσσαλονίκη: Τέλος οι λαμαρίνες του Μετρό στη Δελφών - Έτοιμος ο σταθμός Ανάληψη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλο κονβόι με 120 λεωφορεία – Πού βρίσκονται, τι ζητούν (ΦΩΤΟ + VIDEO)
Οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων διαμαρτύρονται ζητώντας να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να καταβάλλουν
Θεσσαλονίκη: Μεγάλο κονβόι με 120 λεωφορεία – Πού βρίσκονται, τι ζητούν (ΦΩΤΟ + VIDEO)
Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Υποχρεωτικός διορισμός συνηγόρου σε πλημμελήματα
Αφορά αυτά που ανήκουν στην αρμοδιότητα του τριμελούς πλημμελειοδικείου – Τι προβλέπεται σε τροπολογία
Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Υποχρεωτικός διορισμός συνηγόρου σε πλημμελήματα